Vroeger was ik een koffieleut. Ik begon de dag steevast met een dampende mok heerlijk geurende koffie. Toen mijn hart besloot om zijn eigen leven te gaan leiden en ik veel last kreeg van tachycardie (verhoogde hartslag), ben ik cafeïne gaan mijden. Met een hartslag in rust van minstens 120 is koffie misschien niet zo’n goed idee, vond ik. Intussen drink ik al zes jaar geen koffie meer. Maar als iemand in mijn omgeving zo’n heerlijk kopje zet, dan loopt het water me nog steeds in de mond. Die geur… Ik troost me dan met een ander warm drankje. En die doen ook deugd hoor. Vandaag zet ik er vijf op een rij! Een fijne bonus: naast lekker, zijn het ook allemaal gezondere alternatieven dan vele van hun soortgenoten. 

koffie vervangen door gezonde warme drank

1. Thee

Nog meer dan koffie ben ik altijd al een grote theedrinker geweest, dat zit zo in onze familie. Van zwarte thee krijg ik ook hartkloppingen, dus die mijd ik ook. Groene of witte thee drink ik af en toe, maar toch probeer ik me vooral te beperken tot thee zonder thee: kruiden- of vruchtenmengelingen dus. Of rooibos! Wil je helemaal gezond doen, kies dan voor thee met bepaalde helende eigenschappen. Brandnetel bijvoorbeeld werkt zuiverend, kamille of citroenmelisse ontspannend. Rooibos bevat antioxidanten, munt helpt je spijsvertering.

koffie vervangen door thee

Ik drink mijn thee nooit met suiker. Dat vind ik onnodig, en zelfs niet lekker. Veel gezonder zonder! Als je gewoon bent om altijd thee met suiker te drinken, dan kan thee op zich in het begin naar niets smaken. Maar het went, echt waar! Op den duur leer je de smaak van de thee op zich waarderen, lekker puur. Als je toch niet afgeraakt van de zoete behoefte, is honing of pure stevia een voedzamer alternatief.

2. Warme chocolademelk

Wat is er lekkerder na een koude winterwandeling dan een grote kop chocomelk om weer op te warmen? Juist ja. Ik vermijd melkproducten, dus maak ik mijn chocolademelk met plantaardige melk. Meestal hebben wij rijstmelk in huis, omdat dat het voordeligst is. Maar amandelmelk of havermelk zijn ook prima opties. Let wel op: veel merken voegen suiker toe aan hun plantaardige melk. Totaal onnodig, want rijstmelk bijvoorbeeld smaakt al heerlijk zoet van zichzelf. Er zijn zelfs merken waar de inhoud niet veel meer bedraagt dan water, suiker en hulpstoffen… Goed de ingrediëntenlijst lezen dus!

koffie vervangen door chocolademelk

Zonder chocolade geen chocomelk, natuurlijk. Ik zorg dat ik altijd puur chocoladepoeder koop: geen mixen die bestaan uit een klein beetje cacao en vooral veel suiker… Bij de biowinkel is er bijvoorbeeld Rapunzel, die zie je hier op de foto. Maar ook in de gewone supermarkt hebben ze puur cacaopoeder zonder toevoegingen. Als je er helemaal een powerdrankje van wil maken, kan je ook kiezen voor rauwe cacao: dat zit namelijk vol antioxidanten. Cacao is zelfs goed voor bloeddruk en cholesterol: maar gebruik het dan wel zo puur en onbewerkt mogelijk! Gezonde chocolademelk? Bring it on!

3. Limoenthee met honing

Ok, dit is eigenlijk geen thee. Maar gewoon een heel lekker en verwarmend drankje, dat ook nog ontgiftend werkt. Wat ik doe is het volgende. Ik knijp een halve limoen (of citroen) uit in een mok. Daar voeg ik dan warm water aan toe, en een lepeltje honing.

koffie vervangen door limoenthee met honing

Voor een extra verwarmend effect kan je er nog wat verse gember aan toevoegen. De limoen ontgift, de honing werkt antibacterieel, antiviraal, antischimmel en stimuleert het immuunsysteem. Wij hebben deze honing van De Traay, die is biologisch en heeft het EKO-label. Wat dat onder andere betekent is dat de honing gewonnen wordt in een gebied zonder bestrijdingsmiddelen, en op minstens 7 kilometer afstand van verkeer of industrie.

