Sinds Netflix naar België kwam, zijn wij trouwe fans. Hoewel het aanbod vaak nog wat minder is dan in andere landen, hebben we toch niet te klagen. Keuze genoeg. Soms zelfs wat te veel: als we zin hebben in een filmavondje, dan zijn we eerst een uur bezig met uitkiezen wat we gaan kijken. Een rondje keuzestress overslaan? Lees dan verder voor films die mij onlangs zijn bijgebleven.

Ken je van die films die je echt pakken? Waarbij je achteraf de hele eindgeneriek laat spelen om wat je net zag te laten bezinken? Films waar je zelfs daarna soms nog even aan terug denkt? Dit waren drie van die films voor mij.

The Theory of Everything

Cast: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox
Regisseur: James Marsh
Jaartal: 2014

Scène uit The Theory of Everything, geproduceerd door Universal Pictures ©2014
The Theory of Everything vertelt het verhaal van het leven van Stephen Hawking, de beroemde fysicus. In de film wordt voornamelijk gefocust op de relatie tussen hem en zijn vrouw Jane.

Tijdens hun studies in de jaren ’60 worden ze verliefd. Niet lang daarna wordt ontdekt dat Stephen lijdt aan ALS. Toch slagen Stephen en Jane erin om een leven op te bouwen: Stephen wordt een succesvolle (en briljante) wetenschapper en ze krijgen samen drie kinderen. Hoe het hun gezin verder vergaat, dat zie je in de film. Ik ga natuurlijk niet alles verklappen.

Deze film raakte mij door de eerlijkheid en de kleine details van emotie die de personages niet altijd uitspreken. ALS is een andere aandoening dan Lyme, maar toch was de strijd met een ernstige ziekte en een partner die daar ook moet mee zien om te gaan bij tijden confronterend. Gedurende de film is heel goed te volgen hoe Stephen alsmaar achteruit gaat en hoe zwaar dat ook is voor zijn omgeving. Toch is er veel liefde te voelen. Ik vond het een hele mooie film.

The Help

Cast: Emma Stone, Viola Davis, Bryce Dallas Howard
Regisseur: Tate Taylor
Jaartal: 2011

Scène uit The Help, geproduceerd door Dreamworks ©2011
In The Help belanden we in het Mississippi van de jaren ’60. Zwarte dienstmeisjes werken bij rijke blanken en worden behandeld als het vuil van de straat. Skeeter is een jonge blanke vrouw die anders is dan de rest. Zij heeft veel respect voor de dienstmeisjes en ziet ze als evenwaardig aan zichzelf. Het onrecht raakt haar. Ze besluit om een boek te schrijven vol anekdotes, uit het oogpunt van de zwarte vrouwen. Dat doet veel stof opwaaien.

Dit is een film waarvan anderen zouden zeggen dat hij typisch iets voor mij is. Ik keek hem op een eenzame avond en de tijd vloog voorbij. The Help greep mij vast en liet me niet meer los. Ik was ontroerd en geschokt door de verhalen (en het besef dat dit geen fictie is) en gecharmeerd door de personages. Nu ja, door het goede deel ervan. Sommige karakters wou ik alleen maar eens goed door elkaar schudden. Ik vond het een prachtige film, een pareltje!

Het verhaal van The Help is gebaseerd op de gelijknamige roman van Kathryn Stockett. Die is ook vertaald in het Nederlands onder de naam “Een keukenmeidenroman”. Na het zien van de film ben ik erg benieuwd geworden naar het boek.

Schindlers List

Cast: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes
Regisseur: Steven Spielberg
Jaartal: 1993

Scene uit Schindler’s List, geproduceerd door Universal Pictures, ©1993
Tja, heeft deze film eigenlijk nog een introductie nodig? Het is al enorm lang geleden dat ik hem zag, maar ik spotte hem vorige week op Netflix! Ik ga dus opnieuw kijken, want al weet ik niet meer het hele verhaal, ik weet nog wel dat deze film mij heel. erg. raakte.

Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Oskar Schindler opent een fabriek en gaat op zoek naar goedkope arbeidskrachten in Polen. Hoewel het aanvankelijk niet zijn bedoeling was, redt hij uiteindelijk het leven van 1100 Joden door ze op een lijst te zetten als werknemer.

Schindlers List is bijna volledig opgenomen in zwart-wit. Dat maakt dat het beeld van het meisje met de rode jas zo veel mensen bijblijft, en ook mij. De muziek is ook prachtig. Een aanrader.

