Ze duiken overal op tegenwoordig: groentetassen, -boxen of -zakken. Alleen groenten, fruit, of gecombineerd met recepten en andere ingrediënten: het principe is hetzelfde. Elke week koop je een bepaalde hoeveelheid groenten of fruit die je meestal bij een ophaalpunt gaat oppikken. Wat er in je pakket zit, kan je niet kiezen: dat hangt af van het aanbod van het moment. Wij hebben het een aantal maanden uitgetest en ik geef je mijn ongezouten mening.

Biobello

Het groentepakket dat wij uitprobeerden, was van Biobello. Het leuke aan dit systeem is dat je elke week zelf kan kiezen of je het pakket neemt of niet. De meeste andere aanbieders van groentepakketten die ik op voorhand bekeek, werkten echt met een vast abonnement. Dus één keer inschrijven en elke week staan je groentjes op je te wachten. Dit kan een voordeel zijn als je van het vergeetachtige type bent, of als je niet de moeite wil doen om elke week opnieuw de bestelling te plaatsen. Voor ons was het echter een voordeel dat we niet vastgepind waren. Hadden we zin in andere dingen dan er in het pakket zaten die week, dan bestelden we een keertje niet. Of we namen de ene week een groot pakket, de andere week een klein. Afhankelijk van onze behoeften op dat moment.


Bij Biobello komt telkens de inhoud van de pakketten hier online zodat je op voorhand kan beslissen of en welk pakket je wil bestellen. De prijzen van de diverse pakketten variëren van 8.5 tot 14 €. Je kan naast de afhaalpunten, je pakket zelfs op je werk laten afleveren om extra veel tijd te besparen. Wat ik nog een leuke extra vind: Biobello is naast een ecologisch en duurzaam bedrijf, ook een sociale tewerkstellingsplaats. Mensen met beperkingen die in het reguliere circuit niet aan werk kunnen, krijgen hier wel die kans.

Wat eten we vandaag?

Hebben jullie dat ook, dat je elke week je hersenen moet pijnigen om te bedenken ‘wat eten we deze week/vanavond’?. Wij dus wel. Elke zaterdag stellen we een maaltijdplan voor de komende week op. Het gaat telkens gepaard met veel gezucht. En op den duur zet je toch altijd weer hetzelfde op het menu. Dat vonden wij meteen een hele grote plus aan ons groentepakket. Wat we zouden eten werd namelijk in onze plaats beslist. We konden nu heel gericht naar receptjes zoeken met die bepaalde groenten. Het was ook heel erg leuk om nieuwe dingen te ontdekken.

Lokale seizoensgroenten

Het eten van lokale producten is natuurlijk erg eco-proof. En dat gaat met zo’n pakket wel veel gemakkelijker. Bijna alles wat erin zat was afkomstig uit België. Heel af en toe zaten er geïmporteerde zaken bij, wat ook wel eens fijn was. De balans ging echter duidelijk richting lokaal, en dat is eigenlijk hoe het zou moeten. Maar meestal niet hoe het bij ons thuis gaat.

Automatisch eet je via een groentepakket ook volgens het seizoen. Dat is nog zo iets wat wij ons altijd voornemen maar dan uiteindelijk toch niet echt doen. Er hangen wel lijstjes met seizoensgroenten op onze koelkast hoor. Maar er echt vaak op kijken, nee, dat dan weer niet.

Voor ons werd het een nay

Helaas… Inmiddels zijn we toch weer overgeschakeld naar het kopen van groenten en fruit bij de biowinkel. Ik ben nog steeds enthousiast over het systeem van een groenteabonnement. Ik zie er erg veel voordelen in. Maar voor ons had het ook enkele minpunten.
Eén van de redenen dat het bij ons soms moeilijk is om een gevarieerd weekmenu te bedenken, is dat we allebei niet alles eten. Bij mijn vriend komt dit omdat hij gewoon niet alles lust. Bladgroenten, witloof, prei? Nee, die worden al geschrapt. Al doet hij sinds we samenwonen erg zijn best om zijn grenzen te verleggen, sommige dingen gaan er echt niet in. Er zat elke week wel een krop sla in ons pakket, of witloof, of prei. En in mijn eentje was dat soms niet te verwerken.

Bij mij is het probleem dan weer dat ik veel voedselintoleranties heb en niet alles kan eten. Koolsoorten moet ik bijvoorbeeld best vermijden. En laat dat nu net iets zijn dat erg typisch “van bij ons” is. Dat zit dus best vaak in groentepakketten. Omdat het nu eenmaal in huis was, at ik het dan wel, maar dan had ik er achteraf last van. Dat is nu ook weer niet de bedoeling.
Om deze scenario’s te vermijden, keken we altijd eerst naar het aanbod van die week alvorens ons pakket te bestellen. Maar als we rekening hielden met onze beider voorkeuren, dan was er altijd wel wat dat we niet konden gebruiken. En dan moesten we toch nog aanvullen uit de winkel. De voordelen wogen zo voor ons niet meer op tegen de nadelen.

En toch… yay!

Toch vind ik een groenteabonnement een aanrader. Voor mensen die alles lusten en kunnen eten. Dat dat bij ons niet het geval is, was dan ook de enige reden dat we ermee gestopt zijn. Het was erg makkelijk en leuk om gewoon een receptje te moeten zoeken bij het aanbod van de week. Automatisch aten we gevarieerd, lokaal en volgens het seizoen. We proefden vele nieuwe dingen die we uit eigen beweging nooit gekocht zouden hebben. Zo behoren aardpeer en pastinaak nu tot ons vaste groentengamma. Het was fijn om voor een vaste prijs een heel pakket groenten en/of fruit te hebben. En nog belangrijker: het was ook biologisch. Ook mensen die hun dagelijkse inkopen niet in de biowinkel doen, kunnen via de afhaalpunten wel genieten van een uitgebreid biologisch aanbod dicht bij de deur.

Ik heb er soms wel spijt van dat we ons groentepakket hebben opgegeven. Maar het is nu aan ons om de uitdaging aan te gaan en zelf lokale -, onbekende – en seizoensproducten uit de rekken te nemen.

Hoe zit het bij jullie? Yay or nay?

 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

5 Comments

  1. Voor mij is het niks. Ik ben een moeilijke eter en doe ook nooit weekboodschappen. Meestal beslis ik op de dag zelf pas wat ik ga eten. Het zou voor mij heel lastig zijn om een ander dat te laten bepalen. Als je een druk gezin hebt en bijvoorbeeld weinig tijd hebt en een alleseter bent: Ja, dan lijkt het me best handig. Voor mij dus een dikke nay.

  2. Herkenbaar! Wij hadden 10+ jaar geleden voor het eerst een groentepakket. Het was heel erg leuk, maar door allergieën uiteindelijk gewoon niet rendabel. Daarbij kwam dat in verloop van de tijd het pakket steeds eentoniger werd en we eigenlijk steeds minder mochten.
    Het idee is dus super, maar de uitvoering liet nog te wensen over 😉

  3. Voorlopig vind ik het gewoon fijner – ook naar uitkijken voor het weggooien van voedsel – om in een groentenwinkel iedere week groenten te gaan kopen die ik wil… Om nieuwe dingen te leren kennen lijkt het me leuk, maar ik doe nu vaak al zo creatief in de keuken 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.