Ik kondigde het een tijdje geleden al aan: een review over chocolade. Véél chocolade. Maar van chocolade is er nooit genoeg, toch? En zeker als je, zoals bij deze exemplaren, een beetje let op de soort en het aantal suiker dat je binnenkrijgt. Guilt-free genieten!
Ik testte vier verschillende, biologische chocoladetabletten. Allemaal zijn ze niet gezoet met geraffineerde suiker, maar met een alternatief: drie ervan bevatten kokosbloesemsuiker, en eentje krijgt zijn zoete smaak van agave.

review chocolade zonder suiker

Ik kies altijd voor (extra) pure chocolade. Dit vind ik gewoon het lekkerst, maar het is ook de meest gezonde keuze. Als je gaat voor een cacaogehalte van minstens 70 % dan toch. De voordelen van donkere chocolade ga ik niet weer opsommen, dit is namelijk een praktijk-artikel ;-).
Verder zoek ik uiteraard ook in mijn snacks naar ingrediëntenlijsten die zo puur mogelijk zijn. Geen schadelijke e-nummers en twijfelachtige additieven dus. Wel natuurlijk en zo simpel mogelijk! Kijk je mee?

review chocolade zonder suiker

1. Vivani – 92 %

vivani chocolade 92 zonder suiker

Waarom: Dit is meteen de meest gezonde keuze van de vier, want: het meest puur (maar liefst 92%), en het minste suikergehalte. Ik koop deze chocolade al sinds enkele jaren heel regelmatig. Het was de eerste chocolade zonder suiker (nu ja, zonder ‘normale’ suiker of zoetstoffen) die ik ontdekte. Hij is heel erg puur, maar dat maakt hem dus ook echt wel gezond. Zolang je er niet meteen een hele lat van opeet tenminste ;-).

De smaak van deze chocolade is aan de bittere kant, maar ik vind hem toch erg lekker. Het is niet zo dat je een mond vol as lijkt te hebben, zoals ik ook al heb meegemaakt bij erg pure chocoladesoorten. Deze chocolade heeft niet de smeltende, romige textuur die de andere soorten wel hebben. Niet voor diegenen die vooral op zoek zijn naar een zoetigheid dus, maar voor de echte liefhebber!
Update: inmiddels werkt Vivani ook aan hun verpakkingsafval. De chocolade zit nu in een biologisch afbreekbare wikkel.

vivani chocolade zonder suiker
Ingrediënten: cacaomassa, cacaoboter, kokosbloesemsuiker.
Prijs: 2.19 € voor 80 g, te koop onder andere bij Het Natuurhuis in Antwerpen of hier online.

2. Vivani – 75 %

vivani chocolade 75 zonder suiker

Waarom: Dit is het iets toegankelijker broertje van de Vivani 92. Door het mindere cacaogehalte (maar nog steeds flink met 75%) en het hogere aandeel kokosbloesemsuiker smaakt deze chocolade een pak zoeter dan de 92. De kokosbloesemsuiker geeft een karamelachtige toets aan de chocolade. Ik eet deze ook heel erg graag. Hij is nog niet zo lang op de markt, maar ik ben er superblij mee. Waar je bij de 92 al snel stopt na een blokje, kan je hier wat meer van eten. Of dat nu per sé zo’n voordeel is, dat mag je helemaal zelf beslissen 😉 Bij mij eet deze in ieder geval lekker weg, oeps!

vivani chocolade 75 zonder suiker
Ingrediënten: cacaomassa, kokosbloesemsuiker, cacaoboter.
Prijs: 2.19 € voor 80 g bij onder andere Het Natuurhuis in Antwerpen of hier online.