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

21 Comments

 1. inderdaad, allemaal heel mooie films. Ik neem dvd’s mee uit de bib waar ik wekelijks 3 uurtjes – als het lukt – vrijwilligerswerk ga doen. Omdat ik er onbezoldigd vrijwilligerswerk doe, mag ik mijn dvd’s gratis menemen. Of ik neem films op via telenet, maar dat kost ook geld uiteraard. t schijnt is Netflix ook heel leuk voor series, ook zou de keuze aan nieuwe reeksen beperkt zijn ? Alleszins momenteel heb ik keuze genoeg via Telenet en ‘mijn’ bib 🙂

  1. Oh, wat fijn dat je vrijwilligerswerk doet in de bib zeg! Dat moet voldoening geven en sociale contacten, tof! Ja, ik ga ook wel eens dvdtjes halen in de bib, voor mij dan wel betalend. Maar niet zo heel duur. Op Netflix kijk ik inderdaad vooral series. De nieuwste dingen staan er vaak niet op, en ook niet alles komt erop, maar er is wel veel keuze hoor. Het heeft me al door heel wat moeilijke uren gesleurd ;-).

 2. Bedankt voor de filmtips! Wij hebbben geen Netflix, helaas. Dus ik moet wachten tot ze op tv komen. 🙂

  The Help heb ik eerst gelezen en daarna de film gezien. De film is mooi, maar het boek vind ik fantastisch! Echt een aanrader, het is nog steeds één van mijn favoriete boeken.

  Schindler’s List heb ik altijd een beetje ontweken vanwege het treurige thema..maar de de film over Hawking wil ik graag nog zien!

  1. Oh, nu heb ik nog meer zin om het boek te lezen. Nadeel van eerst de film zien is dat ik nu altijd de acteurs in mijn hoofd ga hebben bij het lezen. Maar ja, ik vond het leuke acteurs dus dan is dat ook weer niet zo erg.

 3. Goede tips voor mij Sofie!
  Ook ik heb netflix omdat ik veel me moet terugtrekken i.v.m. teveel prikkels, overblijfsel van de Lyme.
  Dan is het zo fijn om mooie films of series te zien. Ik vind ook dat een film of serie je moet pakken, en niet gewelddadig moet zijn. De wereld is jammergenoeg al zo gewelddadig.
  Ik vind op Netflix de serie over een warenhuis in begin 20ste eeuw ook heel ontspannend om naar te kijken. Het heet: “PARADISE”

  Mar

  1. Ik hou inderdaad ook niet zo van actiefilms, ik vind ze zo druk. Liever iets met meerwaarde, om bij stil te staan, of iets luchtig en hersenloos (die momenten zijn er ook, dat ik juist niet te veel wil moeten nadenken over wat ik kijk). The Paradise heb ik ook helemaal zien, vond ik ook heel goed! Downton Abbey al gezien? Vond ik ook prachtig!

 4. The Help heb ik gelezen én gezien. Ik kan je het boek zeker aanraden. Het leest heel vlot en het gaat dieper dan de film. Veel leesplezier!
  Ik bekijk ook graag series zoals Dowton Abbey en The Paradise. Upstairs Downstairs en The House of Elliot zijn twee van mijn favoriete Britse series.

   1. Geen idee of je die via Netflix kan bekijken, ben nog een beetje van de oude stempel en had beide series ooit op tv gezien. Een paar jaar erna heb ik de dvd’s aangeschaft en nu bekijk ik ze om de paar jaar eens opnieuw, zalig!

 5. Wij zijn sinds kort ook aan het NetFlixen geslagen. Vooral de films inderdaad. Schindlers List durf ik eerlijk gezegd niet te kijken. Als ik dit plaatje zie word ik al naar. Maar de overige ga ik ook eens opzoeken. Er is behoorlijk wat keuze heb ik ook gemerkt. Dank voor de tips! Liefs xx

 6. Netflix is geweldig 🙂 Maar ik moet zeggen dat ik vooral series en documentaires kijk, films wat minder. Ik ben wel benieuwd naar de eerste twee films, want die ken ik nog niet!

  1. Dat is voor mij ook wel het geval, ik ben vooral een echte seriebingewatcher moet ik bekennen. Soms probeer ik er toch ook een filmpje tussen te steken, als ik even niet weet naar welke serie te kijken 🙂

 7. Alle drie de films heb ik nog nooit gezien. ‘The Help’ spreekt mij het meest aan denk ik. De eerste film lijkt mij best heftig, ik kan nooit zo goed tegen ziektes in films. Haha, klinkt misschien suf maar vind dat altijd heel naar om te zien. Maar de andere twee films lijken mij wel leuk om een keer te zien. Ik schrijf ze gelijk op in m’n notities!

  1. Het is zo dat de wat zwaardere thema’s je moeten liggen. Mijn mama bijvoorbeeld is daar te emotioneel voor (ik ook wel, maar dat houdt me niet tegen om te kijken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.