Zoals jullie misschien al weten, eet ik glutenvrij. Ik wou al lang zelf eens loempia’s proberen maken, maar dan wel van het “real food” soort. Echt eten, pure ingrediënten. Toen ik dit rijstpapier te koop zag bij Pit&Pit, bestelde ik het meteen. De ingrediënten spraken mij erg aan: tapiocazetmeel, rijstmeel en zout. Dat is alles!
Gezien je dit rijstpapier zelf gaat verwerken, kan je zelf ook kiezen wat je er instopt. Voor mij betekent dat: geen toevoegingen als suiker, smaakversterkers, bewaarmiddelen of kleurstoffen. Ik maak hier altijd loempia’s mee, en dus vul ik ze met wokgroentjes en stukjes kip.
In het maken van deze loempia’s kruipt wel wat tijd. We maken er hier thuis echt een moment voor onszelf van. Ze zijn niet groot en wij eten ze als volledige maaltijd, niet als bijgerecht. We maken ze hier altijd op een zondagmiddag waarop we verder niets te doen hebben. Lekker rustig met z’n tweetjes.
Ingrediënten
- 300 g gemengde groentjes (bijvoorbeeld wortelen, prei, ui, paprika,…)
- 150 g kleine blokjes kip (veggies laten dit uiteraard gewoon weg)
- rijstpapier
- kruiden: zout, peper, currykruiden, of wat je maar lekker vindt
- voor een curry dipsausje: groene of rode curry pasta en een scheut kokosmelk
Hoe maak je het?
1. Bak de kip gaar (ik gebruik altijd een wokpan)
2. Voeg de fijngesneden groentjes eraan toe en roerbak voor één of twee minuten. Zorg dat de groentjes knapperig blijven. Voeg kruiden toe naar smaak.
3. De vulling is nu klaar: laat ze even afkoelen.
4. Neem een schaal waar je rijstpapier inpast (wij gebruiken een ovenschaal). Giet hier een bodempje warm water in.
5. Dompel het rijstpapier kort onder in het water tot het slap is en leg het voorzichtig op een plank of bord.
6. Neem een kleine hoeveelheid vulling en leg dit op de onderste helft van het papier, net onder het midden. Vouw de rechterzijde naar links. Vouw de linkerzijde naar rechts. Rol het rijstpapier op van de onderkant naar boven.
7. Bak slechts 3 loempia’s tegelijkertijd gedurende ongeveer 7 minuten in een frituurpan op 175°. Deze loempia’s zullen niet bruin kleuren, enkel krokant worden. Duw de rolletjes af en toe zachtjes onder het vet als ze bovendrijven, zodat alle kanten krokant worden.
8. Intussen kan je een dipsausje maken. Mix wat groene of rode currypasta met een scheutje kokosmelk tot de gewenste dikte.
9. Klaar! Smakelijk!
Wat een goed idee!
Dat kan ik ook weleens proberen.
Ik ben o.a. allergisch voor tarwe en eet daardoor ook meestal
glutenvrij, omdat daarin meestal ook geen tarwe zit.
Tot nu toe gaat speltbrood van AH wel goed.
Ik vind het soms wel jammer dat we geen frituurpan hebben 😉 Ik heb ooit zelf loempia's gemaakt in mijn bakpan, maar echt lekker worden ze dan niet helaas!
En als je een pan met een litertje olie ofzo vult? Dan moet het normaal ook lukken. Maar voor een keertje zo'n liter olie gebruiken, dat is natuurlijk ook weer niet zo optimaal…
Wat een leuk recept! Ik ga dit zeker eens proberen!
Liefs Celine
Wat een leuk recept! Ik ga dit zeker eens proberen!
Liefs Celine