Ik noem mezelf dan wel een groene blogger, voorlopig heeft mijn focus qua schrijven vooral gelegen op natuurlijke cosmeticaproducten en gezondere voeding. Dat komt omdat ik daarmee in het dagelijks leven tot nu toe de meeste ervaring heb. De omschakeling van deze twee zaken is een concrete stap geweest die ik jaren geleden gezet heb om mijn leven een stukje duurzamer te maken.

Door bewuster om te gaan met onze verzorgingsproducten en onze voeding ben ik automatisch meer gaan nadenken over het milieuvriendelijke aspect van alles wat we verbruiken. Bewust nadenken over wat je koopt, smeert en eet is van zichzelf al een beetje duurzaam. Toch denk ik dat ik het op ecologisch vlak nog veel beter kan doen.

Wat doe ik al?

Dat we het hier thuis nog beter kunnen aanpakken, wil niet zeggen dat we nog helemaal niet bezig zijn met groener worden in het algemeen. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe we al een heel stuk duurzamer zijn gaan leven:

 • We gebruiken alleen maar milieuvriendelijke huishoudproducten
 • Plastic bewaarbakjes zijn vervangen door glazen exemplaren
 • Ons voedsel is volledig biologisch, we eten regelmatig vegetarisch en we proberen zo weinig mogelijk te verspillen
 • We sorteren ons afval correct en brengen recycleerbare dingen zoals plantentrays, piepschuim en kurk naar het containerpark
 • We gebruiken een herbruikbare lunchdoos
 • Dingen zoals bakpapier, aluminiumfolie, keukenrol en toiletpapier zijn bij ons ecologisch geproduceerd/gerecycleerd
 • We hebben de enorme hoeveelheid plastic flessen water vervangen door herbruikbare glazen flessen en een Brita-filter
 • In de tuin gebruiken we geen chemische bestrijdingsmiddelen of synthetische meststoffen
 • We laten geen onnodig licht branden en ons toilet wordt doorgespoeld met regenwater
 • Kleding – met uitzondering van handdoeken – wordt gedroogd op een wasrek
 • De verf die we in huis gebruikten was voorzien van een ecolabel
 • Onze smartphones zijn tweedehands

groene voornemens

Wat kan er nog beter?

1. Bewuster omgaan met kleding

Door enkele artikels die ik las op andere blogs, ben ik meer concreet gaan nadenken over duurzame kleding. Kleding die ik niet meer draag breng ik binnen bij een inzamelpunt, en ik draag ook wel eens wat tweedehandse spullen die ik doorkrijg van familie. Maar verder dan dat gaat het tot nu toe niet. Toch vind ik het belangrijk om ook hier meer aandacht aan te geven. Sophie maakte een overzicht van categorieën van duurzaamheid en een plan van aanpak voor zichzelf, dat mij erg inspireerde.

Deze manier van werken vind ik zelf ook wel prettig. De echt duurzame merken passen niet in ons budget. Denk ik. Dat is dus iets om uit te zoeken. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet bewust kan omgaan met de “gewone” kleding die ik dan wel aanschaf.

Ik koop al niet vaak kleding, maar toch belanden er te veel stukken in mijn kast die uiteindelijk niet gedragen worden. Dat wil ik vermijden door minder impulsief te kopen en gerichter te zoeken naar wat ik kan gebruiken. Ik wil vanaf nu ook meer oog hebben voor de meer duurzame collecties van reguliere winkelketens.

Mijn plan is misschien niet perfect duurzaam, maar wel al beter dan eerst. Kleine stapjes richting groener zijn, vind ik beter dan helemaal niets ondernemen. Wat dat betreft ben ik niet zo zwart-wit, maar eerder van “alle beetjes helpen”. Ik wil graag mijn steentje bijdragen door te doen wat binnen mijn mogelijkheden ligt.

2. Onze huishoudproducten onder de loep nemen

Momenteel kiezen we voor zowat al onze schoonmaakproducten, maar ook voor onze was- en afwasmiddelen voor Ecover. Milieuvriendelijk dus. Ik heb echter al een paar keer horen waaien dat de middelen van Ecover niet altijd zo natuurlijk zijn als ze doen uitschijnen. Ik weet niet of die roddel klopt. Daar wil ik dus graag meer over weten.

Ik ben tot nu toe trouwens wel heel erg tevreden over de producten van Ecover, en ik raad ze aan iedereen aan. Tegelijk ben ik wel benieuwd wat er met andere middelen mogelijk is. En of die nog beter zijn in duurzaam opzicht. Ik wil de komende tijd dus ook eens andere merken uitproberen voor ons huishouden.

groene voornemens

3. Leven met minder afval

Van al mijn groene voornemens vind ik dit misschien nog het belangrijkste. We zijn dan wel bewust en groen bezig met wélke producten we kopen, maar op de verpakkingswijze letten we nog niet altijd. Er zijn al wat dingen waar we wel rekening mee houden, zoals het gebruik van herbruikbare winkeltassen. Maar als ik zie hoeveel zakjes met random afval er toch elke maand gevuld worden in ons huis, dan vind ik het hoog tijd om daar iets aan te doen. Op dit vlak kunnen we echt nog veel duurzamer worden.

