In een vorig artikel had ik het al over wat volgens mij de manier is om gezond eten vol te houden. Af en toe genieten van iets heel erg ongezond maar ook heel erg lekker moet kunnen. Zolang de balans goed zit, ga ik niet wakker liggen van een keertje pizza of frieten. Maar wat doe ik nu eigenlijk concreet om te zorgen dat ik het meest van de tijd wél gezonde keuzes maak?

Mijn eetpatroon

Voor mij betekent gezond eten: geen (lege) suikers, wel fruit, niet bang zijn voor gezonde vetten (wel voor transvet in bijvoorbeeld chips en andere gefrituurde producten), meer groenten eten en geen voeding die niets bijdraagt aan mijn gezondheid (zogenaamde lege calorieën). Omdat ik er zelf niet tegen kan, consumeer ik ook geen gluten, alcohol of zuivel (behalve af en toe grasboter). Ik vermijd ook kunstmatige toevoegingen zoals smaakversterkers, bewaarmiddelen en kleurstoffen. Wat ik ook erg belangrijk vind is voldoende eten. Ieder lichaam heeft genoeg brandstof nodig om optimaal te kunnen functioneren en om gezond te blijven. 

In het algemeen lukt het mij goed om op deze manier te eten. Natuurlijk heb ik ook persoonlijke valkuilen. Chips moeilijk kunnen laten staan is er daar één van. Te weinig energie hebben om een gezonde maaltijd te koken ook. Er is een tijd geweest dat het hier echt een gewoonte werd om snel even naar de frituur te lopen, of dat we van de winkel thuiskwamen met een paar zakken chips. Sinds een tijdje heb ik echter allerlei trucjes toegepast om die gewoontes weer af te leren en gezonder te eten. Dit zijn ze:

1. Niet in huis halen

De meest effectieve tip is toch wel deze, volgens mij. Als het niet in huis is, kan je het niet opeten. Als we een voorraad chips in huis hadden, was die binnen de kortste keren allemaal verorberd. Ik mag nog zoveel zelfdiscipline hebben, er waren genoeg momenten dat mijn knorrende maag toch niet kon weerstaan aan die roepende chipjes in de kast.

Ik heb een hele tijd geleden dus besloten dat ik geen chips meer zou kopen. En nog belangrijker – want hij doet eigenlijk de boodschappen – is dat ik ook aan mijn man heb gevraagd om het niet meer mee te nemen van de winkel. En dus heb ik al tijden niet meer met een kom chips voor de tv gezeten. Ik kan me de laatste keer zelfs niet herinneren.

2. Afkicken van suiker en junkfood

Nog een belangrijke: kick af van de suiker. Echt, ik ben zo blij dat ik niet meer gewend ben aan al die suiker. Als ik nu dingen eet die “normaal” gezoet zijn, dan vind ik ze niet meer lekker. En wat motiveert er beter om dingen te laten staan, dan dat je er gewoon geen zin meer in hebt?

Net hetzelfde geldt eigenlijk voor die eeuwige chips en andere zoute snacks. Ik at al jaren geen suiker meer, maar het zoute bleef. Naturel chips (zonder smaakversterkers of suiker, dat dan weer wel) waren mijn lievelingssnack. Omdat transvet zo ongezond is, besloot ik een tijdje geleden om ook hiermee te stoppen.

Chips en co zijn een typisch voorbeeld van vulling. Lege vulling die je lichaam geen enkel voordeel oplevert, integendeel zelfs. Het afkicken van chips was voor mij moeilijker dan van suiker. Ik heb een lage bloeddruk, en dus was de reflex op flauwe momenten vaak om snel wat zouts te eten. Het voordeel van het afkicken is dat ik nu merk dat ik me helemaal niet beter voel als ik chips eet. Ik voel nu zelfs dat het me eigenlijk geen deugd doet.

