Wie heeft het soms ook moeilijk met het vinden van eet-inspiratie? Dan bedoel ik dus, de vraag die altijd terugkomt: “Wat eten we vandaag?”. Zoals ik in een vorige post ook al vermeldde, bij ons gaat die kwestie altijd gepaard met veel gezucht. Eén trucje dat wij toepassen en dat je voor de rest van de week veel kopzorgen bespaart, is het opstellen van een weekmenu. Je moet maar één keer nadenken en de rest van de week gewoon het plan volgen. Makkelijk toch? 

Onze routine

Elke zaterdagochtend maken wij dus samen ons menu op. Vijf keer avondeten, vijf keer lunch (want wij eten geen boterhammen ’s middags). Zaterdag en zondag zijn onze maaltijden een vaste routine. Op zaterdag spaghetti, op zondag frietjes. Over die dagen moeten we dus niet echt nadenken, behalve dan over de vraag wat we deze keer bij de frietjes eten. Meestal is dat kip, zalm, steak of hamburger. En sla of wortels. De spaghetti wordt ofwel vers gemaakt door mijn lief, of er wordt saus van vorige week uit de diepvries gehaald. Hij maakt namelijk altijd twee of drie porties: tijdsbesparing voor volgende keer! Maar wat met die andere dagen in de week?

Ik zal vanaf deze week op regelmatige basis ons weekmenu met jullie delen. Elke zaterdagochtend geef ik een overzicht van wat we de voorbije week gegeten hebben. Hopelijk kan ik zo wat mensen wat gezucht besparen, nét op tijd voor de wekelijkse boodschappen. Normaal gezien is alles wat we eten glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij en vrij van de meeste additieven. We eten ook minstens één dag in de week vegetarisch, en één dag vis. Wij eten alles biologisch, ook ons vlees, maar dat hoef jij natuurlijk niet te doen. Zo ken je dus meteen het tweede trucje om je kopzorgen te besparen: ons weekplan gewoon kopiëren! Kijk je mee?

Maandag – Ovenfrietjes, erwten en vis

 Op het menu stond gebakken baars met erwtjes en zoete aardappel. Van de zoete aardappel maken we altijd ovenfrietjes. Lekker en meer nutriënten dan normale aardappels. De baars hadden we nog nooit gegeten, maar was héérlijk: gebakken op het vel, gekruid met een beetje peper en zout. Helaas kwam ik toen ik de rekening checkte achteraf (mijn vriend doet de boodschappen) tot de conclusie dat dit wel een heel erg duur visje was. 14.95 € voor 200 g… Het was dus een eenmalige traktatie vrees ik. Gelukkig was de vis wel heel lekker voor zo’n prijs ;-).

Dinsdag – Wok met rundsreepjes

Wok met rijst is een gerechtje dat bij ons bijna wekelijks terugkomt. We aten het altijd met kippenreepjes, maar dat was ik nu zo beu gegeten dat we deze keer voor rundsvlees kozen. Een welkome afwisseling. Als groentjes gebruiken we voor onze wok meestal een voorgesneden mix, vers of uit de diepvries. Nu zaten er prei, paprika, wortel en sojascheuten in. Lekker makkelijk dus. Ik probeer al tijden om de verhouding te laten uitkomen zodat we meer groenten dan rijst overhouden, maar op de een of andere manier lukt dat bijna nooit. Gelukkig is het wel zilvervliesrijst.

Woensdag – Quinoa met champignons en boontjes

Aan quinoa is door zijn populariteit de laatste tijd een tekort. Het is nog wel verkrijgbaar, maar dan veel duurder dan vroeger. Daarom, maar ook uit ethische overwegingen eten we het niet meer zo heel vaak, maar nog wel af en toe. Deze keer samen met ui, champignons en prinsessenboontjes. Lekker!

Donderdag – Courgette uit de oven

Nog een klassieker bij ons. Courgette gevuld met ui, paprika en dit keer ook gehakt. Dit alles gegaard in de oven. En nee, geen aardappelen, rijst of pasta! Dat hoeft echt niet altijd.

Vrijdag – Pasta funghi

Eén van mijn lievelingsgerechtjes: pasta met champignons en roomsaus. Het recept vindt je hier binnenkort. Voor nu weten jullie al dat de ingrediënten rijstpasta, champignons, haverroom en look zijn ;-). Instructies volgen. Edit: je kan ze hier vinden!

Zo, dat was het voor deze week. Twee keer vegetarisch (en ook vegan) dus! Nu ik weet dat jullie meevolgen zal ik mijn uiterste best moeten doen om met wat variatie te komen, haha! We eten uit gebrek aan inspiratie best vaak dezelfde dingen opnieuw. Of gaat dat overal zo?

 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.