Wasbare wattenschijfjes staan al lang op mijn verlanglijstje. Herbruikbare zakjes voor groenten in de supermarkt ook. En kunnen we iets doen aan de hopen plastic verpakkingen die binnenkomen via voeding en cosmetica? Ja, natuurlijk kan dat. We moeten onszelf hier gewoon wat meer bewust rond maken en concrete veranderingen durven doorvoeren.

Dat wil ik dus gaan uittesten binnenkort. Mijn man zit gelukkig met mij op één lijn. Wat al deze groene voornemens betreft heb ik dus een trouwe bondgenoot. En onze ervaringen? Die ga ik hier natuurlijk uitgebreid neerschrijven. Ik heb er al enorm veel zin in!

Bron foto’s: Unsplash

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

41 Comments

 1. Mooie voornemens! Heel herkenbaar ook. Wat kleding betreft valt hier nog een flinke winst te behalen. Voorlopig koop ik gewoon geen kleding, omdat ik wil afvallen. En als ik dan nieuwe kleding nodig heb, kijk ik of het duurzamer kan. Minder afval verzamelen blijft hier ook een uitdaging. Bijna overal zit plastic omheen.

  1. Gewoon geen kleding kopen is inderdaad een goeie truc die ik ook regelmatig probeer toe te passen 🙂 Fijn dat het voor jou ook zo herkenbaar is, ik begon me al af te vragen of ik me wel oprecht een groene mocht noemen 😉

 2. Jullie doen toch al veel hoor vind ik! En beter iets dan niets. Zoals ik. Maar ik wil wel graag wat groener leven als ik m’n eigen huis heb. En deze maand staat het uitruimen van m’n kledingkast op de agenda. Ik wil daarna ook graag investeren in duurzamere kledij. Minder kopen maar betere kwaliteit en beter voor de aarde 🙂

 3. Jullie doen echt superveel! Ik herken best veel dingetjes die wij ook doen. Het is gewoon belangrijk om niet te smijten met het geld. Verspilling gebeurt sowieso, het is aan ons om hier goed mee om te gaan zodat we het toch deels kunnen beperken.

 4. Volgens mij kan je jezelf wel groene blogger noemen hoor! Ik vind dat je heel veel goeie groene dingen doet. Vooral in het gezinsleven lijkt het me lastig om zo groen mogelijk te zijn. Super leuk dat je duurzamer met kleding om wilt gaan. Ik ben daar ook mee bezig en het valt me eigenlijk best wel mee. Duurzame kleding is heel duur maar persoonlijk koop ik daar alleen basics van. Dus hempjes of t-shirts met lange mouwen. Dingen waarvan ik weet dat ik het vaak draag. Maar zuinig zijn op je kleding vind ik ook heel belangrijk. Net als vroeger schoenen poetsen en bh’s met de hand wassen zeg maar haha. Het afval en plastic probleem herken ik heel erg. Dat vind ik ook nog echt een struikelblok. Leuk dat je dit op een rijtje hebt gezet. Ik ben benieuwd hoe je dit gaat realiseren.

  1. Goed voor je kleding zorgen is inderdaad belangrijk. Als je dan weer lang doet met die ‘gewone’ kleding is het ook al veel duurzamer dan dat je elk seizoen alles vervangt.
   Ik vind het plastic ook moeilijk, dus t wordt wel een uitdaging 🙂

 5. Wauw, je hebt al veel verwezenlijkt hoor!
  “Kleine stapjes richting groener zijn, vind ik beter dan helemaal niets ondernemen.” > Helemaal mee eens! Bij ons begon het 2 jaar geleden met kleine stapjes, en als ik nu terugkijk hebben we al veel veranderd in die tijd!
  I.v.m. duurzame kledij: ik kies voor kledij uit de kringwinkel (die vaak amper gedragen is). Daar zitten ook kleren bij van merken die het niet zo nauw nemen met duurzaamheid/fairtrade. Ik las wel al eens dat je dat beter niet doet, omdat je dan dat merk draagt en een fout signaal geeft aan de wereld. Maar ja, je kan niet voor iedereen goed doen, en ik vind het ook positief om de afvalberg te verkleinen én het is lekker budgetvriendelijk!

  1. Precies dat hebben we ook, dat we toch door hier en daar te veranderen toch al wel veel doen dat inmiddels ‘normaal’ voelt. De kringwinkel is inderdaad nog een optie. Bij ons spreekt de kledingafdeling me niet zo aan maar misschien moet ik het nog eens een kans geven. Tja, een fout signaal… op zijn minst doe je dan toch al veel duurzamer dan het nieuw kopen. Het is soms makkelijk praten maar het ook doen dat vind ik knap van je.

