Afgelopen weekend was het weer zover: Sinterklaas kwam aan in Antwerpen! Al jaren heb ik met mijn zus de traditie om dit nostalgische moment te beleven voor de televisie, met veel thee, dekentjes, mandarijntjes en… pepernoten! Dit jaar maakte ik ze zelf, zonder gluten, geraffineerde suiker of e-nummers. Lees hier het recept!
Recept voor gezonde(re) pepernoten
Je recepten mogen nog zo puur zijn, natuurlijk is het vaak eten van koekjes nog steeds niet gezond. Ook al gebruik ik geen geraffineerde suiker, ook kokosbloesemsuiker is een vorm van suiker waar je niet mee moet overdrijven. Toch zijn deze pepernoten voor mij een betere variant dan fabriekskoekjes uit de winkel: geen onnodige toevoegingen, maar puur natuur. En de heerlijke geur van versgebakken koekjes in huis is alleen maar een bonus.
Ik baseerde mij op het recept voor zandkoekjes uit het boek “Lekker zonder allergenen” van Yves Thomaes. Het recept van Yves heb ik aangepast volgens mijn eigen smaak (en de inhoud van onze keukenkast ;-)). Voor een lactosevrije versie kan je lactosevrije boter gebruiken.
Ingrediënten
- 100 g havermeel
- 100 g rijstmeel
- 125 g boter
- 75 g kokosbloesemsuiker (dit was wel erg zoet voor mij omdat ik geen suiker gewoon ben, minder mag dus ook!)
- 2 g zout
- 20 g rijstmelk
- speculaaskruiden naar smaak
- eventueel extra kaneel naar smaak
Hoe maak je het?
Meng alle ingrediënten tot je een mooie bal deeg krijgt.
Verwarm de oven voor op 170 graden (stand hete lucht).
Rol bolletjes en duw ze een beetje plat. De pepernoten zetten nog een klein beetje uit, maar dit is beperkt.
Leg op een bakplaat met bakpapier.
Zet in de oven gedurende 20 minuten, maar hou de pepernoten in de gaten, zodat ze niet te donker worden.
Laat afkoelen op een bakrooster (maar warm zijn ze ook al erg lekker). Smakelijk!