Op mijn Engelstalig blog had het veel succes: het supersimpele bananenijs uit de blender. Nu de dagen weer een pak zonniger worden, is het dringend tijd om het recept ook hier te delen!

Mijn lief is zot van ijsjes. Maar hij kan niet goed tegen suiker. Een paar jaar geleden erfde ik een blendertje van mijn oma. Bij het maken van fruitsmoothies voegde ik vaak te weinig vocht toe, waardoor ik een eerder dikke massa overhield. Meestal gebruikte ik rood fruit, wat meer een sorbeteffect gaf. En laat ik nu net niet zo graag sorbet lusten. Hetzelfde proberen met bevroren banaan gaf een veel vollere, romiger structuur. Et voila, een bananenijsje was geboren. Natuurlijk zoet en de smaak van het beste artisanale bananenijs dat je ooit proefde: ik ben een grote fan.

zelfgemaakt bananenijs zonder suiker of zuivel

Wat heb je nodig?

– 1 rijpe banaan per persoon
– rijstmelk (of een andere melk die je lekker vindt)
– een blender
– een diepvriezer

zelfgemaakt bananenijs zonder suiker of zuivel

Hoe maak je het?

Tip: Dit ijsje maak je eigenlijk in twee episodes. Als je morgen ijs wil, begin je best vandaag al met stap 1.

1. Snij de bananen in kleine stukjes en vries ze in. De eerste keer probeerde ik het met grotere stukken, maar toen gaf mijn blendertje bijna de geest.

2. Als de stukjes banaan bevroren zijn, doe je ze in de blender. Voeg een beetje rijstmelk toe. Je wil net genoeg melk toevoegen zodat je blender het bevroren fruit kan verwerken. Niet teveel, want dan krijg je milkshake (ook heel lekker by the way!). Tijdens het blenden kan je nog wat melk toevoegen naar behoefte.

zelfgemaakt bananenijs zonder suiker of zuivel

3. Blenden maar! Ons blendertje is niet zo sterk. Hij heeft dus best wat moeite om al die bevroren banaantjes verwerkt te krijgen. Maar toch lukt het elke keer. Als jouw blender de job niet gedaan krijgt, kan je altijd even wachten tot de bananen een klein beetje ontdooid zijn. Dan gaat het vlotter (maar is je ijs ook wat zachter).

4. Klaar! Geniet ervan.

zelfgemaakt bananenijs zonder suiker of zuivel

Voor een lekkere variatie:

Chocolate chunk: voeg op het eind van het blenden een paar stukjes donkere chocolade toe.
Pink party: voeg enkele aardbeien toe voor een ander smaakje en een happy kleurtje!
Chocolate delight: voeg pure en ongesuikerde cacaopoeder naar smaak toe.

zelfgemaakt bananenijs zonder suiker of zuivel

Dit ijsje smelt sneller dan normaal roomijs. Snel opeten dus! De bovenste foto’s zijn genomen op een hele warme dag. Het was toen 30 graden, dus het smelten ging nog wat sneller dan normaal. Bij een normalere temperatuur heeft het ijs meer de structuur van regulier roomijs. Niet getreurd: de smaak blijft heerlijk, smeltend of niet!

 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

  1. Tof nu kan ik eindelijk zelf mijn ijs zonder lactose en suiker maken. Lust banaan en maak elke dag een milkshake met rood fruit en bananen.. ­čś╗

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.