   1. In onze kringwinkel (in Gent) vind je veel neutrale basics die makkelijk combineren met andere stukken die je in kast hangen. Voor de meer frivole kledingstukken is kringloop niet the-place-to-be, dat geef ik toe 🙂

  1. Oh, dat had ik niet gedacht. We leggen dan misschien andere accenten want bij veel van jou blogs denk ik dan weer: oh wat goed! Ik bedacht net ook dat veel na een tijdje ook normaal gaat voelen en dan sta je er niet meer zo bij stil dat het eigenlijk duurzaam is, haha.

 6. Wauw, wat heb je al veel goede stappen gezet op weg naar een groener leven! Daar mag je al onwijs trots op zijn. Het punt om duurzamere kleding te kopen, is iets wat mij de laatste tijd erg aan het denken heeft gezet, ook door onder andere het artikel dat jij noemt. Ik draag best vaak kleding van H&M en Primark en ben bang dat ik die kleding niet helemaal kan stoppen te kopen. Wel probeer ik om eens wat vaker in de kringloopwinkel naar leuke kleding op zoek te gaan. Ik ben er nu al twee keer iets verrassends leuks tegengekomen. Het is nog best een leuke uitdaging dus, zo’n groen voornemen 🙂

 7. Hoe leuk!? Ik heb van de week geschreven over de onderwerpen die me interesseren en dat is dit dus precies 😛 Je kunt ook huishoudmiddelen zelf maken, natuurlijk, misschien is dat een idee? 🙂

 8. Mooie voornemens en je bent al goed bezig lees ik. Dat van die wasbare wattenschijfjes was ook een voornemen van mij. Ik heb er 4 gekocht bij de bioplanet maar ze krullen nogal, toen bedacht ik dat ik nog 6 wasbare zoogcompressen had die ik niet meer gebruik en die zijn echt ideaal 🙂 Dat vind ik het leukste, duurzame oplossingen vinden met dingen die je eigenlijk al in huis hebt want hoe minder extra spullen je moet kopen hoe beter natuurlijk (en minder rommel in huis).

 9. Van wasbare wattenschijfjes had ik nog nooit gehoord maar dit spreekt me wel aan. Ik ga er eens meer over lezen.
  Ik vind plastic in de winkel ook vervelend, een verpakte komkommer weiger ik te kopen ;-)!

 10. Ecover is om die reden hier uit huis verbannen. Wij gebruiken voor de was nu waspoeder van biotop, want daar zitten veel minder schadelijke dingen in.
  Duurzame kleding kopen valt best mee qua budget, al je er natuurlijk op toeziet geen hopen te gaan kopen. JBC en Bel&Bo zijn bijvoorbeeld lid van the FairWearFoundation en evolueren in de goede richting. En ook het merk King Louie is FairWear, dus een go wat mij betreft. Al koop ik ook nog H&M of C&A hoor… alleen minder impulsief en meer gepland.
  Veel succes met jouw doelen. Hier is er ook nog veel werk aan de winkel hoor 😉

 11. Leuk om te lezen hoe een ander dat doet. Regenwater in het toilet zou ik ook wel willen maar dat lukt hier nog niet.
  Kleding verzamel ik graag in de kringloop. Origineler ook. We zijn pas verhuisd en nu hebben we vlakbij een natuurvoedingswinkel. Heerlijk!

 12. Ik ben dol op dit soort lijsten en maak ze zelf ook af en toe. Ik vind het een goede gewoonte om stil te staan bij wat je graag zou willen, zonder daarbij te vergeten wat je allemaal al doet op groen gebied. Ik deel mijn lijst altijd graag, want ik krijg altijd weer nieuwe inspiratie van de reacties. Net als van de jouwe trouwens, dankjewel!

 13. Zo, jullie zijn al hartstikke goed op weg zeg en alleen maar mooie doelen in het vooruitzicht. Met een paar basic items kun je trouwens heel veel schoonmaakproducten zelf maken. Mijn ervaring is dat ze heel effectief zijn! Je kunt bijvoorbeeld al heel veel met enkel baking soda 🙂

  1. Goeie tip! In het verleden heb ik wel eens zelf wasmiddel gemaakt maar uiteindelijk was het minder ons ding. Voor schoonmaakproducten zou ik nog eens kunnen nadenken ja… 😄

 14. Ik vind me nou eens hélemaal terug in heel dit artikel van jou! 🙂 Ik heb echt helemaal dezelfde dingen waar ik nog beter op zou willen letten. Ik kom dus graag eens piepen naar je bevindingen!

 15. Wauw, goed bezig! Hier is nog werk aan de winkel, maar alle beetjes helpen.
  Voor het huishouden gebruik ik Ecover voor de afwas, en voor algemene schoonmaak ben ik fan van de producten van Method (koop ik bij Big Green Smile).
  (Eindelijk even tijd gevonden om hier te komen lezen, superleuke én mooie blog heb je!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.