Dagen Zonder Vlees: zo doe ik mee met mijn blog

Dagen Zonder Vlees: zo doe ik mee met mijn blog

Tussen 1 maart en 15 april is het weer zover: met zijn allen proberen we minder (of helemaal geen) vlees te eten gedurende 46 dagen! Onlangs kreeg ik van de organisatie een mailtje: of ik met mijn blog wou deelnemen als groep. Ik doe dus mee in de categorie bloggers, en zou het superleuk vinden als jullie je aansluiten bij mijn groepje! Om de actie verder te steunen heb ik ook wat extra speciale dingen gepland. Benieuwd?

Wat is Dagen Zonder Vlees?

Dagen zonder vlees is een initiatief om stil te staan bij onze massale vleesconsumptie en de impact die dat heeft op het milieu. Het is niet de bedoeling om iedereen te overtuigen om vegetariër te worden. Het is wel de bedoeling om bewustzijn te creëren, door af en toe (of regelmatig) eens iets anders dan vlees op het menu te zetten. Elke vleesloze dag telt.

Na aanmelden op de website kan je op een kalender bijhouden of je die dag wel of geen vlees hebt gegeten. Zo zie je concreet wat de impact van jouw keuzes is. Hoeveel water heb je bespaard? Hoeveel kleiner is je ecologische voetafdruk geworden? Wat is het equivalent in kilometers autorijden?

Elkaar motiveren

Als deelnemer kan je aansluiten bij groepen in 40 categorieën: denk aan de groep van je gemeente, bedrijf of school. Of een blog die je volgt ;-). Het idee is dat er in elke categorie wordt gestreden voor de kleinst mogelijke ecologische voetafdruk. Samen ervoor gaan, dat motiveert.

Van nature ben ik eigenlijk niet zo competitief ingesteld. Toen de vraag me gesteld werd, heb ik dus getwijfeld of ik voor mijn blog een groep zou aanmaken. Het wedstrijdelement maakte me best wat onzeker. Stom hé?

Ja, stom, want eigenlijk draait het helemaal niet om die strijd om de beste te zijn. Het gaat erom zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken over dit initiatief. Het is al gebleken dat deelnemers ook na de actieperiode regelmatig nog eens vegetarisch eten. Er is dus een blijvend effect, en dat kan ik als groene blogger alleen maar toejuichen. Ik heb dus toch een bloggroepje aangemaakt!

Extra uitdagingen + wat ik ga doen met mijn blog!

Ook dit jaar zijn er weer extra (optionele) uitdagingen voor de diehards onder ons. Voor elke dag dat je op deze punten let, worden er extra besparingen aan je teller toegevoegd.

 • Meer plantaardig eten
 • Meer seizoensgroenten
 • Minder verpakkingen
 • Minder voedselverspilling

Om met mijn blog de actie extra in de verf te zetten, heb ik beslist om deze extra uitdagingen telkens een week lang aan te gaan en hiervan verslag uit te brengen. Ik ga dus een week lang geen voedsel weggooien, een week vegan eten, een week verpakkingsvrij winkelen en een week volgens het seizoen kopen. Of het me zal lukken, dat zien jullie binnenkort!

Doe je ook mee? Welkom bij mijn groepje!

Natuurlijk zou ik het heel leuk vinden als jullie zouden meedoen in mijn groepje, want ik ben erg benieuwd hoeveel we samen kunnen besparen.

Wil je niet volledig vegetarisch eten? Dat geeft helemaal niet! Sterker nog, dat ga ik misschien ook niet doen. Het idee is juist dat elke dag telt. Elke dag dat je geen vlees eet is een bijdrage aan een beter klimaat. Als jij dus maar 1 keer per week veggie wil eten, of nog minder? Dan is dat nog steeds nuttig. Het is de filosofie achter mijn blog, en ook bij deze actie geldt: elke stap is er één. En iets proberen doen is beter dan niets. De mist ingaan kan dus niet!

Zin om mee te doen? Je kan je, na aanmelden, hier bij mijn groepje voegen: groep Tussen Dromen en Leven. Deelnemen als Nederlander mag ook, en aansluiten kan bij verschillende groepen.

