Wie weet zagen jullie het al op verschillende plaatsen opduiken: mensen die zeer zure gezichten trekken bij het bijten in een limoen. Het gaat in die gevallen om de Lyme Disease Challenge. Wat dit te betekenen heeft, en mijn eigen bijdrage, die krijg je vandaag te zien. En je leert ook heel wat bij over Lyme!

Take a bite out of Lyme

Waar het om draait, is de Lyme Disease Challenge. De hele maand maart worden mensen uitgedaagd om van zichzelf een foto of video te maken wanneer ze in een limoen bijten. Het initiatief werd bedacht in Amerika. De bedoeling: Lyme awareness! Een limoen in het Engels is natuurlijk een lime, en dat verwijst dan weer naar Lyme. En Lyme is ook heel zuur, net als bijten in een limoen! ‘Take a bite out of Lyme’ is dan ook de slogan van deze actie. Leuk gevonden vind ik, ook al lijkt de actie wel op de ice bucket challenge die vorig jaar de ronde deed ten voordele van ALS.

Hoe werkt het?

1. Neem een hap uit een limoen en deel dit op je sociale media (foto of video) met de tag #LymeDiseaseChallenge.
2. Vermeld daarbij een feit over de ziekte van Lyme (later in deze blogpost staan er meer voorbeelden op een rij)
3. Nomineer 3 vrienden of familieleden om hetzelfde te doen!

Hier gaan we dan…

Alvast een feitje dat niks met Lyme te maken heeft: de foto’s in zwart-wit zetten en enkel de limoen groen laten was meteen mijn eerste probeersel in Photoshop. Ik moet nog veel leren, haha!

Feit: Veel mensen ontwikkelen ondanks een besmetting toch geen Erythema Migrans, de bekende ‘rode kring’. Ook zonder rode kring te zien kun je dus besmet geweest zijn door een teek.
Bij mij was dit het geval: ik heb een tekenbeet gehad, maar nooit een rode kring. Daarom hebben we er verder geen aandacht aan besteed. Met een jarenlange onbehandelde infectie als gevolg.

Feit: De ziekte van Lyme wordt ook wel “de grote imitator” genoemd, omdat de symptomen gelijkaardig kunnen zijn aan die van veel andere ziekten.
Daardoor gebeurt het soms dat mensen eerst een foute diagnose krijgen, zoals MS, ME/CVS, Reuma, Fibromyalgie, Artritis, Lupus, ALS, Alzheimer, Polyneuropathie, Parkinson of allerlei hartkwalen.
Ook ik kreeg eerst de diagnose ME/CVS, en dat gedurende 10 jaar. Dat ik besmet was met Lyme, werd pas na die tien jaar ontdekt, en sindsdien zijn we nog eens twee jaar verder.

Feit: Een teek kan ook al ziektes overgedragen hebben als je ze binnen de 24 uur verwijderd hebt.
Wij vermoeden (we weten niet helemaal zeker hoe lang de teek op mij heeft gezeten) dat we de teek snel hebben verwijderd. Daarom waren we toen ook overtuigd dat er nog geen kwaad geschied kon zijn.

Ik weet eerlijk gezegd niet goed wie ik zal nomineren. Ik ben bang dat ik het vraag, en dat die persoon er niet op in gaat. Dat zal wel mijn onzekerheid zijn, die de kop opsteekt. Daarom laat ik me graag verrassen en stel ik aan iedereen die dit leest de vraag: doe je mee? Je steekt er mij en al mijn medepatiënten een hart mee onder de riem, en helpt aan het creëren van meer awareness!

Enkele feiten op een rij

Ik heb voor bij mijn eigen foto’s een paar feitjes uit deze lijst gehaald, maar hier kan je er nog meer lezen:

1. De standaardtest voor Lyme heeft slechts een gevoeligheid van ongeveer 50%. Hierdoor wordt minstens de helft van de besmettingen gemist.

2. Veel mensen ontwikkelen ondanks een besmetting toch geen Erythema Migrans, de bekende ‘rode kring’. Ook zonder rode kring te zien kun je dus besmet geweest zijn door een teek.

3. De ziekte van Lyme wordt ook wel “de grote imitator” genoemd, omdat de symptomen gelijkaardig kunnen zijn aan die van veel andere ziekten.
Daardoor gebeurt het soms dat mensen eerst een foute diagnose krijgen, zoals MS, ME/CVS, Reuma, Fibromyalgie, Artritis, Lupus, ALS, Alzheimer, Polyneuropathie, Parkinson of allerlei hartkwalen.

4. In Amerika moet de CDC het aantal jaarlijks getelde Lymebesmettingen steeds omhoog schroeven: recent nog van 30.000 naar 300.000 per jaar.
De werkelijke omvang van deze epidemie ligt waarschijnlijk nog veel hoger; volgens experts kan dit cijfer oplopen tot wel 1-2 miljoen nieuwe gevallen per jaar (in de VS alleen al).

5.Bij een tekenbeet loop je niet alleen een risico om de ziekte van Lyme op te lopen maar ook andere tekenbeetziektes zoals Bartonella, Babesia, Ehrlichia, Rickettsia, Mycoplasma of Tekenencefalitis.

6. Een teek kan ook al ziektes overgedragen hebben als je ze binnen de 24 uur verwijderd hebt.

7. De standaardkuur van 2 weken antibiotica is in de meeste gevallen veel te kort om de Borrelia bacterie blijvend uit te roeien.

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

14 Comments

 1. Door een aantal blogs die ik volg weet ik ondertussen al behoorlijk wat van Lyme, maar ook nu leer ik toch weer een paar nieuwe dingen. Goed artikel. Goed dat er op dit moment meer aandacht aan besteed wordt.

 2. Mooie challenge die de ziekte wat meer onder de aandacht brengt. Toch stel ik mij veel vragen over Lyme, hoe het vermeden kan worden bijvoorbeeld? Want als de standaard kuur niet werkt…

  1. Ja, dat is inderdaad moeilijk hé. Vermijden kan je door bijvoorbeeld te beschermen tegen teken, door lange kledij te dragen en broek in de sokken te steken. Ook na dat je in de natuur bent geweest: tekencheck doen!

   Dat is dus een groot probleem, dat het moeilijk herkend wordt, de testen niet goed zijn, en de kuren te kort.

 3. Mijn dochter is als kind ooit gebeten geweest. Ik was er toen niet gerust in. Gelukkig was er een dokter aanwezig die de teek voor ons verwijderd heeft. Raar wat een mens allemaal kan krijgen van zulke kleine diertjes.
  In een limoen bijten ga ik niet doen, maar het levert jou wel een leuke blog op.

 4. Hoi Sofie,

  Weet jij of het mogelijk is je op Lyme te laten testen in Duitsland, zonder dat je arts ervan af weet?

  Ik kon hier via Google niet uitkomen.

  Groetjes Demi

  1. Hoi Demi, dit is inderdaad mogelijk. Ik kan je hierover mailen; ik probeer er morgen aan te denken. Je kan me ook altijd een mailtje sturen ter herinnering: zie de contactpagina!
   Groetjes, Sofie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.