Een aantal jaren geleden maakte ik de overstap naar natuurcosmetica. In het begin deed ik dat door de producten die ik gebruikte, te vervangen door bijna identieke exemplaren. Douchegel, shampoo, flesjes handzeep: het is allemaal te vinden in natuurlijke varianten.
Het feit dat die natuurlijke producten veel liever zijn voor het milieu, maakte dat ik op ecologisch vlak al wat vooruit ging. Maar het feit dat de ontelbare verpakkingen in huis niet verminderden, was dan weer iets minder groen. Ik laat je zien dat natuurlijke vaste zeep ook prima kan.


Verpakking en geld besparen

Het zou eigenlijk nog meer ecologisch zijn om te kiezen voor een ouderwets stuk zeep in vaste vorm. We lijken het bijna vergeten te zijn, maar daar kan je je dus ook prima mee wassen. Er zijn zelfs stukken zeep te koop speciaal om je haar mee te wassen. Deze shampoo bars staan nog op mijn lijstje om uit te testen.

Verpakkingen zijn bij een stuk vaste zeep niet nodig – of kunnen op zijn minst veel miniemer. En qua verbruik gaat een stuk zeep echt een eeuwigheid mee. Vloeibare zepen zijn namelijk aangevuld met water om ze, nu ja, vloeibaar te maken. Jij betaalt dus ook voor dat water. Een stuk zeep kopen betekent veel meer zeep voor je geld. Natuurlijke cosmetica zijn vaak iets duurder in aankoop: dat is bij deze dan meteen goedgemaakt.

Nog mooier wordt het, als je dan toch kan kiezen, om te gaan voor zeep die volledig plantaardig is: zonder dierlijke bijproducten (en dierproefvrij, of course).

De Traay – Biologische zeep met lavendelbloemen

ecologische vaste zeep lavendel De Traay

In de natuurwinkel kwam ik een prachtig stuk zeep tegen van De Traay. Het had fijne ingrediënten, rook heerlijk en zag er ook nog eens leuk uit met de echte lavendelbloemetjes erin verwerkt. Mijn man gebruikt deze natuurlijke vaste zeep al jaren en is er zeer tevreden mee.

Kopen: Deze zeep is te koop bij onder andere Big Green Smile. Je betaalt 4,25 € voor een groot stuk van 250 gram.

Aleppo zeep

Aleppo natuurlijke vaste zeep

Een vaste waarde natuurlijke vaste zeep voor mij, is dan weer Aleppo zeep. Deze traditionele Syrische zeep is perfect voor gebruik bij huidproblemen dankzij de verzorgende eigenschappen van de laurierolie die toegevoegd wordt aan de basis van olijfolie.

Kopen: De webshop van Holland & Barrett heeft een uitgebreid assortiment aan vaste aleppozepen.

Geen fan van natuurlijke vaste zeep? Koop grote verpakkingen!

Ik moet toegeven dat we hier ook niet altijd meer vaste zeep gebruiken. In de douche bijvoorbeeld is het gebruik van flacons er toch weer ingeslopen. Tijd om dat nog eens te herbekijken. Beter doen we het met onze handzeep. Die hebben we nog wel in vloeibare vorm, maar om geld en verpakking te besparen, gebruiken we navulbare pompflacons. De zeep wordt dus steeds aangekocht in flessen van een liter.

Wij gebruiken al een tijdje de neutrale vloeibare handzeep van het zeer milieuvriendelijke Sonett. Deze is onder andere te koop bij Big Green Smile voor 9.95 € per liter. Ter vergelijking: voor dezelfde zeep in een kleine pompflacon betaal je voor diezelfde liter 18.30 €. Niet twijfelen, dus!

 

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

9 Comments

 1. Die bovenste zeep spreekt me wel aan, lekker met lavendel. Maar maakt zeep je huid niet droog? Of, droger dat douchgel, bedoel ik?

  Een vriendin van mij gebruikt die shampoo-bars en is er heel tevreden mee!

  1. Nee, mijn huid wordt er zeker niet droger van dan van douchegel. Als je zou vergelijken met reguliere douchegel zou je huid er zelfs minder van kunnen uitdrogen, want in deze natuurlijke zepen zitten vaak veel meer waardevolle, verzorgende elementen, en geen uitdrogende toevoegingen zoals SLS. Zoals de aleppozeep die gemaakt is van olijfolie: juist heel verzorgend.

   Die lavendelzeep is inderdaad geweldig, de geur is heerlijk.

  2. Het hangt van de (kwaliteit van de) ingrediënten af. SLS is zeker slecht voor je huid en zou niet in je producten mogen zitten. Alcohol droogt ook je huid uit. Natuurlijke oliën daarentegen drogen je huid niet uit. Je kunt er ook voor kiezen om je zeep zelf te maken. Je kunt deze zeep tabletten dan voor je huid en haar gebruiken. In deze zeep kun je ervoor kiezen om de oliën die je gebruikt om te frituren (olijf- of zonnebloemolie) te hergebruiken in het maken van je zeep. Zo heb je minder afval en deze zeep zal je (geloof me) zeer verrassen! In Spanje worden de frituurvetten ook opgespaard om zeep te maken, deze kun je voor persoonlijke hygiëne gebruiken, maar ook om je kleding mee te wassen. Zeg maar gedag tegen alle plastic flacons etc. Ik heb zelfs deze zeep laten weken in water en het als zeep in de wasmachine gebruikt. Werkt helemaal perfect!
   Succes!!!

 2. Dank u voor die webshop. Die probeer ik graag eens!
  Ik gebruik zelf ook voornamelijk vaste zeep en het een grote verpakking douchegel van The Body Shop waar ik een jaar mee doe voor tussendoor 🙂
  Shampoobars wil ik eigenlijk ook wel eens proberen!

 3. Wat goed dat je ons hierop attent maakt! Wij hebben een standaard zeep pompje uit een winkel die we gewoon schoon kunnen maken, ik haal dan meestal literflessen zeep. Maar vaste zeep is natuurlijk wel beter!

  1. Klopt. Maar voor sommige dingen verkies ik ook nog vloeibare hoor, zoals voor mijn handen wassen in de keuken: dan is een pompje nog wel hygiënischer volgens mij! Als je dan navulverpakkingen koopt is dat top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.