Bij ons thuis sta ik bekend als de creatieve cadeaugever. Al jaar en dag zorg ik voor geschenkjes met een persoonlijke toets. Dat is toch het allerleukste om te krijgen? Ik vind het zelfs het leukste om te geven. Soms maak ik iets volledig zelf, andere keren steek ik bijvoorbeeld een cadeaubon in een origineel jasje. Ik vind het superfijn om volledig in het maken van zo’n cadeautje op te gaan. Ik steek er dan ook al mijn liefde (en energie) in. Ik dacht dat het misschien wel leuk zou zijn om dit af en toe op mijn blog te tonen. Wie weet krijgen anderen er inspiratie van! Mijn zus was gisteren jarig, dus haar pakje krijgen jullie hier te zien. Vandaag geef ik alvast vijf tips voor het maken van persoonlijke cadeautjes.

tips voor een persoonlijk cadeau
Het cadeautje voor mijn zus!

 1. Volledig zelf of aankleden?

Allereerst is het handig als je bedenkt wat je wil gaan geven. Is de gelukkige ontvanger iemand die je heel nauw aan het hart ligt? Dan kan je erover nadenken om eens iets volledig zelf te maken. Denk bijvoorbeeld aan een herinneringsalbum waar je niet alleen foto’s, maar ook restaurantbonnetjes, cinematickets en anekdotes in verzamelt.

Is dat wat veel gedoe, maar vind je het geven van een kale enveloppe met geld ook zo onpersoonlijk? Dan kan je je cadeautje origineel ‘aankleden’. Zoek een mooie fotokader waar je de centjes in verstopt, of koop een doosje dat je zelf bekleed met foto’s of gekleurde washitape.

2. Maak het persoonlijk

Ik probeer altijd iets van betekenis in mijn cadeautjes te steken. Iets waar jij en de ontvanger een herinnering aan hebben samen, doet het altijd goed. Beleefde je met je beste vriendin ooit een fantastische vakantie aan zee? Maak dan gebruik van schelpen of zeezand om die mooie vaas op te leuken. Kreeg je ooit van je lief een mooi boeketje bloemen? Plak een paar gedroogde bloemetjes in dat album vol met foto’s. Foto’s hoef je overigens ook niet altijd te gebruiken in een boek of fotokader. Je kan ze gebruiken om de meest gewone cadeautjes een instant persoonlijke touch te geven. Denk aan een juwelenkistje voor je moeder met aan de binnenkant een foto van jullie beide. Of dat boek dat je man zo graag wou, maar dan mét gepersonaliseerde bladwijzer.

tips voor een persoonlijk cadeau
Deze kaart maakte ik voor mijn opa

3. Ken je winkels

Er zijn zo van die winkels waar ik altijd terugkeer als ik inspiratie of spulletjes nodig heb. Action staat met stip op nummer 1. Nog voorbeelden waar ik mijn benodigdheden wel eens haal zijn Casa, Hema, Pipoos of Xenos.

4. Begin op tijd

Persoonlijke cadeautjes maken vraagt wat meer tijd en voorbereiding dan iets dat je kant-en-klaar koopt. Als ik echt een groot project bedenk, ben ik daar vaak al maanden op voorhand mee bezig. Brainstormen, benodigdheden bij elkaar zoeken en tenslotte nog het maken zelf: er kan wat tijd in kruipen als je iets echt van nul wil beginnen. Dit doe ik dan ook maar voor een heel beperkt aantal personen: vooral mijn lief is op dit vlak erg verwend.

Ook wanneer je een geschenk wat origineler wil aankleden, kan je er beter niet de dag dat het klaar moet zijn pas aan beginnen. Een cadeautje opleuken hoeft daarom niet lang te duren, maar het is zoveel fijner als je rustig kan gaan winkelen of even in je knutselspullen duiken. Last-minute nog met een geniaal idee komen, zal heel wat moeilijker zijn dan wanneer je echt kan nadenken over wat je wil doen. Inspiratie komt bij mij altijd spontaan, nooit onder druk!

tips voor een persoonlijk cadeau
Chaos… Knutselen maar!

5. Leef je uit, heb plezier!

Als ik iets heb bedacht, kan ik mezelf echt op mijn cadeauproject storten. Ik vind het fijn om het idee dat in mijn hoofd zit, zo goed mogelijk te proberen uitvoeren. Het is soms veel werk, maar omdat ik het graag wil doen voor iemand, en de ontvanger echt blij wil maken, vind ik het ook leuk. Bijna altijd zijn er ook momenten dat ik denk: ‘Waar ben ik aan begonnen?’. Maar achteraf ben ik zo trots op het resultaat, dat ik dat allemaal weer snel vergeet. Ik maak mijn cadeautjes met heel veel liefde, voor wie ze ook zijn. En zo’n pakje liefde geven geeft je een goed gevoel, echt waar!

 

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.