3. Wiloco – pure chocolade met praliné-vulling

wiloco praliné chocolade zonder suiker

Waarom: Deze chocolade is een beetje de vreemde eend in de bijt, met zijn cacaogehalte van 46 %. Ik weet het, daarnet zei ik dat ik altijd ga voor erg pure chocolade. Dit pakje chocolade met pralinévulling was dan ook een verrassing van mijn lief. Hij dacht dat ik deze smaak wel lekker zou vinden. En hij had gelijk. Want soms wil je gewoon een mierzoete verwennerij. En dat is deze chocolade wel. Deze chocolade is van Belgische makelij, en dat is altijd goed, toch?
De smaak is erg karamelachtig, en natuurlijk praliné-achtig. En erg zoet. En lekker smeuïg.

wiloco chocolade zonder suiker
Ingrediënten: kokosbloesemsuiker (37.6 %), cacaomassa, cacaoboter, hazelnoten, niet geraffineerde gedehydrateerde rijstsiroop, natuurlijk aroma (vanille), sojalecithine.
Prijs: 3.17 € voor 90 g, te koop bij Bioplanet

4. Raw Health: extreme dark chocolate

raw health chocolade zonder suiker

Waarom: Nog een speciale is deze rauwe chocolade. De chocolade is tijdens het productieproces nooit verhit boven de 42 °C, zodat alle voordelige nutriënten goed bewaard blijven. Dit is handgemaakte chocolade, en dat weerspiegelt zich wel in de prijs. Het cacaogehalte is 80 %, en toch is er geen bittere smaak te bespeuren. Deze rauwe chocolade heeft een heel andere textuur dan de vorige. Hij is zeer zacht en smelt snel. Ik vind hem minder vol van smaak, en toch is de nasmaak erg duidelijk cacao-achtig.
De chocolade is gezoet met agave nectar, en je proeft duidelijk het verschil met kokosbloesemsuiker. Waar de kokosbloesemsuiker een duidelijke karamelachtige smaak heeft, proef ik hier iets anders. Ik kan het moeilijk beschrijven, maar ik zou het een meer fruitige smaak noemen.

raw health chocolade zonder suiker
Ingrediënten: cacaoboter (46 %), cacaopoeder, agave nectar, vanillepoeder.
Prijs: 3.90 voor 70 g, te koop bij Holland & Barrett.

Zonder suiker?

Zoals reeds vermeld, bevat geen enkele van deze chocoladetabletten ‘normale’, geraffineerde suiker, noch synthetische alternatieven. Dat is voor mij ‘suikervrij’. Maar uiteraard zijn natuurlijke suikers zoals honing, kokosbloesemsuiker of agave wel degelijk ook echt suiker. Alleen zijn ze meestal niet zo erg bewerkt, en bevatten ze dus ook nog goede stofjes. Je lichaam kan er dus meer mee, het zijn minder ‘lege calorieën’.

Het is echter niet zo dat je van natuurlijke suikers dan zoveel kan gaan eten als je maar wil. Het blijven suikers, en die hebben we maar in beperkte mate nodig. We halen ook al suikers uit ons normale voedsel, zonder dat we daarvoor extra moeten gaan snacken. Toch is het af en toe lekker om een tussendoortje te nemen, en veel mensen kunnen niet aan de zoete verleiding weerstaan. In dat geval vind ik het nog steeds een veel betere optie om dan te gaan voor een natuurlijk gezoet stukje chocolade. Maar ook hier geldt dus: hoe minder suikergehalte, hoe beter.

Het suikergehalte van de chocolades op een rij:
Vivani 92: 6.6 g per 100 g
Vivani 75: 21.9 g per 100 g
Wiloco pure chocolade met praliné-vulling: 37.1 g per 100 g
Raw Health extreme dark chocolate: 21 g per 100 g

Zijn jullie ook zo verlekkerd op chocolade?

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

7 Comments

  1. En zo heeft ieder zijn eigen voorkeuren natuurlijk 🙂 Wellicht is de Wiloco praliné dan wel iets voor jou. En er zijn natuurlijk ook nog andere smaken te krijgen.

 1. Wiloco Made in Belgium? Ik ben dat hier in België toch nog nergens tegengekomen in de supermarkten. De andere chocolade merken ook niet 🙁 Zou wel eens handig zijn voor m’n moeder.

  1. Hoi,
   Helaas zijn het inderdaad geen merken die in reguliere supermarkten verkocht worden. De Wiloco en de Raw Health kan je bijvoorbeeld vinden bij Bioplanet (en daar kan je ook online bestellen en laten leveren in een collect punt van Colruyt).
   De Vivani is te koop bij Natuurhuis in Antwerpen en Merksem, en waarschijnlijk op nog wel meer plaatsen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.