6 december, de dag van zalige nostalgie. Als kind vond ik het een fantastische dag. Als tiener genoot ik samen met een vriendin die vlakbij woonde elke dag na school van een aflevering van het geweldige ‘Dag Sinterklaas’ met Bart Peeters, Jan Decleir en Frans Van Der Aa. We propten ons dan ook lekker vol met mandarijnen en marsepein. Nu ziet mijn eetpatroon er anders uit, maar één ding heb ik al ontdekt: sinterklaas glutenvrij en suikervrij vieren: het kan!

Schoentje zetten voor een glutenvrije en suikervrije sinterklaas

Ook al hebben we nog geen kinderen, elk jaar zetten mijn lief en ik (ok, meestal ben ik het) om beurten ons schoentje. Ik schrijf een mooie brief aan de Sint, maak een tekening (als Sinterklaas die ziet denkt ie vast dat ik echt nog maar een jaar of zes ben) en zet een drankje klaar. Geen bier, want dat lust deze Sint niet. Maar euh, porto of wijn werken net zo goed hoor 😉 Dit jaar legde ik er nog een reep chocolade voor de Piet bij, en natuurlijk een wortel voor het paard.

sinterklaas glutenvrij en suikervrij
Als ik de volgende ochtend beneden kom is alles dan bezaaid met snoepgoed. Sinterklaas neemt ook altijd de moeite om mij een uitgebreid antwoord op mijn brief terug te schrijven. Zo ook dit jaar. De inhoud van onze brieven ga ik niet met jullie delen, maar wat ik wel even kwijt wil is dit: wat een geluk heb ik dat er inmiddels hele goede vervangers bestaan voor al dat mierzoete snoep vol additieven dat ik helemaal niet mag eten.

Suikervrije sinterklaas in chocolade – Wiloco

chocolade sinterklaas suikervrij

Ok, wat ik vandaag al geproefd heb is ook heel erg zoet. Maar dan op een iets betere manier voor mij persoonlijk. Zo heb ik kunnen genieten van echte chocolade figuurtjes, zonder geraffineerde suikers. De enige zoetstof die gebruikt wordt in de chocolade van Wiloco is namelijk kokosbloesemsuiker. De overige ingrediënten van de pure figuurtjes zijn puur natuur. Ik heb nu zowel holle sintfiguurtjes in huis, als een kleinere versie met pralinévulling. De vraag is: hoe lang duurt het tot ze op zijn?

Marsepein zonder suiker – Lubs

Sinterklaas glutenvrij en suikervrij Lubs Marsepein met honing
Lubs Marsepein met honing
Waar ik verzot op ben is natuurlijk ook marsepein. Deze variant van het merk Lubs, die enkel bestaat uit amandelen en honing, is dan ook een geschenk uit de hemel voor mij. Hij is van structuur iets smeuïger dan een klassieke marsepein, hoewel ik niet zo erg veel verschil merk. Ik vind het heerlijk.

Glutenvrije speculaas – Liberaire

Liberaire glutenvrije speculaasbrokken
Ten slotte brachten Sint, Piet en Slecht-weer-vandaag ook nog een glutenvrije traktatie: speculaasbrokken! Helaas is deze speculaas van Liberaire niet suikervrij, wel biologisch en vrij van rommel! Deze speculaas moet ik nog proeven, ik ben benieuwd… Mijn ervaring met gelijkaardige producten is dat ze altijd veel te zoet zijn, jammer. Ik ben bang dat dat nu ook het geval zal zijn.

Speculaas zonder suiker heb ik nog niet gevonden tot nu toe. Meestal bakken we op Sinterklaasdag dus zelf onze koekjes en pepernoten. Dit jaar was daar geen tijd voor, maar kijk, hier zit toch een heel blij kindje (van bijna 28). De chocolade en de speculaas zijn gekocht bij Bioplanet, de marsepein vonden we bij Natuurhuis Merksem. Ik wens jullie allemaal een magische 6 december toe :-)!

Het mooiste sinterklaasliedje

Ohja: dit is met stip het mooiste liedje voor vandaag. Naar mijn mening.

 

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.