Bron afbeelding: Dagen Zonder Vlees persbericht

Bewaren

Deel:

28 Reacties

 1. 17 februari 2017 / 08:28

  Wat tof dat je hiervoor bent benaderd en dat je mee gaat doen! Ik kan mij wel bij je aansluiten, maar ik ben al zeker 11 jaar vegetariër dus voor mij is dit niet echt een ‘uitdaging’ natuurlijk. 🙂 Heel veel succes. Het is zeker geen wedstrijd, maar het maakt je wel bewuster. 🙂

  • Sofie
   Auteur
   17 februari 2017 / 08:37

   Wat leuk. Ook vegetariërs mogen meedoen, dat is juist goed voor de ecologische voetafdruk van het groepje, haha. En als je een extra uitdaging wil zijn die er ook 😉

 2. 17 februari 2017 / 11:51

  Een leuk initiatief! Wij eten hier ook niet alle dagen vlees, en proberen zo veel mogelijk seizoensgroenten te eten. Aan te veel verpakking kan ik helaas niet zoveel doen, vrees ik, want het is voor mij te vermoeiend om naar de markt te gaan in plaats van de supermarkt. Ik herinner me uit jouw blog nog die winkel met herbruikbare groententasjes, dat zouden ze hier ook moeten hebben!

  Helaas ga ik niet meedoen aan jouw online groep, want ik vrees dat het voor mij te veel extra energie kost om ook nog digitaal bij te houden wat ik in het dagelijks leven aan ‘bewust’ eten doe. Sorry! Ik kijk wel uit naar je blogs over dit onderwerp. Veel succes!

  • Sofie
   Auteur
   17 februari 2017 / 20:30

   Geeft niet joh, dat begrijp ik! De verpakking lijkt bij velen toch het moeilijkste, bij mij ook denk ik!

 3. 17 februari 2017 / 12:20

  Ik heb me meteen aangesloten. 🙂 Ik deed vorig jaar ook mee en ik eet inderdaad nog steeds vaker vegetarisch, terwijl ik op voorhand dacht dat ike r al bewust mee bezig was … Fiekefatjerietjes heeft trouwens ook een bloggroep, daar heb ik mij ook al bij aangesloten. 🙂

  • Sofie
   Auteur
   17 februari 2017 / 20:29

   Leeeeuk Gerhilde, dankjewel 🙂 Tof dat het toch zo blijft hangen hè!

 4. 17 februari 2017 / 12:23

  Oh superleuk dat je bent benaderd en dat je mee doet!! Ik blijf het een prachtig initiatief vinden. Zelf eet ik überhaupt geen vlees, dus voor mij heeft de uitdaging niet zoveel toegevoegde waarde, maar ik wil over drie weken wel graag proberen verpakkingsvrij te gaan shoppen. Over drie weken pas omdat ik nu even in een hectische periode zit waardoor ik denk ik niet de benodigde focus heb om het ook door te zetten. Veel plezier met de Dagen zonder Vlees! Ben benieuwd naar je ervaringen 🙂

  • Sofie
   Auteur
   17 februari 2017 / 20:28

   Dat verpakkingsvrij lijkt me inderdaad niet simpel! Het stond al wel op mijn planning dus het is ineens een stok achter de deur 🙂

 5. 17 februari 2017 / 19:35

  Wat een mooi initiatief! Mocht ik alleen wonen, ik zou meteen mee doen! Maar omdat ik thuis woon, heb ik niet te kiezen wat ik eet. Ik ben al heel blij dat mijn mamatje elke avond lekker vers eten kookt. Ik weet dat het een slap excuus is, maar ik weet ook dat dat hier niet geapprecieerd zou worden als ik iets anders eet. En m’n ouders kan ik helaas ook niet ompraten om mee te doen. Maar volgend jaar (dan hoop ik toch wel alleen te wonen) sluit ik me graag aan bij je bloggroepje!

  • Sofie
   Auteur
   17 februari 2017 / 20:27

   Nee dat snap ik inderdaad! Geniet er maar van, mamatjes die voor je koken, da’s zalig!

 6. Mel
  17 februari 2017 / 19:54

  I’m in! Ben al vegetariër, maar kan steeds inspiratie opdoen 🙂
  Wat de andere puntjes betreffen… Meer plantaardig wil ik proberen. Seizoensgroenten eet ik bijna altijd. Minder verpakkingen vind ik een moeilijke want ik winkel niet graag dus moet het snel en makkelijk zijn en dat is dus meestal de oververpakte supermarkt 🙁
  En voedselverspilling is hier tot een minimum beperkt. Ik kijk er naar uit om jouw bevindingen te lezen!

  • Sofie
   Auteur
   17 februari 2017 / 20:25

   Zo tof, merci ☺ Die verpakkingen vind ik ook een hele moeilijke. Zelfs in de biowinkels waar wij gaan is heel veel verpakt… voedselverspilling lijkt mij nog de makkelijkste!

