Tegenwoordig is groener gaan leven erg hip. Steeds meer mensen worden zich bewuster van ons leefmilieu. Ze worden ook kritischer wat betreft de producten die naar ons hoofd gegooid worden. Zijn die wel zo gezond als men beweert? Wat zit er eigenlijk precies in mijn voedsel? En is het waar dat je van deodorant borstkanker krijgt? Ook ik heb een onderdeel in mijn blog dat gaat over groen en natuurlijk leven. Daarom een kijkje op wat groen leven voor mij betekent.

groen leven

Ik denk dat groen leven een heel breed begrip kan zijn, op verschillende manieren. Eerst en vooral de kwestie: op welke vlakken ga ik groen? Ten tweede is er nog de mate waarin je je aanpast.

Wat is groen voor mij?

Als ik nadenk over op welke vlakken in mijn leven ik groen ben gaan leven, kom ik op vier grote thema’s: voeding, cosmetica, schoonmaakproducten en algemeen. Hieronder een korte samenvatting van waarom ik deze dingen veranderd heb. Als je meer wil lezen over mijn motivatie, lees dan deze blogpost van in 2013, toen ik net begon met het vergroenen van mijn leven.

Voeding

Het eerste dat ik heb omgegooid was mijn voeding. Door mijn ziekte moest ik al erg lang suiker- en glutenvrij eten. Voor de rest keek ik niet zo naar wat ik at. Op een dag zag ik een documentaire over smaakversterkers. Mijn ogen gingen open. Ik vroeg me opeens af, wat we eigenlijk allemaal opeten zonder er bij stil te staan. Ik ben me gaan verdiepen in voedseladditieven, en ik zag dat bijvoorbeeld in vele glutenvrije producten heel erg veel hulpstoffen zitten. Ik at dan wel glutenvrij, maar met al die toevoegingen was dat voor mij nog niet gezond.

We zijn hier thuis dan geleidelijk begonnen met het afschaffen van de meeste e-nummers in onze voeding. Later zijn we nog verder gegaan en kochten we steeds meer biologische voeding. Omdat we geloven dat dit gezonder is, én omdat dit veel beter is voor de natuur. Momenteel eten we volledig biologisch. Dit vraagt een groter budget dan vroeger, maar we staan wel allebei achter deze keuze.

Cosmetica

De omslag in cosmetica kwam eigenlijk niet lang na dat we gingen nadenken over voeding. Ik was al erg gevoelig voor synthetische geuren. Geurkaarsen, spuitbussen deodorant, luchtverfrissers, parfum: daar kreeg ik allemaal migraine van. Die kwamen dus al een tijdje niet in huis. Tot we gingen nadenken over het feit dat je zalfjes, douchegels, shampoos en make-up aanbrengt op je huid en dus: opneemt. Op al die cosmeticaflacons staan ellenlange ingrediëntenlijsten waar je eigenlijk nooit op let.

Wij begonnen er wel op te letten en op te zoeken wat al deze chemische termen betekenden. Blij werden we er niet van, en dus zochten we ook hier naar gezondere alternatieven. We gebruiken nu alleen nog cosmetica met natuurlijke ingrediënten. Beter voor ons lichaam en beter voor het milieu.

Schoonmaak

Onze schoonmaakproducten werden ook vervangen door ecologische alternatieven. Opnieuw hadden we dezelfde motivatie: zelf minder blootgesteld worden aan giftige (kijk maar eens naar alle waarschuwingsicoontjes op de flessen) stoffen en ons steentje bijdragen aan een beter leefmilieu.

Algemeen

Verder zijn we in het algemeen wat ecologischer gaan nadenken. Zo gebruiken we ecologisch bakpapier en keukenrol, kopen we alleen eco meststoffen voor onze plantjes, en hebben we voor het tuinhuis verf uitgezocht die minder belastend is voor het milieu. We zouden nog veel meer kunnen doen. Maar we zijn niet perfect. Dit mag geen excuus zijn, maar ik geloof erg in het principe van “alle beetjes helpen”. We leven al veel bewuster en milieuvriendelijker dan vroeger, en stap voor stap wijzigen we allerlei dingen waar we eerder niet over nadachten. Dit wil niet zeggen dat als ik toevallig in de gewone supermarkt ben, ik niet een pak normaal toiletpapier meeneem waar niks ecologisch aan te bespeuren is. En ik koop ook nog steeds een goedkope jeansbroek bij de H&M waarvan ik weet dat de kleurstoffen waarschijnlijk heel akelig zijn.

Hoe ver ga je?

Dit brengt ons naadloos bij het volgende. Ik geloof in doen wat je kan. Je kan je leven zo groen inrichten als je zelf kiest: ga je zelfvoorzienend wonen, produceer je nog zo weinig mogelijk afval, koop je alleen nog kledij gemaakt van natuurlijke grondstoffen? Of ben je eerder van het type dat wel op haar waterverbruik zal letten, en proberen om een dag in de week geen vlees te eten, maar wel nog graag gaat shoppen in kledingketens?

Ik kan je al vertellen dat ik van het tweede type ben. Of misschien zweef ik ergens tussen de twee. Ik probeer te doen wat ik kan, maar ik geef ronduit toe dat ik ook nog dingen doe die een diehard schandalig zal vinden. Ik let al op heel veel dingen, en op andere weer wat minder. Maar ik leef bewuster, en dat bevalt mij enorm. Waar we vroeger vooral keken naar ons budget, hebben we nu de keuze gemaakt om op bepaalde vlakken meer geld te investeren als dat betekent: meer kwaliteit voor onze gezondheid, en het ondersteunen van de natuur die het zwaar te verduren krijgt van de mens. Op andere dingen hebben we dan weer niet de ruimte om voor het betere alternatief te gaan (zoals de kleding).

Groener leven moet overigens ook niet altijd duurder zijn, want er zijn ook in gewone supermarkten steeds meer groenere opties, en er zijn ook budgetmerken in de groene cosmetica.
Je kan soms kleine dingen doen die toch een stukje bijdragen aan het geheel. Of je motivatie nu vooral je gezondheid is of het leefmilieu: alle beetjes groen maken een groot!

 

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

  1. Leuk om te lezen. Jullie gaan wel een stukje verder dan wij hier thuis. Mijn man let er helemaal niet op, maar gelukkig zorg ik voor de boodschappen. Ik eet zoveel mogelijk biologisch, maar niet alles. Verder koop ik zoveel mogelijk natuurlijke verzorgingsproducten, maar in ieder geval dierproefvrije producten. Daar ben ik net mee begonnen. Dan stappen we per komende maand over op stroom en gas van Green Choice. Bij kleding let ik er vooral op bij tshirtjes en zo. Dat is financieel goed te doen. We hebben één inkomen hier in huis en doordat ik langdurig in de ziektewet zit heb ik in oktober 10% moeten inleveren. In maart volgt weer 10% en dan gaat het toch heel krap worden, maar ik denk dat het wel gaat lukken. Ik ga in ieder geval mijn best ervoor doen. Leuk dat jullie ook zo enthousiast zijn in het ''groen'' denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.