Onze mini-huwelijksreis draaide om qualitytime en gezelligheid. We wilden vooral echt genieten van elkaars gezelschap zonder telkens de televisie op te zetten of de tablet erbij te pakken. We lazen een boek, speelden gezelschapsspelletjes en bekeken oude foto’s. Eén van de leukste avonden hadden we dankzij een heerlijke afhaalmaaltijd en een blikje kaarten met persoonlijke vragen. Ik zag vorige week dat de blikjes opnieuw in onze Action te vinden zijn. Tijd om dit leuke hebbeding te delen dus.

kaartspel om elkaar beter te leren kennen

Een kaartspel om elkaar beter te leren kennen

Volgens het doosje gaat het om een kaartspel, maar eigenlijk zijn er geen spelregels. Elk blikje bevat vijftig kaartjes. Daarop staan op de voor- en achterkant vragen die kunnen dienen als conversatiestarter. In totaal zijn er dus honderd vragen om te doorlopen. Je kan ervoor kiezen om elkaar afwisselend een vraag te stellen, of om allebei (of  allemaal, het hangt er maar vanaf met wie je dit spelletje speelt) het antwoord op elke vraag te geven. Vind je de vraag niet leuk? Dan sla je hem over.

De blikjes bestaan in verschillende varianten. Er zijn vragen om elkaar beter te leren kennen, zoals Dating (om het ijs te breken op die eerste dates) en Familie & Vrienden. Er zijn ook quizedities: in onze Action had je de keuze uit een Pubquiz en een Popquiz. Wij kochten de versie voor familie en vrienden omdat we nu écht familie zijn (haha), en ook zodat we de vragen dan nog aan anderen kunnen voorschotelen als we willen.

Voorbeeldvragen

 • Aan welke gebeurtenis denk je met schaamte terug?
 • Wanneer heb je iemand voor het laatst een plezier gedaan en waarmee?
 • Ben jij een verzamelaar? Zo ja, wat verzamel je?
 • Als je krap bij kas zit, waar zou je dan het eerst op bezuinigen?
 • Ben je weleens naar een thema- of verkleedfeest gegaan? Vertel eens.
 • Welke vraag had je nog graag willen stellen aan een overleden vriend(in) of familielid?
 • Heb je de afgelopen jaren iets onder de knie gekregen, waarvan je eerder dacht dat het je nooit zou lukken?

Zoals je ziet hoef je over sommige dingen niet lang na te denken, terwijl andere vragen veel dieper gaan. Ik vind het persoonlijk een fijne mix. Je kan af en toe eens lachen om elkaars gekke verhalen, en op andere momenten leer je echt de gevoelswereld van de ander kennen. Soms zitten er vragen tussen die je zelf misschien niet had durven stellen, of waar je niet aan gedacht had.

kaartspel om elkaar beter te leren kennen

Wat vonden wij ervan?

De avond dat we deze kaartjes met z’n tweeën hebben uitgetest zaten we urenlang aan tafel. Kaarsjes aan, lekker eten, een glas wijn (voor mij een tas thee) en babbelen maar. Mijn man is uit zichzelf niet zo’n prater, maar met dit blikje was hij niet te houden. We zijn nog lang niet rond met de honderd vragen. Bij elk kaartje begonnen we namelijk na ons initiële antwoord door te praten.

Na acht jaar samenzijn kennen we elkaar natuurlijk al wel redelijk goed, maar toch was het fijn om weer net wat anders te weten te komen. Er kwamen anekdotes naar boven van dingen die we hadden meegemaakt, maar ook eerlijke antwoorden op vragen die we elkaar eigenlijk nog nooit hadden gesteld.

Als je een vers liefje aan de haak hebt geslagen of je lifepartner gewoon wat beter wil leren kennen, kan de versie voor lovers ook heel leuk zijn volgens mij. Ik heb geen idee welke vragen daar aan bod komen, maar ik neem aan dat ze wat meer op koppels zijn gericht.

Hoe leuk is het om dit blikje cadeau te geven aan je geliefde? Valentijn was gisteren, I know. Maar ik ben van mening dat je geen speciale dag nodig hebt om je lief te verrassen. En dat romantische avondje, dat kan altijd, toch?

Kaartspel om elkaar beter te leren kennen

Volgens mij zijn er nog veel meer toepassingen voor deze kaartjes te bedenken. Bijvoorbeeld om op de eerste schooldag een klasgesprek te houden, als animatie voor bejaarden in een rusthuis, op een jeugdkamp of gewoon thuis aan de keukentafel met de kinderen. Wie weet kom je weer eens wat te weten van je eerder gesloten puber ;-). Voor met een groepje vrienden lijken de blikjes met quizvragen me ook supertof. Gewoon casual entertainment, fijn!

