Wij zijn hier thuis zeer enthousiaste gebruikers van kokosolie. Toen ik het aanbod kreeg om de kokosolie van Amanprana te testen, was ik dan ook meteen enthousiast. Ik had namelijk al wel ervaring met de Gula Java van dit merk, maar nog niet met hun kokosolie. Ik heb de koksolie uitgebreid getest, zowel voor gebruik in de keuken als in de badkamer. Wat ik ervan vond en waar je makkelijk Amanprana kokosolie kan kopen lees je in dit artikel!

Kokosolie in de keuken

Sinds meer dan twee jaar gebruiken we kokosolie in de keuken. Bij de initiële zoektocht naar gezondere voeding, kwam het overal ter sprake: kokosolie om in te bakken zou veel gezonder zijn dan olijfolie. Kokosolie is namelijk een verzadigd vet, wat maakt dat het niet transformeert naar schadelijke stofjes bij verhitting op hoge temperaturen. Onverzadigde vetten, zoals olijfolie er één van is, doen dat wel. Dit soort vetten is dan weer wel enorm gezond om koud te gebruiken, bij een slaatje bijvoorbeeld.

Af en toe een lepeltje koude kokosolie, puur of verwerkt in een smoothie, kan ook: de gezondheidsbevorderende eigenschappen zoals het antibacteriële en antivirale effect zullen dan veel meer hun ding kunnen doen. Let op: als je wil profiteren van de waardevolle eigenschappen van kokosolie is het belangrijk dat je kiest voor een niet-ontgeurde versie. De ontgeurde varianten worden namelijk zodanig bewerkt, dat de waardevolle stoffen verloren gaan in het productieproces.

Ik moet zeggen dat de kwaliteit van dit product van Amanprana erg duidelijk is. De olie is zeer mooi van structuur en kleur. De textuur is heerlijk zacht. Kokosolie is van nature een hard vet, maar het smelt bij ongeveer 25 °C. De foto is genomen op een warme dag, vandaar dat je ziet dat het midden al een beetje smelt. Dat maakt niets uit voor de kwaliteit.
Het bakken met Amanprana kokosolie gaat perfect, en er blijft geen kokossmaak aan onze kipfilet hangen.

Omdat ik op voorhand al bekend was met het gebruik van kokosvet om te bakken, vond ik dat ik met dit testexemplaar toch nog iets extra’s moest doen. Ik had al veel gelezen over het gebruik van kokosolie in de badkamer, maar geprobeerd had ik het nog niet. Tot nu!

Kokosolie in de badkamer

Haarverzorging

Als eerste test ik de olie als haarmasker. Na het wassen van mijn haar smeer ik een flinke theelepel kokosvet in mijn haar. Na het inwerken merk ik dat mijn poging tot uitspoelen geen groot succes is. Na het spoelen blijf ik in mijn haar (en helaas ook op de bodem van de douche) het vette gevoel houden, en ik vraag me af of dit de bedoeling is. Wel valt op dat mijn haar niet stug is en ik kan er heel makkelijk doorheen kammen. Mijn haar voelt zacht, maar tegelijk vet aan. Misschien had ik de olie er opnieuw moeten uitwassen? Ik besluit om geen mousse te gebruiken: mijn haar staat nu al stijf.

Eens uit de badkamer kruip ik achter de laptop en ga ik als een gek Googlen. Ik merk al snel dat ik me iets beter had moeten voorbereiden. Het blijkt de bedoeling om de olie er inderdaad weer uit te wassen… met shampoo. En dat heb ik dus niet gedaan. Oeps! Ik besluit om de olie nog een paar uur te laten inwerken: ze zit er nu toch. Later op de dag was ik mijn haar nogmaals met shampoo. Het resultaat is een coupe die anders valt dan anders. Meer volume, misschien? Met mijn krulhaar is het moeilijk te zeggen. In elk geval is het vet verdwenen, en mijn haar voelt zelfs een tikje zachter dan normaal.

Huidverzorging

Met gemengde gevoelens begin ik aan de tweede test: kokosolie als bodylotion. Op mijn huid stoort het vette gevoel me echter veel minder. De olie maakt dat het insmeren me niet veel moeite kost. Het olielaagje blijft nog een tijdje zitten, maar uiteindelijk wordt alles door mijn huid geabsorbeerd. Ook mijn vreselijk droge handen krijgen een beurt. Hier trekt de olie sneller in.

Mijn huid ziet er mooi gevoed uit en heeft een subtiele glow. De droogte van daarvoor is verdwenen, en alles voelt erg zacht aan. De dag erna zijn mijn benen nog niet opnieuw herschapen tot krokodillenhuid, wat met andere bodylotions meestal wel het geval is. Dit vind ik dus wel een fijne ervaring!

Een klein minpuntje (dat vooral te maken heeft met mijn extreme gevoeligheid aan geuren): ik hou een sterke kokosgeur over aan mijn badkamerexperimentjes. De geur van kokos die mij omringt is net te sterk. Omdat ik al heel lang kokosolie in de keuken gebruik, associeer ik mezelf ook een hele tijd met gebakken vlees of wokgroenten met rijst. Dat is toch een klein beetje bizar. Na een paar uur (en het uitwassen van mijn haar) trekt de kokosgeur wel weer weg.

amanprana kokosolie
Bron: Amanprana persbericht

Mijn conclusie

Ik vond het heel erg leuk om eens te testen wat kokosolie kan doen voor mijn dagelijkse huid- en haarverzorging. Voor mijn haar denk ik niet dat ik nog vaak kokosolie zal gebruiken. Daarvoor was het iets te veel gedoe. Wat betreft mijn huid ben ik wel aangenaam verrast! Een efficiënte, natuurlijke en gifvrije bodylotion, dat maakt me blij!

Ik experimenteer in elk geval nog wat verder, maar van één ding ben ik zeker: in de keuken zal kokosolie bij het vaste assortiment blijven behoren. En met de olie van Amanprana hebben we sowieso een topproduct te pakken.

Ook proberen? De kokosolie van Amanprana is te koop bij diverse biowinkels en online bij onder andere Amanvida, Bol.com, Superfood.nl en Drogisterij.net.

Dit product werd mij opgestuurd ter review. Dit is vrijblijvend en ik geef altijd mijn eerlijke mening.

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Leuk artikel! 🙂 Ik gebruik kokosolie als deo en soms op mijn gezicht en voeten, maar voor mijn hele lichaam gebruik ik rijstolie. Ook heel fijn, geurt niet sterk, trekt snel in, werkt als zonbescherming (factor 10) en je kunt er eventueel wat druppels etherische olie aan toevoegen voor meer geur. Ik heb vanillestokjes in de fles gedaan voor een subtiele vanillegeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.