Laten we het eens hebben over menstruatie. En over vagina’s. Waarom hangt er eigenlijk nog altijd zo’n taboe over zo iets gewoons? Het is simpelweg de natuur. De manier waarop we onze menstruatie ‘opvangen’ echter, is vaak helemaal niet meer zo natuurlijk. Ik wilde al langer iets gaan doen aan die vreselijke chemische, plastic afvalberg die ook ik elke maand veroorzaak. Maandverband dus. Het merk dat ik tot nu toe gebruikte is niet goed voor het milieu, maar ook niet voor mijn lichaam. Ik testte onlangs een beter alternatief: Yoni maandverband van biologisch katoen. Dit is mijn ervaring!

yoni maandverband biologisch katoen

Waarom wil ik af van mijn reguliere maandverband?

Mijn normale maandverband is, net zoals de meeste soorten, gemaakt van plastic. Dat is niet lief voor het milieu. Bovendien kunnen synthetische stoffen je vagina en huid irriteren. Er bestaat ook wel maandverband van katoen, wat op zich een meer natuurlijke keuze is. Voor het verbouwen van katoenplanten worden echter heel veel pesticiden gebruikt, en die kunnen achterblijven in het eindproduct. In de natuur verstoren deze gifstoffen dan weer het ecosysteem: zo klinkt standaard katoen al heel wat minder groen.

Tegenwoordig zit veel maandverband ook vol met parfums om ‘lichaamsgeurtjes te neutraliseren’. Ik vind persoonlijk dat die chemische parfums veel harder stinken dan wat dan ook, maar goed. Blijkbaar moeten natuurlijke, menselijke geuren ten allen tijde verbloemd worden.

Nergens op de verpakking wordt gespecificeerd wat voor ingrediënten er allemaal zijn gebruikt. In cosmetica zit ook erg veel rommel, maar je weet dankzij een ingrediëntenlijst tenminste nog welke rommel. Bij maandverband, tampons of inlegkruisjes wordt geen info gegeven, terwijl die toch ook gedurende heel wat uren van ons leven op of in ons lichaam gebruikt worden.

Welke chemicaliën zouden er nodig zijn om die heerlijk frisse – kuch kuch – aroma’s te bekomen? Wat voor lijm is er gebruikt? En hoe zit het met dat plastic? Je huid en je vagina zijn absorberende organen. Als je weet dat maandverband en tampons wel héél dicht bij je voortplantingsstelsel zitten, dan bedank je misschien liever voor al die onbekende synthetische stoffen.

yoni maandverband biologisch katoen

Wie is Yoni?

Yoni, dat zijn twee vriendinnen die, na advies van een specialist, hun intieme hygiëneproducten onder de loep legden. Ze schrokken van de gebruikte stoffen in veel maandverband en tampons en van het feit dat er geen regelgeving was over wat er op de verpakking vermeld moest worden.

Dat kon beter, en dus werd Yoni opgericht. Intussen werd het team uitgebreid, maar het idee blijft hetzelfde: vrouwelijke empowerment in een duurzame wereld.

De producten van Yoni hebben het SOIL Association label. Dat betekent dat ze biologisch zijn, en geproduceerd in veilige werkomgevingen voor een eerlijk loon.

yoni maandverband biologisch katoen

Yoni maandverband van biologisch katoen: ervaring

Yoni maandverband is gemaakt van biologisch katoen. Het plastic laagje onderaan (tegen lekken) bestaat uit bioplastic: dat ademt beter en is bio-afbreekbaar. Ook de verpakkingen kunnen biologisch worden afgebroken.

yoni maandverband biologisch katoen

Ik kocht een doosje maandverband met medium absorbtiegraad om te testen. Het werkt eigenlijk net zoals mijn normale maandverband. Door de individuele verpakking is meenemen geen probleem. Het maandverband blijft goed zitten dankzij de vleugels en ik heb geen last gehad van doorlekken. Het katoen voelt zacht aan en wat ik het allerfijnste vond: geen parfum te bespeuren!

yoni maandverband van biologisch katoen

Praktisch: waar te koop? Assortiment?

Je kan Yoni online kopen, bijvoorbeeld hier, maar het ligt ook gewoon in de rekken bij Albert Heijn (en voor de Nederlanders: ook bij Etos). Ik betaalde 3.99 euro voor een doosje met tien stuks medium maandverband.

Het volledige assortiment van Yoni bestaat uit inlegkruisjes, maandverband (medium en heavy) en tampons (light, medium en heavy). De tampons zitten nog niet in een bio-afbreekbare verpakking, maar daar wordt aan gewerkt.

Wil je graag overstappen naar een meer duurzame menstruatie, maar een menstruatiecup of wasbaar maandverband schrikt je af? Dan is dit een hele goede optie, als je het mij vraagt!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

19 Comments

  1. Pas geleden heb ik ze gemaild over die vleugels omdat ik niet meer goed kan prutsen met mn vingers. Krijg het dan met geen mogelijkheid meer los (getsiederrie). Zodra het vleugelloos is gebruik ik alleen nog yoni!
    Fijn logje. Goed weekend xx

  2. Wat leuk dat Yoni ook beschikbaar is in België. Ik gebruik het ook al een tijdje en vind het echt een ontzettend fijn en duurzaam alternatief op reguliere tampons en maandverband, maar ik denk dat ik nu zo langzamerhand de overstap naar een menstruatiecup durf te maken. Ik vond het ook nog behoorlijk spannend, maar ik ben er toch wel heel erg nieuwsgierig naar geworden omdat ik er zoveel goed over heb gehoord.

    1. Herkenbaar! Ik denk dat ik ooit wel de stap zet, maar voor nu nog even niet. Denk ik. Ik twijfel altijd, omdat ik er inderdaad ook veel goeds over hoor. Maar het gedoe met steriliseren enzo schrikt me ook wat af (gezien mijn energielevels). Ben benieuwd naar je ervaring 😉

  3. Wat leuk dat je Yoni in de spotlight zet! Ik heb hun tampons gebruikt en ik vind ze net zo fijn als normale tampons. Gek dat niet elk merk rekening houdt met het milieu toch?! Het kan zo simpel zijn soms 🙂

  4. Ik heb al vaker op het punt gestaan om iets van dit merk te kopen, maar wilde telkens eerst weten wat anderen er van vinden. Nu eindelijk een review, yay haha! Thanks! Ik ga het ook proberen. 🙂

  5. Eigenlijk toch straf dat daar geen ingrediënten op moeten staan! En ik vind die chemische luchtjes ook vreselijk, die zitten ook in de pampers die ze op de créche gebruiken :(. Zelf heb ik sinds ik een mirena spiraaltje heb gewoon geen afval, misschien ook een tip 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.