Met trots kan ik u melden dat ik er in geslaagd ben om in mijn eentje de kerstboom te versieren. Hij staat intussen al weer een tijdje (van de dag na Sinterklaas, ik kon echt niet wachten) te pronken in onze woonkamer. De stapel cadeautjes eronder groeit en de eerste kerstkaartjes zijn gearriveerd!
Zelf heb ik onze kaartjes ook geschreven, en serieus, hoe ziek kan een mens daarvan worden zeg? Een ME-mens in elk geval best erg, dat kan ik je wel vertellen. Geen schrijfkramp maar lichaamskramp, overal pijn, bevend en koortsig. Maar het is maar mooi gelukt!

Ik ben eigenlijk echt wel een kerstmens. Ik hou van de sfeer, de gezelligheid, het onder familie zijn. Maar sinds ik ziek ben kijk ik er elk jaar met een bang hartje naar uit. Omdat ik weet dat de feestdagen me zoals elk jaar zullen slopen. Omdat ik weet dat het een marathon van volhouden en overleven zal worden, waardoor je meer bezig bent met het feest uitzitten en aftellen tot je van die exploderende drukte af bent dan met genieten. Elke minuut op zo’n familiefeest voel ik me zieker worden tot op het punt dat ik echt niet meer kan en ik het moet opgeven. Dik tegen mijn zin, want zoals ik al zei, eigenlijk ben ik een echt familiefeestenmens.

Deze dagen kijk ik dus met gemengde gevoelens vooruit naar het komende weekend. Ik heb mezelf veroordeeld tot een uitermate saaie zetelstraf om zo goed mogelijk op voorhand te rusten, ook al werkt dat niet echt. Maar ik probeer het toch maar, want ik wil het scenario van vorig jaar, zie mijn blog ‘Tante in bed‘, koste wat kost vermijden. Na de kerstboom- en cadeautjesmissies kan ik trouwens sowieso wel rust gebruiken.

Er staat me een strijd te wachten, alweer, maar ik hoop dat het meevalt en dat er toch ergens een kansje is dat ik een beetje kan genieten, samen met onze families.

Aan de medepatiƫnten en andere zieken die hier lezen wens ik de moed en kracht om deze zware periode door te komen met net zoals mij hopelijk ook de kans om een paar fijne dagen te beleven.
Aan de gezonde exemplaren van mijn lezers: geniet, geniet, geniet, en besef hoeveel geluk je hebt.
Fijne kerstdagen iedereen!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

 1. Lieve Sofie,

  1. Ik was ook zo fier dat het mij dit jaar gelukt is kerstversiering te organiseren in ons huis šŸ˜‰
  2. Ik was compleet geradbraakt van het kaartjes schrijven, lichaam deed pijn, hoofd tolde , …
  3. Eergisteren kadootjes gaan kopen en al 2 dagen slecht.
  4. Hoe is het mogelijk dat we zo goed op elkaar kunnen lijken?
  5. Dikke knuffel en ik duim dat je toch op een genietbare manier kan familiefeesten.

  XXX
  Orange

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.