Ik geef het toe. Het is gemakkelijk om te verdrinken in een poging om natuurlijk te gaan leven. Wanneer je je begint in te lezen, kan het best wel een schok zijn om te leren over allerlei schadelijke chemicaliën die zich schuilhouden in ons voedsel, in onze make-up, onze tandpasta, vaatwasblokjes, plastic flessen, en ga zo maar door. Het lijkt alsof alles opeens een bron van kanker, vruchtbaarheidsproblemen of allergieën wordt. Het kan best beangstigend zijn, omdat het lijkt alsof de hele wereld bestaat uit gevaarlijke stoffen.

Valt het niet allemaal wel mee?

Mensen denken al snel dat er geen ontsnappen aan is, dus willen ze er niets over horen. Kop in het zand en gewoon accepteren dat ze elke dag honderden stoffen in en op hun lichaam krijgen die daar eigenlijk helemaal niet thuishoren.
Anderen geloven er dan weer niets van. Zij vertrouwen de producten, of hun ingrediënten, omdat de overheid ze toestaat. Dan kan er niets mis mee zijn, toch? Zo simpel ligt het niet volgens mij.

Iedereen weet dat sigaretten schadelijk zijn voor de gezondheid, dat je er ziek van kan worden en dood van kan gaan. Maar toch wordt de verkoop van sigaretten niet verboden door de overheid. Hetzelfde met kant-en-klaar voedsel. Natuurlijk ga ik hier pakweg het gebruiken van een shampoo van een regulier merk niet vergelijken met roken. Het is gewoon niet zo dat alles dat toegelaten is, daarom ook automatisch goed voor je is. Net zoals dat niet alles slecht is.

Is het wel met mate?

Dat kant-en-klaar voedsel, die zak chips, of die rol koekjes: niks mis mee om af en toe van te genieten. Wel met mate. Als ongezonde voeding de standaard wordt, dan wordt het wel schadelijk, dat weet iedereen. Wanneer ik denk aan alle cosmetica en schoonmaakproducten ik dagelijks gebruik, is dat dan nog wel met mate, en af en toe? Ik heb voor mezelf beslist dat als ik bepaalde producten dan toch elke dag ga gebruiken, ik ze dan het liefst zo natuurlijk mogelijk heb. Met zo min mogelijk irriterende, mogelijk toxische inhoudsstoffen.

Zo veel ingrediënten zijn nog maar zo weinig onderzocht. Er zijn bepaalde stoffen die in het ene land wel gewoon gebruikt mogen worden, en in het andere land verboden zijn omwille van hun schadelijke effecten.

Bedenk ook dit: al deze synthetische stoffen worden misschien wel eens onderzocht. Maar waar niet naar gekeken wordt, is hoe deze stoffen zich gedragen in combinatie met elkaar. Wat is het effect als je tien of twintig van deze substanties per product gebruikt, en dan per dag een tiental verschillende cocktails op je huid smeert, of opeet?

Vaak wordt er een maximum gezet op hoeveel er van een bepaalde stof in een product is toegestaan. Maar wat als die stof in tien van je dagelijkse cosmeticaproducten zit? Of als ze zowel in je bouillonblokjes, je zak chips, je pot tomatensaus en je afbakbroodjes zit? Kan ons lichaam al deze vreemde chemicaliën nog wel verwerken, als we onszelf er dag in, dag uit, en jaar na jaar aan blootstellen?

Een persoonlijke keuze

Ik weet dat je hier oneindige discussies over kan beginnen. Er zullen vast tig studies zijn die aantonen dat die of die stof helemaal niet schadelijk is, en dan weer andere die zeggen van wel. Het is op mijn blog niet de bedoeling om de boodschap te gaan verkondigen dat iedereen zijn leven moet omgooien want dat je anders slecht bezig bent. Het is gewoon een persoonlijke keuze, mijn persoonlijke levensstijl die ik graag wil delen, voor mensen die ook graag bewuster willen leven.

Ik weet graag wat ik in mijn mond stop, of op mijn lichaam smeer. Ik hou van het feit dat ik zo natuurlijk mogelijke producten gebruik. Het maakt me blij te weten dat ik op die manier het beste voor mijn gezondheid probeer te kiezen, ook al ben ik al ziek en kan ik dat maar heel moeilijk beïnvloeden.

Ik probeer mijn lichaam te helpen door er zo weinig mogelijk andere rotzooi in te stoppen, want mijn lijf heeft het al moeilijk genoeg zonder. Ook al is de meerderheid van de mensen ervan overtuigd dat het allemaal wel meevalt, “better safe than sorry” is een spreuk waar ik volledig achtersta.

Wat mij ook gelukkig maakt, is dat ik door deze keuze onze natuur ook nog eens help. Want groene producten, die zijn gewoon beter voor het milieu.

De doolhof vereenvoudigen

Op mijn blog is het niet de bedoeling om eindeloos door te gaan op de mogelijke risico’s die bepaalde chemicaliën inhouden. Ik hou de dingen liever luchtig en toegankelijk. Dat doe ik door te laten zien hoe ik persoonlijk mijn levensstijl heb aangepast. Je zal hier regelmatig producten voorbij zien komen die mijn oude vervangen hebben en waar ik minstens even tevreden mee ben. Ik wil zo de doolhof die natuurlijk leven soms lijkt, een beetje minder ingewikkeld maken. Laten zien dat het echt niet zo moeilijk is.

groen leven

 Wil je ook groener leven?

Als je ook graag natuurlijker wil gaan leven, dan ben ik altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Ik ben geen wetenschapper, geen arts, geen specialist in deze materie. Ik ben gewoon iemand die haar best doet om zo gezond en groen mogelijk te zijn op alle vlakken. Perfect, dat ben ik zeker niet: ook ik ga soms nog naar het frietkot achter de hoek ;-).

Of je nu kleine dingen wil aanpassen of meteen alles omgooien: het kan allemaal, en elke stap is er één. Groener leven is niet moeilijk, maar het vraagt in het begin natuurlijk wel even een aanpassing. Belangrijk is dat je zelf achter je keuze staat. Je moet het niet doen omdat iemand anders het doet, of omdat een ander vindt dat jij zo moet gaan leven. Het is namelijk jouw leven, en jouw keuze.

Wil je graag natuurlijker leven maar weet je niet waar te beginnen? Lees hier deel twee van “Groen leven: hoe starten?”. Ik leg je daar uit hoe ik de dingen heb aangepakt.

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.