 7. 17 februari 2017 / 21:13

  Wat een leuk initiatief zeg. Ik heb getwijfeld om me aan te melden omdat ik in die periode net beval, maar het lijkt me toch interessant om mee te doen en te zien wat het wordt 😀

  • Sofie
   Auteur
   17 februari 2017 / 21:32

   Het is dat, gewoon zien wat er van komt 😉 kom er gerust bij!

 8. 18 februari 2017 / 15:09

  Wat goed dat dit van het positieve uitgaat: elk stapje teltm, elke keer geen vlees, andere duurzame producten of verpakkingsvrij is er weer één, daar houd ik wel van. Ik ben nu eigenlijk ook gestopt met vlees eten en denk niet te veel na over het moment dat ik misschien enorm verlang naar (meest waarschijnlijk) een stukje vis. Zo lang ik dat zo lang mogelijk kan uitstellen (tot nu toe gaat het met gemak) is dat fijn voor dier en milieu.

  • Sofie
   Auteur
   20 februari 2017 / 13:29

   Daar hou ik ook van! Niet te veel zwaaien met het vingertje maar de nadruk op positieve bijdrages.

 9. 19 februari 2017 / 16:34

  Ik vind dit echt zo’n geweldig concept! Zelf eet ik wel vlees, maar niet te veel en wij hebben elke week wel dagen zonder vlees. Groenten eet ik altijd biologisch en het liefst van de boer aan het eind van onze straat. Omdat ik nog thuis woon kan ik me niet bij je groepje aansluiten, maar volgend jaar ga ik zeker meedoen! Malou x

  • Sofie
   Auteur
   20 februari 2017 / 13:34

   Wat fijn dat er een boer in de buurt zit, en dan nog een biologische! Wauw, dat zou ik ook wel willen 🙂

 10. 19 februari 2017 / 18:38

  Wat een onwijs goed initiatief! Leuk dat je zo ook andere mensen motiveert om mee te doen. Ik ben al vegetariër maar wil graag meedoen!

  • Sofie
   Auteur
   19 februari 2017 / 20:09

   Leuk hoor Claire, kom er gezellig bij 🙂

 11. 19 februari 2017 / 22:50

  Wat goed dat je hieraan meedoet! Ik eet bewust regelmatig geen vlees, maar ik vermijd het ook niet bewust. Elke dag vlees op tafel vind ik echt onnodig. Ik doe nu niet mee omdat we in een heel roerige periode met verhuizingen etc zitten zodat ik het niet goed bij zal kunnen houden. Maar ik zal zeker extra op gaan letten de komende maanden! Alle beetjes helpen, toch? Heel veel succes!

  • Sofie
   Auteur
   20 februari 2017 / 13:35

   Alle beetjes helpen zeker! Ik vind het ook niet nodig, maar er zijn genoeg mensen die het zo gewoon zijn en niet zonder kunnen vrees ik… Veel succes met de verhuizing!

 12. 20 februari 2017 / 20:13

  Wat een mooi initiatief, ik heb zeker een aantal dagen in de week zonder vlees, en mis het dan ook niet. Ga eens kijken of ik me op kan geven voor deze “challenge”.

  • Sofie
   Auteur
   22 februari 2017 / 10:05

   Dat zou supertof zijn, Wendy, kom gerust ook mee in ons bloggroepje 🙂

 13. Lilian
  20 februari 2017 / 20:42

  Ik ga de actie zeker volgen, maar meedoen vind ik lastig. Ik ben heel slecht in koken en als ik geen vlees mag gebruiken wordt het nóg ingewikkelder. Ik eet de laatste tijd wel regelmatig vegetarische burgers enzo, dus misschien dat ik er dan één extra neem 😉 Helaas zijn de carnivoren in mijn gezien daar iets minder enthousiast over dan ik.

  • Sofie
   Auteur
   22 februari 2017 / 10:06

   Vegetarische burgers zijn dagen zonder vlees, dus dan doe je het toch al supergoed! Haha, ik hoor wel meer die opmerking dat de rest van het gezin minder enthousiast is 😉

 14. Katrien
  1 maart 2017 / 14:21

  Ik heb je artikel nog eens opnieuw gelezen omdat ik het toch wel een leuk initiatief van je vind. Ik ga me dus ook inschrijven. Ik eet vrij vaak vlees maar wel steeds kleine porties. Deze actie ga ik gebruiken om eens wat vaker een maaltijd zonder vlees te bereiden. Ik verheug me al op enkele lekkere groentecurry’s ;-).

  • Sofie
   Auteur
   2 maart 2017 / 11:35

   Zo leuk Katrien, ik zag je bij het groepje komen! Mmm, groentecurry’s eet ik ook graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?