Groen leven, hoe begin je hier nu praktisch aan? Wat ik je als allereerste kan adviseren is: leer wat al die rare benamingen op etiketten eigenlijk betekenen. Zelf ging ik ingrediënt voor ingrediënt online opzoeken. Ik printte informatie af die ik later ook meenam naar de winkel. Ik kocht een paar boekjes die ingrediënten in mijn voeding en cosmetica konden verklaren, en leerde erg veel bij. 

Opgebruiken of weggooien?

Aan de hand van de ingrediëntenlijsten van alle dingen die ik in huis had, van voeding tot cosmetica, besliste ik of ik een product nog wou gebruiken of niet. Dingen waar ik echt geen dag langer gebruik van wou maken, of die gewoon aan vervanging toe waren, die gooide ik weg. De producten of voedingswaren waar ik nog enigszins mee kon leven gebruikte ik eerst op.

groen leven

 Alternatieven, ze bestaan!

Wat op was, ging ik vervolgens stelselmatig vervangen. Ik deed niet alles tegelijk, maar zocht één voor één naar geschikte vervanging. Ook bij de vervangers betekende dit eerst: etiketjes en ingrediëntenlijsten lezen. Er zijn verschillende merken die claimen erg groen en natuurlijk te zijn, maar wanneer je dan beter gaat kijken zijn ze helemaal niet zo oké.

Het proberen misleiden van klanten om je product beter te doen verkopen is natuurlijk van alle tijden, maar dat wil nog niet zeggen dat je er als consument ook moet intrappen ;-). Jezelf informeren en zelf op onderzoek uitgaan is het beste wat je kan doen.

De ingrediëntenlijst lezen is een must

In het begin stond ik vaak uren in de supermarkt. Dan ging ik alle potjes mosterd af tot ik een variant had gevonden zonder twijfelachtige e-nummers erin. Ik stond ook echt met mijn lijstje “te vermijden ingrediënten” bij de schappen. Of mensen me raar aankeken? Geen idee, en het kon me ook niets schelen: ik had het te druk met al die kleine lettertjes te bestuderen.

Eerst kost dit proces dus wel wat tijd. Maar eens je een goede vervanger hebt, dan weet je ook gewoon meteen wat je volgende keer kan meenemen. Toen we hier na een tijdje besloten om alle boodschappen in de biowinkel te doen en niet meer bij de gewone supermarkt, begon het spelletje natuurlijk opnieuw. Want het is niet omdat een product biologisch is, dat het daarom geen additieven bevat.

Biologisch betekent niet automatisch gezond. De biowinkel verkoopt ook dingen met smaakversterkers, kleurstoffen of bewaarmiddelen. Je hebt er vaak wel meer kans om een goed alternatief te vinden, maar de boodschap blijft: etiketten goed lezen!

groen leven

Het hoeft niet allemaal tegelijk

Geen nood, het is echt mogelijk om E-nummers en synthetische ingrediënten te vermijden. Ik vond het eerlijk gezegd zelfs een leuke uitdaging om voor alles een alternatief te vinden waar ik voor 100 procent tevreden mee was. En dat vind ik nog steeds!
Om te vermijden dat je overweldigd raakt, zoals ik in deel 1 van deze post al besprak, deze tip: doe het rustig aan. Je hoeft niet alles in één keer te veranderen.

Bij ons begon het met de voeding. Pas verschillende maanden later nam ik ook de cosmetica onder de loep. Later de schoonmaakspullen. Dan enkele huishouditems. En er zijn nu, na twee jaar, nog steeds veel dingen waar ik graag meer over zou leren, en kijken of het anders kan. Begin klein en groei in het groen zijn!

De stappen op een rij

1. Zoek online informatie, of koop een boek waaruit je kan leren wat al die rare ingrediëntennamen betekenen. Zelf kocht ik het boekje “Wat zit er in uw eten?” van Corinne Gouget voor de voedseladditieven. Online las ik vaak over cosmetica op de website van webshop Heel Natuurlijk. Een Engelstalig alternatief is Skin Deep.

2. Gewapend met je kennis kan je nu elk flesje, doosje of verpakking van je voedingswaren/cosmetica/schoonmaakproducten gaan checken. Je zal verbaasd of zelfs geschokt zijn van wat je al die jaren hebt gegeten of op je lichaam hebt gesmeerd. Dat is een goede zaak, want dat geeft je de motivatie die je nodig hebt voor de volgende stap!

3. Spendeer tijd aan shoppen. Online of in de supermarkt, lees overal de etiketten. En zoek alternatieven voor je afgekeurde items. Voor voeding kan je gerust goede alternatieven vinden, ook bij de reguliere merken. Voor cosmetica wordt dit heel moeilijk, als het al mogelijk is. Hiervoor zul je dus waarschijnlijk op zoek moeten naar merken die zich echt bezighouden met natuurlijke cosmetica. In sommige winkels duiken er merken op als Weleda en Lavera (bij de Hypercarrefour bijvoorbeeld). Maar daar zijn ze vaak vele malen duurder dan wanneer je ze online koopt!

4. Geniet van het groene gevoel 🙂

Of lees hier gewoon mee

Kost dit alles te veel moeite voor jou? Lees dan gewoon rustig de reviews van producten die ik uittest op deze site. Makkelijk toch?

Deel 1 gemist? Lees het hier. 

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.