Al meer dan tien jaar eet ik glutenvrij. Vroeger was het soms moeilijk om geschikte vervangers te vinden, zeker omdat ik nog een heel deel andere voedingsintoleranties had. Eén daarvan was maïs. En laat dat nu net iets zijn dat in heel veel glutenvrije producten verwerkt zit. Ik heb ze weleens geprobeerd hoor, die maïspasta’s. Vaak zijn ze van structuur nogal papperig. Ik vond het in elk geval een duidelijk verschil hebben met traditionele pasta van tarwe. Nog een minpunt: maïs is een gewas dat heel vaak genetisch gemanipuleerd is, iets dat ik liever vermijd. Vandaar een glutenvrije pasta vergelijking. Zonder maïs!

Glutenvrije pasta vergelijking: vier op een rij

Toen ik pas begon met glutenvrij eten, was er eigenlijk zo goed als geen pasta te vinden die niet gemaakt was op basis van maïs. Ik was dan ook superblij toen ik voor het eerst spaghetti vond die alleen maar bestond uit rijst. Nu de glutenvrije markt altijd maar groter wordt, zijn er nog veel meer opties zonder maïs. Ik laat er vier zien!

1. Doves Farm Gluten Free Brown Rice Pasta

Zonder: gluten, tarwe, zuivel, ei
Biologisch: ja
Ingrediënten: 100 % volkoren rijstmeel
Kooktijd: volgens de verpakking 5 minuten, maar ik kook hem zelf 8 minuten
Kopen: bij Pit&Pit. Voor een pak penne van 500g betaal je 3.75 €

glutenvrije pasta Doves Farm

Deze penne leunt wat mij betreft het dichtst aan bij normale pasta van tarwe. Bezoek eet deze pasta bij ons gewoon mee en ze merken zelf geen verschil. Dit merk heeft ook spirelli en spaghetti, allemaal vaste waarden bij ons thuis! De smaak en de structuur zijn zoals gewone pasta en daarom eten wij deze het vaakst.

2. Felicia Organic Buckwheat Pasta

Zonder: gluten, tarwe, zuivel, ei
Biologisch: ja
Ingrediënten: 100% boekweitmeel
Kooktijd: 6-8 minuten
Kopen: voor een pak van 250 g betaal je 2.25 € bij Bioplanet

Glutenvrije pasta Felicia

Dit is fusilli gemaakt van boekweit, waardoor de pasta wel een specifieke smaak heeft. Ik kan dit wel appreciëren, maar als je iets heel neutraals zoekt dan zou ik misschien een andere soort kiezen. Maar dat geldt eigenlijk voor alle soorten behalve de rijstpasta. Qua structuur is deze boekweitpasta voor mij perfect.

3. He-Be Instant Raw & Gluten-free Pasta Provençal Herbs

Zonder: gluten, tarwe, zuivel, ei, granen
Biologisch: ja
Ingrediënten: quinoa kiemen 57%, gekiemde zonnebloempitten, gekiemde boekweit 14%, gouden lijnzaad, Provençaalse kruiden 1%
Kooktijd: geen
Kopen: bij het Natuurhuis koop je een pakje van 100 g voor 3.69 €

glutenvrije pasta he-be

Dit is een speciale pasta! Hij is gemaakt van gekiemde pseudogranen en pitten en past in een rauwe voedingsstijl. Door de productiewijze zijn de enzymen en voedingsstoffen van de kiemen goed bewaard gebleven. Volgens de verpakking hoef je deze spirelli niet te koken. Door toevoeging aan een saus, pesto of soep en de pasta enkele minuten te laten wellen zou hij zacht moeten worden.
Ik heb dit geprobeerd met een warme tomatensaus en het duurde toch wel langer dan ‘enkele’ minuten voor ik de pasta zacht genoeg vond. Ik hou wel van een bite in mijn eten, maar ook niet te veel ;-). De smaak was wel lekker. Het is iets anders dan anders en dat is wel eens fijn. Als chronisch zieke (of drukke werkmens, for that matter) is het een voordeel dat je deze pasta niet hoeft te koken: op slechte dagen kan je zo met extreem weinig moeite toch nog iets gezonds bereiden. Oh ja: 100 gram lijkt niet veel, maar ik had met de helft hiervan ruim voldoende!

4. Pro Fusion Red Lentil Fusilli

Zonder: gluten, tarwe, zuivel, granen
Biologisch: ja
Ingrediënten: Rode linzenmeel, water
Kooktijd: 9 minuten
Kopen: 300 g kost 3.59 € bij Pit&Pit, ook te koop bij Planet Organic

glutenvrije pasta Pro Fusion

Opnieuw een pasta zonder granen, maar dan nu gemaakt van rode linzen: peulvruchten dus. Als je graag meer linzen wil eten (supergezond en eiwitrijk), dan kan je dat hiermee laagdrempelig doen. De linzenpasta blijft gelukkig vast genoeg na het koken, want ik hou echt niet van papperige prakjes. Als ik de structuur zou moeten beschrijven, zou ik zeggen dat hij wat… droger is dan normale pasta. Vreemde beschrijving, ik weet het.

Allemaal puur natuur. Dit is mijn favoriet!

glutenvrije pasta vergelijking

Zo, dat waren ze. Mijn favoriet blijft nog altijd de pasta op basis van rijst. Die gebruik ik vaak in recepten zoals bij deze champigonpasta of deze curry. Maar wat afwisseling kan geen kwaad, toch? Ik vind het super dat al deze pasta’s zo’n pure ingrediëntenlijst hebben. Anders had ik ze natuurlijk ook niet gekocht, haha!

 

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

 1. Wat een goed idee, die afwisseling! Ik heb gelukkig zelf geen voedselintolerantie, maar hou wel van het afwisselen van mijn koolhydraten. Dus inderdaad rijst, linzen, bonen, aardappelen en tarwe. Eerlijk gezegd spreken al jouw genoemde voorbeelden me aan, ik hoop dat ik ze bij mij in de buurt kan vinden. De rode linzenpasta lijkt me ook geschikt om een pasta wat feestelijker te serveren.

  Voor mij is wisselen van etenswaren dus een luxe die ik me kan permitteren, ik hoop dat je dat niet stoort. Ik weet van een vriendin hoe vervelend het altijd-maar-opletten-met-eten kan zijn. 😉

  1. Klopt, eigenlijk zijn ze ook zeer geschikt voor mensen die wel gluten mogen eten. Afwisseling is inderdaad goed voor je!

   Wat de rode kleur van de linzenpasta betreft: met het koken gaat die wel wat weg, hij wordt veel bleker.

   Oh ja, natuurlijk vind ik dat niet erg dat jij gewoon alles kan eten, het is je gegund 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.