Al zolang ik me kan inbeelden, heb ik iets met herinneringen. Als ik mooie dingen meemaak, wil ik die liefst voor altijd tot in de kleinste details onthouden. Een liedje, geur of smaak kan me terugbrengen naar het gevoel van dat ene moment van vroeger. Wanneer we vroeger met het gezin op reis gingen, hield ik reisdagboekjes bij, of schreef ik brieven met alles wat we meemaakten naar onze grootouders. En later ook naar mijn beste vriendin.

Met die vriendin hield ik trouwens ook actief een lijst bij van al onze grappige herinneringen. En dat waren er veel. Wanneer we zin hadden om eens goed te lachen, haalden we die lijst erbij, en we waren vertrokken. Op zolder heb ik dozen vol brieven, spulletjes, kaartjes, zelfs lieve post-its hou ik bij.

Iets met beelden

Het zal jullie dus niet verbazen dat ik ook iets heb met beelden, en dan wel met video’s en foto’s. Ik kan er enorm van genieten om terug te kijken naar al de beelden van vroeger en al die herinneringen op te halen, of te kijken hoe alles verandert door de jaren heen. Voor mij hebben video’s nog net dat ietsje meer. Ik vind het zo ontzettend waardevol om bewegende beelden te hebben van hoe wij waren als kind, hoe onze ouders waren op onze leeftijd, en van mensen die er nu niet meer zijn. Tegenwoordig wordt er dan ook, naar mijn mening, veel te weinig gefilmd. Gewoon, het leven zoals het thuis is.

Maar ook foto’s liggen me enorm nauw aan het hart. Inmiddels heb ik een collectie van 47 000 stuks op mijn computer, beginnend in de jaren 80. Alles is vastgelegd: van de zwangerschap van mijn mama, over allerlei feesten met de familie, belevenissen met vrienden, reizen en gewone huiselijke momenten: vroeger met mijn ouderlijk gezin en nu met mijn man.

plakboek

En met woorden

En hoewel ik het zo leuk vind om terug te kijken naar al die beelden op zich, vind ik het nรณg leuker om terug te kijken naar de plakboeken die ik met die foto’s gemaakt heb. Natuurlijk niet met al die 47 000 exemplaren. Maar af en toe maak ik er werk van om speciale gebeurtenissen of periodes vast te leggen in afgedrukt beeld, aangevuld met allerlei dingen zoals tickets, kassabonnetjes, briefjes. En natuurlijk een zelfgeschreven verslag erbij. De beelden vul ik dus aan met woorden. Om later terug te lezen en me weer dingen te herinneren die ik al lang vergeten was. En omdat het vastnemen van een stoffig oud boek veel tastbaarder en gezelliger is dan staren naar een computerscherm.

plakboek rock werchter

De laatste plakboeken die ik maakte gingen over mijn eerste festivaljaren en liggen dus al even achter me (de eerste keer was in 2003!). Tegenwoordig maak ik eerder plak- of fotoboeken als cadeautje voor anderen. Maar nu ga ik er nog eens aan beginnen, helemaal voor mezelf. Jullie raden natuurlijk al wat het onderwerp zal zijn? Juist ja, de meest onvergetelijke dag(en) uit ons leven: onze trouwdagen.

We zijn momenteel nog altijd geen jaar verloofd, maar wel al anderhalve maand getrouwd! Alles is dus heel snel gegaan. En om nu nog wat extra na te genieten, ga ik alles nog eens herbeleven, via mijn plakboek. Ik ga dus alles vastleggen, vanaf het moment van onze verloving. Ik heb enorm veel werk en liefde gestoken in alle persoonlijke toetsen van ons feest, en heb daar zoveel plezier aan beleefd, dat ik het me voor altijd wil herinneren. En omdat ik weet dat enkele mensen heel nieuwsgierig waren, ga ik jullie laten meelezen.

Wordt vervolgd!

 

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

8 Comments

  1. Wat leuk…. Ik kijk er naar uit. Misschien een leuk idee om voor mijn dochter haar bruiloft om een plakboekje met herinneringen te maken.

    Fijn dat je met die leuke dingen bezig bent Sofie. Dat leidt even af van je ziekte.
    Ben ook benieuwd naar je beslissing van je vorige blog.

    Mar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.