Toen ik net begon met de overschakeling naar natuurlijke cosmetica, kon ik soms best schrikken van de prijzen. Sommige merken zijn echt heel duur. Toch als je gewoon bent om je douchegel en shampoo bij de Action te kopen, zoals ik was. Vroeger lette ik heel erg op mijn budget wanneer ik dingen kocht. De prijs was voor mij de belangrijkste prioriteit. Momenteel is dat nog altijd een belangrijk aspect, maar niet meer hetgeen waarop ik mijn keuze in de eerste plaats baseer. En toch, budgetvriendelijke natuurlijke cosmetica, het kan.

Budgetvriendelijke natuurcosmetica, bestaat dat?

Vaak is de prijs een argument dat mensen geven om geen natuurlijke cosmetica te kopen. Akkoord, in sommige gevallen gaat het om absurde bedragen. Dan mag een product nog zo goed en luxueus zijn, ik ga echt geen 20 euro uitgeven aan 100 ml douchegel. Maar gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Ook in de wereld van de groene producten zijn er duurdere en minder dure dingen te vinden. Net zoals dat het geval is in het reguliere cosmetica-assortiment. Enkele tips!

1. Zoek naar betaalbare merken

Het ene merk is duurder dan het andere, dat is bij alles zo. Je kiest zelf hoe ver je wilt gaan qua budget, maar er is voor iedereen wel wat te vinden. In de natuurcosmetica is het merk Benecos een absolute budgettopper. Ik heb er al verschillende producten van geprobeerd en vind de prijs-kwaliteitverhouding erg goed. En ze zijn zelfs goedkoper dan vele reguliere merken.

Iets minder goedkoop, maar nog steeds erg betaalbaar is Lavera. Erg veel van mijn producten zijn van dit merk, en het heeft me eigenlijk nog nooit teleurgesteld.

Dit zijn nu twee voorbeelden die ik zelf vaak gebruik, maar er zijn nog meer merken te vinden die niet duurder zijn dan veel reguliere cosmetica.

2. Bestel online en vergelijk prijzen

Het voordeel van online shoppen is dat je ook in andere landen de prijzen kan bekijken, zonder dat je je moet verplaatsen. In de supermarkt hier om de hoek worden sinds een tijdje enkele producten van Lavera verkocht. Maar de prijzen liggen ongeveer twee tot drie keer zo hoog dan als ik ze online bestel. Idem voor dingen die ik hier in de biowinkel zou kunnen halen. Mijn keuze is dan snel gemaakt! Ken je het Oostenrijkse Ecco Verde of het Belgisch/Nederlandse Big Green Smile?

Als je nog wat verder gaat kijken, zal je zien dat er in Amerika heel andere merken dan weer goedkoper uitkomen dan hier in Europa. Eén van mijn lievelingsshops is iHerb. Zoek ik daar naar Europese merken, dan zijn deze uiteraard duurder dan wanneer ik ze ergens in Europa bestel: dat zou dus idioot zijn. Maar op iHerb zijn dan weer dingen te krijgen die je hier nergens vindt, en vaak ook voor budgetprijzen. In een volgend blogje zal ik meer uitleg geven over bestellen bij iHerb, want bij bestellen buiten Europa moet je dan weer rekening houden met importkosten. Altijd onder de 30 dollar blijven is de gouden regel om extra bijbetalen te vermijden.

Ook de andere webshops die ik vaak gebruik zal ik hier nog aan bod laten komen.

3. Ga shoppen in Duitsland

Serieus. Duitsland is zowat het walhalla voor de biofreak. En dus ook van natuurlijke cosmetica. Erg veel merken van natuurcosmetica zijn Duits, logisch dus dat het in Duitsland dan goedkoper is dan hier. Woon je dicht bij de grens, of kom je toevallig soms in Duitsland, dan is het echt de moeite waard om een biowinkel binnen te stappen.

natuurcosmetica

Zelfs in normale supermarkten als DM of Müller kan je hier een slag slaan wat sommige natuurcosmetica betreft! En ze hebben ook weer merken die in Belgische natuurwinkels niet te verkrijgen zijn. DM en Müller hebben ook elk eigen huismerken: respectievelijk Alverde en Terra Naturi.
Blijf wel je prijzen vergelijken: sommige dingen konden wij in Duitsland voor 4 euro minder kopen (!), bij andere was het verschil niet zo groot.

4. Leg een voorraad aan

Wanneer je eenmaal een goeie prijs hebt gevonden, online of ergens in een winkel, leg dan meteen een voorraadje aan. Je zal in één keer een groter bedrag moeten investeren, maar of je het nu zo doet, of je koopt verschillende keren kleine hoeveelheden: uitgeven doe je het toch.
Als wij in Duitsland zijn, kopen we ineens een heleboel voorraad, zoals je ziet op de foto hierboven.

Wanneer je één keer een grote hoeveelheid koopt, kom je meestal goedkoper uit. Bij een webshop heb je bijvoorbeeld vaak gratis verzending vanaf een bepaald bedrag. Dat spaar je dus uit bij een grote bestelling. Ook als de verzending niet gratis is: beter één keer verzendkosten betalen voor een groot pakket dan elke keer hetzelfde bedrag betalen voor verschillende kleine pakjes.

Nog zo iets is de hoeveelheidskorting: koop je x aantal eenheden van een bepaald product, dan kosten ze minder per stuk. Dit kom ik regelmatig tegen en daar maak ik dan ook graag gebruik van!
Ook wanneer een product in promotie is, kan je er een voorraadje van aanleggen. Voor voorraadjes geldt natuurlijk wel dat je er plaats voor moet hebben.

natuurcosmetica

Ik heb in de badkamer een stuk kast speciaal leeggemaakt voor dit doel. Niet vergeten om je voorraad op tijd aan te vullen om verrassingen te vermijden!

5. Maak zelf je producten

Dit is een tip voor de DIY-liefhebbers onder ons. Heel veel producten kan je zelf gewoon maken. Persoonlijk ben ik hier niet zo erg mee bezig, maar je kan online heel veel tutorials vinden voor bijvoorbeeld het zelf maken van zeep, tandpasta, deodorant, en nog veel meer.

Je moet natuurlijk de ingrediënten hiervoor wel aanschaffen, maar je komt vaak veel goedkoper uit dan dat je een kant-en-klaar product koopt. En je kan natuurlijk je creativiteit de vrije loop laten gaan: zelf je geurtjes kiezen, hoe leuk is dat?!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

8 Comments

  1. Wat een leuke tips allemaal! Van Benecos heb ik de mascara gekocht, maar ik het idee dat hij uitloopt als ik gewoon in de mist fiets ofzo. Heb jij die ervaring ook?

    1. Hoi Saar! Ik heb van Benecos ook mascara maar ben daar zelf wel tevreden van! Maar… Onlangs kocht ik een andere van Benecos (een kleinere tube, het was de goedkoopste van het assortiment), en daarbij had ik wel de indruk dat hij een beetje "uitliep" op het eind van de dag. Niet dat er echt veel van te zien was, maar hij bleef toch iets minder goed zitten dan die andere van hun.

      Nu moet ik wel zeggen dat ik door mijn gezondheid niet kan fietsen en dus ook bijna niet buitenkom, dus ik weet niet hoe de mascara zich gedraagt onder zo'n omstandigheden, haha.

      Ik was eerder ook tevreden van de mascara van Lavera, misschien kan je die eens testen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.