Op een feestje zal ik er voor de smaak nog wel eens naar grabbelen, maar thuis niet meer. Die gewoonte is afgeleerd. Intussen mis ik het ook niet meer. Toen ik bezig was met afkicken miste ik het wel. Ik had toen echte cravings naar vet en zout. Dankzij de truc “koop het niet, dan eet je het niet” heb ik het toch volgehouden. Ik kon namelijk niet anders.

trucs voor gezonder eten

3. Eet tussendoortjes

Tussendoortjes. Ze zijn echt belangrijk. Zorg dat je niet wacht met eten tot je scheurt van de honger: dan heb je automatisch veel meer behoefte aan vettige, suikerrijke dingen. Voor je het weet sta je als een wilde in dat pak koeken te graaien. Hetzelfde geldt trouwens voor het overslaan van je ontbijt. Regelmatig iets eten is ook goed voor je metabolisme, zo blijft dat namelijk op gang.

Eet lekkere tussendoortjes die tegelijk iets bijdragen aan je gezondheid. Ik kies meestal voor een stuk fruit, een handje noten, een blokje donkere chocolade zonder suiker, gedroogde vruchten zoals dadels of mango (al dan niet verwerkt in een reep), een beker verse soep, een sojayoghurtje of avocadopudding.

4. Winkel met een boodschappenlijstje

Wij maken hier thuis altijd een weekmenu. We kijken dan wat we nog allemaal in voorraad hebben en wat we nodig hebben schrijven we op een boodschappenlijstje. Op die manier vermijden we impulsieve aankopen omdat ze er lekker uitzien of omdat we er – door een hongerige maag in de winkel – opeens zin in hebben.

Meteen je aankopen doen voor de hele week zorgt er ook voor dat je ’s avonds na het werk meer tijd hebt voor het bereiden van je verse maaltijd. En dat je niet in de verleiding komt om toch maar ineens langs de afhaalchinees te lopen. Extra bonus: je bespaart er ook geld mee.

5. Eet wanneer je honger hebt

Leer opnieuw voelen wanneer je honger hebt. Soms denk je dat je hongerig bent, maar heb je eigenlijk gewoon dorst. Soms eten we uit verveling, omdat we troost zoeken, of uit gewoonte voor de tv. Voor mij ging tv-kijken vroeger sowieso samen met iets lekkers eten. Het hoorde erbij. Ik heb mezelf nu aangeleerd om pas naar de keuken te lopen als ik echt honger heb, of als ik voel (of weet) dat mijn lichaam de energie nodig heeft.

De behoefte aan iets lekkers voor de tv heb ik opgevangen door vaker te kiezen voor een lekker drankje. Een grote mok thee, of een ander van deze warme drankjes.

tips gezond eten

6. Hou de 80-20 regel aan en gun jezelf iets lekkers

Natuurlijk heb je soms gewoon zin in die traktatie, ook al heb je geen honger. Over de 80-20 regel kon je vorige week al lezen. Soms moet je jezelf gewoon dat lekkers gunnen. Dat hoeft echter niet altijd in de vorm van junkfood te zijn. Je kan ook eens zelf gezonde(re) koekjes bakken. Of kiezen voor een lekker maar voedzaam tussendoortje.

7. Verstop extra porties groenten in lekkere dingen

Groenten hoeven niet altijd bij de hoofdmaaltijd worden gegeten. Extra groenten eten kan heel makkelijk als je ze verwerkt in lekkere dingen. Wij aten ooit heerlijke brownies met courgette, naar een recept op Voedzo. In mijn fruitsmoothies doe ik ook altijd een portie groenten zoals spinazie of sla.

Je kan ook extra groenten eten door verse soep te maken, of door wat extra sla en tomaat tussen je boterham te leggen. Groenten zoals wortel, bloemkool, komkommer, radijsjes en paprika kunnen ook prima dienen als tv-snack.

