Voor wie het nog niet gemerkt had: in plaats van te bloggen wanneer het mij uitkomt, post ik sinds kort elke twee dagen een nieuwe blog. Op zaterdag volgt dan een extraatje, zoals de komende tijd mijn weekmenu’s, waarvan de eerste al online kwam. Ik vind deze regelmaat zelf wel handig, en zo weten jullie ook wanneer jullie nieuws kunnen verwachten. Door mijn gezondheidsproblemen zal deze routine niet elke keer lukken, net zoals gisteren dus. Maar niet getreurd: hier ben ik weer. Vandaag wil ik het hebben over een prachtig initiatief: Dagen zonder vlees.

Dagen zonder vlees?

Ik had hier en daar al van deze actie gehoord, maar me er nog niet in verdiept. Ik wist dat het ging om iets van veertig dagen en iets met geen vlees. Ik wist vooral ook dat dat hier in huis nooit zou gebeuren. Vandaar dat ik nog niet echt actief had gekeken naar het hoe en wat. Tot nu! En blijkt dat ik me danig vergist heb.

De bedoeling van Dagen zonder vlees is om met zoveel mogelijk mensen, gedurende een periode van (iets meer dan) 40 dagen, minder vlees te eten. Minder dus. Niet helemaal geen vlees. Hoe minder vlees, hoe beter natuurlijk, maar niemand zal je vies aankijken als je dus op sommige dagen ook wél vlees eet. De actie is geen pleidooi om volledig vegetarisch te worden. Het is wel een manier om stil te staan bij onze massale vleesconsumptie, en het effect daarvan op het klimaat.

België staat in de top vijf van landen met de grootste ecologische voetafdruk ter wereld. Niet echt een plaats om trots op te zijn. En wist je dat de vleesconsumptie één van de hoofdoorzaken van de klimaatverandering is? Voor 1 kilogram rundvlees is 9 kilo graan of soja nodig, en dus heel veel land, energie en water. Door met zijn allen wat vaker stil te staan bij die consumptie, en open te staan voor hoe het anders kan, kunnen we een mooie stap zetten naar meer bewustzijn. En we besparen er een deel van onze ecologische voetafdruk mee!

Hoe werkt het?

Heel simpel, en leuk bovendien. Je schrijft je in op de website. Als bedankje krijg je een gratis maaltijd bij Greenway, fijn! Vanaf 18 februari hou je op een kalender op de website bij of je die dag wel of niet vlees of vis hebt gegeten. Op een teller wordt dan bijgehouden hoeveel m² van je ecologische voetafdruk je al bespaard hebt, en wat het equivalent is in aantal water of kilometers autorijden. Hoe tof en mooi is dat?

Mijn teller staat vanaf nu ook in de sidebar hier te pronken, zo kunnen jullie binnenkort mee volgen hoeveel ik bespaar!

Nog een fijne motivatie: je kan je op de site ook heel makkelijk aanmelden bij groepen. Er zijn verschillende categorieën waarin je een groep kan maken, of erbij aansluiten. Denk aan meedoen met je bedrijf, met een vriendengroep, als gezin, of met je gemeente. In elke categorie wordt er geprobeerd om ter meest te besparen!
Zijn er nog bloggers (of lezers) die mee willen doen? Laat het me weten, dan start ik een bloggersgroepje!

Iedereen kan meedoen!

Het idee van de actie is dat elke dag zonder vlees telt. Of je nu meedoet en alle vlees wil afzweren, of je kiest ervoor om één of enkele dagen per week veggie te gaan, het kan allemaal. Dit maakt volgens mij de drempel veel minder hoog, en dat was ook voor ons de reden om heel enthousiast mee te doen! Ik ben alvast erg benieuwd om te ontdekken hoeveel we hier thuis besparen door niet elke dag vlees te eten.

Helemaal mooi wordt het natuurlijk als men ook na deze actie verder gaat met de gewoonte om af en toe vegetarische maaltijden op tafel te zetten. Zelf eten wij de laatste jaren minder vaak vlees, en als we het eten, is het biologisch: kwalitatief beter en liever voor de natuur. Biologisch vlees is duurder, maar omdat we het dus niet meer elke dag eten, blijven de kosten gelijk met wat we vroeger uitgaven aan vlees. Win – win. Maar of je nu bio koopt of niet: minder vlees = lief voor het klimaat.

Momenteel zijn er al 21.763 deelnemers. Wat denk je, doe je ook mee?

 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

    1. Tuurlijk mag je meedoen! De vis tellen ze hier ook mee als vlees, omdat ze het ook geen oplossing vinden als iedereen in plaats van vlees dan massaal vis gaat consumeren. Dus t gaat echt om de dagen waarop je geen van de twee eet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.