Jaaa, het is zover: sneeuw! Ik zat er eigenlijk niet op te wachten. Het is wel mooi hoor, ik ben gewoon een koukleum. Nu de feestdagen achter de rug zijn, kijk ik al uit naar beter weer. De lente mag beginnen, jongens! Maar helaas, de winter is eigenlijk nog maar pas bezig. Dus we moeten nog even wat koude overbruggen, en hoe kan dat beter dan met een heerlijk glaasje zelfgemaakte glühwein?

Zoals jullie weten drink ik geen alcohol. En ik eet ook geen suiker. De standaard glühwein is dus niet aan mij besteed. Gelukkig heb ik mijn eigen oplossing gevonden. Vandaag laat ik zien hoe je die maakt!

Glühweinkruiden van Dille en Kamille

glühweinkruiden

Het belangrijkste ingrediënt voor je zelfgemaakte glühwein zijn natuurlijk de kruiden. Ik was dolgelukkig toen ik ontdekte waar ze te koop zijn: bij Dille & Kamille. Toen we onlangs een tripje naar de Antwerpse kerstmarkt maakten, kochten we daar een zakje. Voor 60 gram betaal je 2,95 €.

De kruiden zijn van een heel goede kwaliteit en zien er prachtig uit. Heel belangrijk voor mij zijn zuivere ingrediënten en dat is hier het geval. Het zakje is gevuld met een mix van kaneel, sinaasappel, kruidnagel en kardemom. Niets anders!

Druivensap van De Drie Wilgen

Normaal gebruik je voor glühwein – de naam zegt het zelf – rode wijn. Omdat ik dat niet drink, gebruik ik rood druivensap. Ik kocht een fles biologisch en puur druivensap van De Drie Wilgen. Als je een ander merk gebruikt: let op dat er geen suiker is toegevoegd. Druivensap is echt al zoet genoeg van zichzelf.

De Drie Wilgen is een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in ecologisch verantwoorde sappen en dranken. Belangrijk voor hen is de nadruk op lokale ingrediënten en een verantwoorde productie en verdeling. Leuk weetje: voor elke verkochte fles sap gaat er een bijdrage naar Natuurpunt.

alcoholvrije en suikervrije glühwein

Alcoholvrije en suikervrije glühwein maken doe je zo!

Voeg per liter druivensap ongeveer 2 eetlepels glühweinkruiden toe. Verwarm dit op een zacht vuurtje. That’s it! Hoe makkelijk kan het zijn? Als je liever glühwein mét alcohol drinkt is de bereiding hetzelfde, alleen neem je dan rode wijn in plaats van druivensap. Let er dan ook op dat de wijn niet kookt. Ik heb het zelf nog nooit op die manier geprobeerd, maar het zal ongetwijfeld lekkerder (en gezonder) zijn dan die kant-en-klare flessen uit de winkel, nee?

Hoe langer je het geheel laat trekken, hoe duidelijker je de kruiden proeft. Hoe lang het geheel moet opwarmen hangt dus af van je eigen smaak. Ik warmde mijn glühwein ongeveer een kwartier op, maar hij mocht achteraf gezien best nog wat sterker.

zelfgemaakte glühwein

Ik vind dit zo lekker, zowel qua smaak als qua geur! Echt, die geur! Het aroma brengt me instant terug naar de authentieke sfeer van Duitse kerstmarkten. En dan in het bijzonder die van Monschau, een aanrader.

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

10 Comments

  1. Lijkt mij een heerlijk recept! Hoewel ik ook wel fan ben van de variant met echte wijn 😉 zou ik de jouwe ook zeker eens willen uitproberen. Ik ben ook dol op kardemom. Ik voeg soms een peultje bij een beker chocomelk (sojamelk met pure cacao), is heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.