8. Maak makkelijke en snelle recepten

Als laatste nog een tip die ons al heel wat avonden junkfood bespaarde. Voorzie makkelijke maaltijden. Als je na een lange werkdag (of in mijn geval, op een slechte dag) nog een uitgebreid recept moet beginnen maken, dan zinkt de moed je al snel in de schoenen. Het is dan heel aanlokkelijk om toch maar een snelle hap te halen. Als je van in het begin gerechten plant waar je weinig werk aan hebt, dan zal je veel sneller toch de discipline kunnen opbrengen om zelf te koken. Een makkelijk en snel recept met comfortfoodgehalte vind ik toch wel deze champignonpasta.

Bron foto’s: Unsplash

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

14 Comments

 1. Ik ben het helemaal met je eens, er staan een aantal hele goede tips tussen. Zo maken wij ook altijd een weekmenu, en probeer ik per dag niet meer dan één zoete lekkernij te eten. Op die manier krijg ik niet heel veel toegevoegde suikers binnen. Frisdrank komt er hier niet in.

  Ik heb altijd geleerd dat je geen etenswaren weggooit, maar sinds kort doe ik dat dus wel. Koekjes die niet zo lekker blijken? Niet opeten, ookal voelt het als verspilling. En de zoveelste doos bonbons geef ik tegenwoordig liever weg.

  1. Dat is ook wel zo van die koekjes. Met gezondere producten is het juist goed als je die verspilling wil tegengaan (maar in plaats van dan per se nog dat tweede bord naar binnen te proppen als je eigenlijk genoeg hebt, kan je het natuurlijk de volgende dag als lunch eten ofzo). Maar van koekjes enzo… Dan is het misschien inderdaad een beter idee om ze niet meer op te eten. Ik hou van die bonbons enzo meestal bij voor als er een keer bezoek komt, zodat ik ze iets “normaals” (in hun ogen ;-)) kan aanbieden, haha.

 2. Al jouw tips volgen wij hier ook 🙂 Al eten we een beetje anders dan jij, maar de trucs zijn hetzelfde.
  Fijn lijstje hoor. Leuk om het allemaal eens op een rij te zien!

  1. Het is ook vaak gewoon een kwestie van gezond verstand. Maar van die gewoontes die eigenlijk minder verstandig zijn kunnen er zo makkelijk insluipen… Het heeft me dus wel geholpen om het zo concreet even aan te pakken. En wie weet help ik iemand hier weer mee verder. Merci!

 3. Fijne tips! Waar ik achter kwam is dat ik geen chips meer lust. Volkorentoastje met bv een lekkere olijventapenade of zelfgemaakte tonijnsalade (die kant en klare….is toch zonde van de vis?) is zo veel lekkerder. Als je daar aan gewend bent gaat die droge, zoute troep je echt tegenstaan.

 4. Het niets in huis halen is wat mij betreft inderdaad een onwijs goeie tip. Ik haal wel eens wat in huis ‘voor het geval ik visite krijg’. Dit is echt een no go want het haalt het niet tot de visite er is haha. Zo slecht!

 5. Ik eet ongeveer elke middag een grote kom soep. Voor mij echt perfect want bij het avondeten krijg ik niet zo veel groenten binnen eigenlijk. Ik vind veel groenten zo gewoon ook niet zo lekker. Maar in soep lust ik alles! 😀
  Ik vind al je tips super goed! Zeker die van winkelen met een lijst. Ik deed het een keer met m’n vriend. Het is niet alleen gezonder, je bespaart er ook veel geld mee. Haha :p

 6. Wat een goede tips. Ik ben nog echt best wel suikerverslaafd. Ik probeer nu dus ook geen snoep meer in huis te halen. Toen ik afgelopen zondag toch besloot wat snoep te halen, had ik het gelijk die dag al op en de dag erop weer trek in suiker.

 7. Fijne tips! Ik eet zelf niet vaak suiker, ik ben niet zo’n snoepkont. Maar zoutige snacks zoals chips daar ben ik echt verslaafd aan. Zo stom. Ik probeer het nu te beperken naar het weekend maar een struggle blijft het altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.