Hoewel ik vlak bij Antwerpen woon, kom ik er de laatste jaren maar zelden. Het is dus altijd een beetje feest als het me wel lukt. Dit jaar droomde ik ervan om nog eens naar de kerstmarkt (die heet nu officieel ‘Winter in Antwerpen’) af te zakken. Het zag er even niet naar uit dat ik daarin ging slagen. Maar uiteindelijk gingen we toch, en het was genieten! De foto’s zijn gemaakt met een niet zo goede smartphonecamera (en met bevroren vingers), maar goed, daar kunnen jullie wel tegen, toch?

Groenplaats

We parkeerden de auto op een betalende park en ride en moesten daardoor maar 1 halte met de metro. Openbaar vervoer is voor mij heel vermoeiend, maar dit was dus goed te doen. Onze eerste stop was de ijspiste op de Groenplaats. Wat was die prachtig aangelegd nu, zeg! Ik werd meteen blij van de lachende, vrolijke mensen, de gezellige lichtjes overal en de geur van Glühwein en warme chocolademelk.

kerstmarkt antwerpen winter in antwerpen

Na het opsnuiven van de sfeer wandelden we door de gezellige Antwerpse straatjes naar Dille en Kamille voor een zakje kruiden dat ik nodig had (daarover later meer!). Het was enorm druk in de winkel, maar toch namen we even de tijd om te kijken naar het vele moois dat Dille en Kamille te bieden heeft. Een plekje naar mijn hart!

Handschoenmarkt

Op de handschoenmarkt is sinds kort een nieuw beeld geplaatst. Ken je het verhaal van Nello en Patrasche? Ik dus niet, tot nu. Blijkbaar is ‘A dog of Flanders’ een wereldberoemde roman uit 1872 die al vaak verfilmd werd. Het atypische kerstverhaal gaat over een arm weesjongetje, Nello, en een verwaarloosde hond, Patrasche, en speelt zich af in Antwerpen. Nello en Patrasche worden onafscheidelijk en komen elke dag naar de stad om melk te verkopen. Na een reeks tegenslagen sterven ze uiteindelijk samen van ontbering in de kathedraal.

kerstmarkt antwerpen winter in antwerpen

En van Nello en Patrasche staat/ligt nu een beeld, voor de kathedraal. Door de vele poserende mensen heb ik geen foto kunnen trekken, maar ik vond het eigenlijk heel tof gedaan. Tijdens de Winter van Antwerpen worden op bepaalde uren fragmenten uit het verhaal van Nello en Patrasche geprojecteerd op de kathedraal. Wij waren er net een uur te vroeg, en na een hele wandeling zijn we niet meer teruggeraakt om de projecties te zien. Maar ik vond het wel bijzonder om een nieuw verhaal over onze stad te leren kennen.

Grote Markt en Steenplein

kerstmarkt antwerpen winter in antwerpen

Toen we de Grote Markt opwandelden, overviel mij weer de schoonheid van dit plein. En zeker nu met de kerstversiering is het toch een beetje magisch. We dronken hier bij de kraampjes een Glühwein (Jense) en een verwarmende thee (ik) en genoten wat van de sfeer.

kerstmarkt antwerpen winter in antwerpen

Verderop, aan de Schelde, is een meer actieve zone van de Antwerpse wintermarkt ingericht. Hier vind je onder andere een reuzenrad, een grote tubing glijbaan en een minigolf. De grootste hoeveelheid aan kraampjes is ook hier geplaatst. Naast de typische braadworsten en oliebollen die je ook op de Groenplaats en de Grote Markt ziet, kan je hier ook allerlei wereldse gerechten proeven (ze roken heerlijk!). Het Steen was prachtig verlicht.

kerstmarkt antwerpen winter in antwerpen

Verderop stond nog een kermis, maar die hebben we niet bezocht. Door de grote hoeveelheid kraampjes en activiteiten was het hier een pak drukker dan in de vorige zones. Als je van veel ambiance houdt: super, maar voor mijn overprikkeld hoofd was het net wat te druk. Voor mij hoeven al die extra activiteiten ook niet zo. De gezelligheid van lichtjes en kraampjes vind ik voldoende, maar ik kan me voorstellen dat voor kinderen die extra’s wel leuk zijn.

kerstmarkt antwerpen winter in antwerpen

Kers op de kerstmarkt

Als kers op de taart konden we, terug op de Groenplaats, nog iets eten bij Greenway. Ik ben nu al een paar keer binnengesprongen bij dit groene zaakje, dus ik denk dat het tijd is voor een review, zoals ik eerder beloofde. Stay tuned!

kerstmarkt antwerpen winter in antwerpen

Ons uitje naar de kerstmarkt was voor mij geweldig, en toch weer een kleine mijlpaal. Het was romantisch, feeëriek en heerlijk koud (ja, enkel bij een kerstmarkt zal je mij die twee woorden in combinatie horen gebruiken: de kou hoort erbij). Als jij ook nog wilt langsgaan, haast je dan: de Winter in Antwerpen duurt nog tot 8 januari. Openingsuren zijn maandag tot donderdag van 12-21u, vrijdag van 12-23u, zaterdag van 11-23u en zondag van 11-21u.

Je kan, helemaal eco, met de trein naar de stad komen (in de weekends aan verminderd tarief). Een fietstaxi brengt je gratis van het Centraal Station naar de kerstmarkt.

Om de beste plek om te verblijven in Antwerpen te vinden, probeer cozycozy en zoek naar alle soorten accommodatie opties!

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

16 Comments

      1. Officieel niet. Mijn vader is geboren in Antwerpen maar uit Nederlandse ouders en heeft altijd een Nederlands paspoort gehad.
        Maar een centrifuge was bij ons thuis een droogzwieper, dat wel 😉

  1. Ah ik hou zo van de sfeer op/in de foto’s! Ik heb helaas afgelopen jaar geen tijd gehad om kerstmarkten te bezoeken, vind het namelijk altijd geweldig! Ik kan hier ook zo van genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.