4. Saffraandrank

Een andere favoriet van mij is Gula Java Safran. Dit is een drankje van het merk Amanprana, op basis van kokosbloesemsuiker. Deze suiker gemaakt van de nectar van kokosbloesems heeft een lage glycemische index, wat maakt dat hij langdurig energie kan geven. Kokosbloesemsuiker bevat ook antioxidanten, en de saffraan zorgt voor een blij gevoel. Er bestaan verschillende varianten (de andere zijn Cacao, Matcha, Rooibos en Earl Grey), maar Safran is toch wel een heel speciale. Je kan het zowel met water als met melk maken (ik doe het opnieuw met rijstmelk, dat is het lekkerste vind ik).

koffie vervangen door Amanprana Safran

De geur van de saffraan doet mij denken aan rijstpap eten bij oma toen ik klein was, en het is gewoon heel erg lekker en ontspannend om te drinken. Helaas is de saffraandrank nogal prijzig (38,95 € voor een pot van 310 gram), maar ik doe er echt heel erg lang mee. Het is een traktatiedrankje voor mij, voor op een moment dat ik echt wil genieten. En als je het uitrekent is een kop eigenlijk ook niet duurder dan een koffie drinken op café of een beker meeneemkoffie halen.

5. Chicorei

Als ik toch echt naar dat koffiegevoel snak, dan opteer ik meestal voor een kop chicorei. Chicoreiwortels werden voor het eerst geroosterd en als koffie gebruikt in de tijd van Napoleon. Later werd de koffieboon populairder, maar in tijden van voedselschaarste zoals de oorlog, gebruikten mensen weer chicorei. Mijn grootouders mengen nog vaak chicorei onder de koffie.

koffie vervangen door chicorei

Het smaakt niet helemaal zoals koffie, maar het heeft wel een beetje een bittere, hartige smaak, en wat mij betreft is het de vervanger die het dichtst in de buurt komt van koffie. Er bestaan mixen met nog andere ingrediënten zoals Bambu koffie, maar omdat daar vaak gluten inzitten gebruik ik (instant) chicorei van Pacha, te koop in vele supermarkten. Niets anders dan chicorei. Let op dat je niet te veel in een kopje doet: dan wordt het al snel te bitter en helemaal niet meer lekker. Ik doe slechts drie vierde van een theelepel in een grote mok heet water, en doe daar een scheutje melk bij. Maar andere mensen drinken het sterker.
Wist je dat chicorei goed is voor de spijsvertering, de lever en de gal?

Lege versus voedzame suikers

Ik geloof dat ik niet zo voor de suiker ben, als ik dit artikel opnieuw lees, haha. Ooit kreeg ik van de dokter opdracht kreeg om suiker te mijden. Na 11 jaar hou ik dit nog steeds vol, maar dan nu uit volle eigen overtuiging. Soms is het echt om gek te worden om te zien hoe in bijna alles suiker wordt toegevoegd. Lees maar eens een aantal etiketjes op wat random voedingsmiddelen.

Natuurlijk zijn honing of kokosbloesemsuiker ook suikers, maar dan wel meer natuurlijke vormen die ook nog voedzame stoffen in zich hebben. Als je geraffineerde suiker gebruikt, dan heeft je lichaam daar dus niets aan, want alle goede stoffen zijn eruit gehaald. Lege calorieën, zijn dat. Vandaar ben ik zo’n voorstander van zoeten met dingen waar je lichaam nog voordeel uit haalt: denk naast de hier aangehaalde dingen bijvoorbeeld ook aan gedroogd fruit, vol met mineralen en vezels. Maar goed, dat is stof voor een andere keer 😉

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

7 Comments

 1. Ik ben helemaal overgeschakeld op thee na de koffie. Het voordeel van een goed gekozen thee is, dat hij heel makkelijk je dagelijkse behoefte naar water vervangt. Terwijl je alle andere dranken, zoals koffie of chocolademelk, eigenlijk niet mag tellen als 'drank', maar als tussendoortje…. je lichaam ervaart het namelijk als voeding…

  1. Bedankt voor de leuke tips.
   Wil gaan stoppen met koffie.
   Wil eerst een goede vervanger zoeken.
   Met deze leuke tips moet dat geen probleem zijn.

   Gr Bastiaan

 2. Ik drink heel graag Bambu van Vogel. Een koffieverslaafde vriendin van mij wilde het ook eens proeven… en vergeleek het met slechte automaten-koffie! Niet echt een compliment dus, maar ik vind het lekker 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.