Enkele jaren geleden erfde ik een schattige kleine blender van mijn oma. Omdat ik toen ook bezig was met het vervangen van mijn voeding door gezondere alternatieven, was dit een leuke kans om een beetje te experimenteren in de keuken. Op een dag kwam ik tot een supergemakkelijke, maar heel erg lekkere chocoladepudding.

Ik ben helemaal verlekkerd op de rijke, romige textuur. Als kind was ik dol op van die chocoladepudding in kleine, plastic potjes, waar een laagje slagroom op lag. De slagroom mocht er van mij snel af, want daar vond ik niet zo veel aan, maar de pudding: daarvan kreeg ik niet genoeg. Ik denk dat ik daarom zo veel hou van deze gezonde vervanger. De blender is intussen omgeruild voor een sterker model, maar de pudding is gebleven! Ook mijn man, die een iets moeilijkere eter is, is helemaal verslaafd aan deze klassieker in onze keuken.

Deze chocoladepudding is vrij van gluten, zuivel en geraffineerde suikers.

gezonde chocoladepudding

Waarom is dit een gezonde chocoladepudding?

Het geheim van de romigheid? Avocado! Hij doet het fantastisch in het smeuïg maken van mijn smoothies, en dus ook in deze pudding. Zelfs mensen die niet zo gek zijn op avocado’s, vinden ze verwerkt in zoete bereidingen vaak wél lekker.
De avocado maakt dat deze chocoladepudding je voorziet van onder andere kalium, vitamine B en foliumzuur. Avocado’s zitten vol goede vetten en zijn goed tegen hoge bloeddruk en ze geven je een mooie huid. Ook kunnen ze cholesterolniveau’s doen zakken en helpen tegen hartziekte. Ze zijn ook een goede antioxidant en ze zouden zelfs kunnen helpen tegen depressie.

cacaopoeder

Pure cacao voorziet je onder meer van ijzer, magnesium, fosfor en zink. Ook dit is een sterke antioxidant die opnieuw kan beschermen tegen hart- en vaatziekten. Chocolade eten en tegelijk aan je gezondheid werken? Het kan. Maar let wel op de suikergehaltes. Om gezondheidsvoordelen te hebben, neem je chocolade met meer dan 70% cacaogehalte.

Ingrediënten (voor 2 porties)

 • Een blender (ik heb het zelf nog niet getest, maar misschien lukt het met een handmixer ook?)
 • Een rijpe avocado
 • Een scheut rijstmelk (of andere plantaardige melk)
 • 2 flinke eetlepels cacaopoeder (100% cacao, geen toegevoegde suikers!)
 • Honing (ik gebruik rauwe honing uit de natuurwinkel voor het behouden van alle goede stoffen)

Hoe maak je het:

 1. Snij de avocado doormidden en verwijder de pit. Doe het vruchtvlees in stukken in de blender.
 2. Doe de twee flinke eetlepels cacaopoeder erbij.
 3. Voeg 1-2 eetlepels honing toe, naar eigen smaak. Sommigen (lees: mijn man) hebben de pudding liever wat zoeter dan andere (lees: ik). Proeven is de truc!
 4. Giet een scheut rijstmelk in de blender, zodat de avocadostukjes bijna onder staan.
 5. Blenden maar! Als alles gemixt lijkt, kan je eens proeven. Je kan dan nog meer cacao of honing toevoegen naar eigen smaak. Dit is hoe de pudding er uit moet zien:gezonde chocoladepudding blender
  Als de textuur nog te vast is, voeg je nog wat rijstmelk toe. Mix opnieuw, en klaar!

 

Smakelijk!

 

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.