Misschien is het jullie al opgevallen. Lyme komt vaker en vaker in de media, ook in ons landje. Er worden soms hevige debatten gevoerd, zoals jullie eerder ook al in mijn reactie op een artikel dat veel stof deed opwaaien, konden lezen. Onlangs vond in Brugge een optocht plaats, georganiseerd door de vereniging Time for Lyme.
De komende tijd staan er weer twee grootse dingen te gebeuren in verband met Lyme Awareness, en die wou ik jullie niet onthouden.

Panorama, 26 maart

lyme awareness
Bron foto: screenshot VRT documentaire “Chronische Lyme: Epidemie of fantasie”

Als eerste maakte het redactieteam van Panorama een documentaire over chronische Lyme, getiteld “Chronische Lyme: Epidemie of fantasie?”. Hierin wordt onder andere een patiënte 6 maanden gevolgd met een videodagboek. Annelies lijdt dagelijks aan helse pijnen zoals zovelen van ons, en is verbouwereerd dat sommige mensen niet geloven in haar ziekte. Annelies heeft trouwens ook een blog waar je meer kan lezen over haar verhaal. Diverse andere lymies hebben ook meegewerkt aan de reportage door hun getuigenis af te leggen. Mijn arts is ook geïnterviewd. Ik vind het heel erg spannend.

De hele patiëntengemeenschap zit op hete kolen en verwacht heel veel van deze reportage. Ik ook. Maar toch is er bij mij altijd zo’n stemmetje dat heel erg bang is dat er toch weer vooral gepleit zal worden voor het non-believerkamp. Dit is in het verleden al zo vaak gebeurd, en zo zijn er al veel personen teleurgesteld geweest na soortgelijke media-aandacht. Dit maakt ook altijd dat ik niet goed weet of ik nu volop vrienden en familie moet aansporen om toch vooral te kijken. Want wat als ze door mijn aanbevolen programma een totaal verkeerd beeld zouden krijgen, dat mij dan weer problemen met onbegrip of onduidelijkheden oplevert?

Ik hoop echt dat er een eerlijk en evenwichtig beeld wordt neergezet. Dat er duidelijk naar voren zal komen dat de ziekte niet tussen de oren zit. Hopelijk kan er mede door deze reportage een debat op gang komen en ziet de publieke opinie dat er dringend hulp nodig is voor heel erg veel zieke mensen, nu en in de toekomst. Alleszins zal de reportage weer wat mensen wijzen op het gevaar van teken, en hen aanzetten tot voorzichtigheid bij het spelen, tuinieren en wandelen in het groen, en dat lijkt me sowieso een goede zaak.

De uitzending van Panorama vindt plaats op Canvas, op donderdag 26 maart om 21.30 u. Zie hier de officiële persaankondiging van Canvas. ALLEMAAL KIJKEN! (Ik zeg het toch maar. Fingers crossed.)

#Fixchroniclyme

Ten tweede is er nog een heel fijne actie opgezet door een lotgenote. Op 26 april vindt naar jaarlijkse gewoonte de Antwerp Ten Miles plaats. De organisatie van #FixChronicLyme verzamelt momenteel lopers die in naam van de Lyme-patiënten willen meelopen. Dit zowel om geld in te zamelen voor onderzoek, als om meer bekendheid te geven aan de chronische vorm van Lyme.

Meelopen kan zowel met de 5 kilometer, de 10 miles als de marathon. Stuur hiervoor een mailtje naar fixchroniclyme@gmail.com. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op de Facebookpagina van #FixChronicLyme.

Ik hou zelf erg van lopen. Ik heb als tiener dan ook diverse keren meegedaan aan de Ladies Run van de Antwerp Ten Miles, voor ik ziek was. Omdat ik dit event best wel mis, ga ik zo vaak ik kan de lopers aanmoedigen en de sfeer opsnuiven. De laatste jaren is dit niet gelukt. Nu er ook voor Lyme gelopen zal worden, hoop ik des te meer dat ik aan de zijlijn kan staan. Ik doe er dus alles aan om te komen supporteren, en droom van op een dag zelf weer mee lopen!

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.