Een blik kaarten met 100 vragen kost 2.95 € bij Action.

 

Zou jij dit een leuk cadeautje vinden om te krijgen?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

22 Comments

 1. Lijkt me wel grappig om te testen met manlief of er nog iets nieuw uit de bus valt na 11 jaar 🙂 Alleen koop ik liever niet bij Action, dus misschien ga ik elders op zoek naar iets gelijkaardig. Leuke tip!

  1. Haha ja, vast wel! Ik snap dat je liever niet bij Action gaat. Er zijn vast nog andere plekken waar je iets soortgelijks vindt. Ik heb het ook wel eens in boekvorm gezien, die kan je dan zelfs uitlenen bij de bibliotheek, nog groener dan 😉

 2. Wat leuk! Ik heb zo’n kaartspel met allemaal spirituele vragen, maar om eerlijk te zijn lijkt me dit veel leuker. Die spirituele vragen zijn vaak meteen zo zwaar. Oh en wat een leuk idee voor ouderen in een rusthuis! Dat is echt leuk. Kunnen ze heerlijk over vroeger praten. Geweldig. Wat leuk dat je man ineens zo op de spreekstoel zat.

  1. Waarschijnlijk moet je met die spirituele vragen ook een gezelschap hebben dat daar echt voor openstaat. Deze zijn natuurlijk een stuk toegankelijker kan ik me voorstellen. Inderdaad daaraan dacht ik ook wat betreft de ouderen, het brengt waarschijnlijk heel wat herinneringen terug!

 3. Ik heb dit gekregen voor kerst van mijn zusje! We hebben de kaarten nog niet gebruikt, want we willen wachten tot we in ons eigen huis (wonen nu bij mijn moeder, lang verhaal) onder het genot van een wijntje er echt de tijd voor kunnen nemen. Leuk om een soort sneak peak te zien van hoe zo een avond er uit gaat zien én dat je niet door alle kaartjes bent in een avond.

  Ik wist niet dat het verkrijgbaar was bij de Action, maar ik ga dit weekend dan even een paar sets halen, want vind het een onwijs leuk extraatje bij bijvoorbeeld een envelopje bij een bruiloft.

 4. Wat een leuk spel lijkt dit mij. Je kunt er echt alle kanten mee op. IK ben dol op dit soort random vragen, zoals ook eerst de Tea Topics op de Pickwick theezakjes.

  1. Ik kende die theezakjes dus nog niet maar zag er nu al een paar mensen over praten. Het is inderdaad hetzelfde idee, grappig en origineel om dat op een theezakje te doen!

 5. Wat een superleuk spel! Ik ben echt dol op dit soort spelletjes met diepzinnige vragen of gewoon om elkaar beter te leren kennen. Gespreksstof genoeg en je weet meteen weer iets meer van elkaar 🙂 Misschien dat ik dit spel binnenkort eens cadeau geef aan een vriendin.

  1. Dat is inderdaad zo. Als je niet veel weg kan gaan samen door die verdomde gezondheid (daar hebben jullie misschien ook last van), dan is zo’n afwisseling wel eens leuk hé.

 6. Ik heb dit pas ook gekocht omdat het ik leuk vind om antwoorden te geven op dit soort vragen en om wat ‘dieper’ in te gaan op dingen. Een vriendin stuurt via whatapp altijd de thee vragen van Pickwick door als ze op haar werk zit. Maar inmiddels hebben we bijna alle vragen gehad dus ik vond dit doosje met vragen erg grappig om in plaats van te gebruiken, haha!

 7. Ik heb ineens een heel leuk huwelijkscadeau voor onszelf gevonden! Eind mei gaan we trouwen en dit vind ik eigenlijk wel leuk om inderdaad te doen tijdens ons huwelijksreis. Dankjewel voor het delen van deze hele leuke en inspirerende artikel!

 8. Oeh deze is super leuk! Als ik binnenkort naar de action ga dan ga ik dit zeker halen. Ben dol op dit soort vraag spellen. Het is nooit verkeerd om elkaar wat beter te leren kennen.

  1. Dag Mie,
   deze kaartendoosjes waren verkrijgbaar bij Action in België en in Nederland. Het ding met de Action is natuurlijk dat het een winkel is waar veel producten maar tijdelijk voorradig zijn, het zou dus kunnen dat de kaartjes intussen niet meer verkrijgbaar zijn… Online bestellen kan helaas ook niet! Succes, hopelijk kan je ergens toch nog een setje scoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.