Voor wie het nog niet weet: wij zijn hier thuis al een dik jaar compleet omgeslagen qua eetpatroon. We eten meestal een mengeling van paleo en voedselzandloperstijl, maar ik zou het eerder noemen: we eten echt. Puur voedsel, zonder pakjes en zakjes. Geen additieven, buiten dan heel natuurlijke. Geen smaakversterkers, bewaarmiddelen, kleurstoffen, kunstmatige zoetstoffen. Ik moest omwille van mijn gezondheid sowieso de gluten en de suikers al laten. Dus die horen er ook niet bij. Later zal ik hier nog wel over uitwijden, want ik weet dat als je graag zo puur natuur wil beginnen eten, dit in het begin nogal onmogelijk kan lijken. Het is dus mogelijk, en eigenlijk ook niet moeilijk! 

Vervangers zoeken

In elk geval komt het er dus op neer om voor alles vervangers te zoeken. Zo ook voor die lekker krakende zak chips die je ’s avonds voor tv opentrekt, of gewoon als tussendoortje. Niet gezond, dat weten we allemaal. Zelfs potentieel schadelijk, als je een variant neemt die vol smaakversterkers is gepompt.

Maar wat moet je dan? Nooit meer snacken? Ik ben zelf zo iemand die compleet verslaafd is aan chips. Ik ben eigenlijk helemaal geen zoetebek. Het is voor mij dus niet zo enorm moeilijk om alles met suiker te laten staan. Maar die zoute, krakende chips: dat is mijn uitdaging! Als het in huis is, dan moet die zak open. Dus halen we het niet meer in huis. Of dat proberen we toch zo weinig mogelijk. Als ik het toch doe, neem ik de naturel versie, met alleen zout. Maar ook die is niet gezond vanwege de transvetten die ontstaan bij verhitting van plantaardige olie.

fruitchips action

Een zakje krokant fruit

Chips of niet, toch blijft die behoefte aan een lekker tussendoortje. Ik denk dat ik nu een heel fijne variant heb gevonden: fruitchips! Ik vond deze fruitchips bij, je raadt het nooit: de Action. Niet meteen de winkel waar ik aan denk voor het halen van verantwoorde voeding. Maar kijk, deze keer was ik aangenaam verrast.

De fruitchips zijn eigenlijk gewoon gevriesdroogde plakjes fruit. Geen extra suikers, kleurstoffen, smaakstoffen of andere toevoegingen dus. In het rek lagen verschillende varianten: appel, peer, aardbei en perzik. Ik koos de laatste twee om uit  te proberen. Een zakje van 18 gram kost 0.69 €. Dat is nu eens budget! Ok, het is niet zo’n grote zak. Maar mijn maag is hier wel sneller mee gevuld dan met de lege calorieën van een zak gefrituurde aardappelen.

fruitchips action

Getest: perzik en aardbei

Helaas heb ik bij deze “chips” nog niet de zoute, hartige smaak waar ik altijd zo naar op zoek ben. Maar de heerlijke kraak, die is er des te meer.
De perzikchipjes smaken alsof je een echt stuk perzik in je mond hebt. Alleen de textuur verraad dat het een ietwat vreemde, gedroogde variant is. Als je het in je mond hebt lijkt het een soort papje te worden, terwijl het toch zeer knapperig is.

fruitchips action

De perzik was lekker, maar aardbei is mijn favoriet. Lekker zoet en toch met een zurige nasmaak. Hier stoort het papjesgevoel me minder. Ik vind het vooral heerlijk om lekker te kunnen kraken. Voor ik het weet is ook dit zakje op.

Het enige nadeel aan deze snack is dat het dan wel 100 procent fruit is, maar het is geen bio. Hoe meer ik leer over de pesticiden die op ons voedsel gebruikt worden, hoe meer ik sta achter onze keuze om zo goed als volledig biologisch te eten. Nu ja, die zak chips komt ook gewoon uit de lokale supermarkt. Die is ook niet bio. En dan is dit zakje fruit toch duidelijk de betere keuze, bio of niet!

Ik heb al lang spijt dat ik maar twee kleine zakjes heb gekocht en weet niet wanneer ik nog eens bij de Action geraak. Waarschijnlijk zijn ze de volgende keer al uitverkocht. Als jij je kans ziet, ga snel wat zakjes inslaan, en geniet van een gezonder tussendoortje!

 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.