Niet alleen onze eigen looks worden afgetoetst aan een schoonheidsideaal dat ons van jongs af aan wordt ingeprent. Ook wat we kopen moet aan bepaalde standaarden voldoen. In de supermarkt liggen alleen perfect gevormde groenten en fruit. Op voorhand worden de exemplaren met rare bulten en kromme vormen uit de selectie gehaald. Door altijd hetzelfde ideale beeld voorgeschoteld te krijgen, zou een mens al bijna gaan denken dat appels altijd mooi rond zijn en wortelen altijd recht.

In Nederland haalt zo’n 5 tot 10 procent van het geproduceerde voedsel het niet, vanwege afkeuring op basis van zogenaamde uiterlijke defecten. In België is dit zo’n 10 procent. Steeds vaker gaan er stemmen op tegen deze verspillingswaanzin, maar er wordt nog steeds enorm veel voedsel afgekeurd. Voedsel dat perfect eetbaar is. Het is alleen niet mooi of niet groot genoeg.
Ik ontdekte enkele leuke initiatieven die hier iets aan willen doen. Hoe? Met soep van kromme groenten.

Kromkommer

Kromkommer leerde ik een hele tijd geleden kennen nadat ik een berichtje voorbij zag komen op Twitter. Mijn aandacht was meteen getrokken. Ik volg hen al van bij de opstart en heb afgelopen weekend eindelijk een soepje van hen in huis gehaald. Ik ben superbenieuwd en ga binnenkort proeven.

De soep van Kromkommer wordt gemaakt van groenten die afgekeurd zijn om twee redenen: of ze zijn niet mooi genoeg, of het is letterlijk “overschot” door overproductie.
De verschillende beschikbare smaken zijn allemaal vegetarisch/vegan en zonder kunstmatige toevoegingen, gluten of lactose.

Verkooppunten: te koop bij allerlei kleinschalige en lokale winkels en online. Check de verkooppunten hier!

Glorious Bastards

Het concept van Glorious Bastards vind ik ook supertof. Ze combineren namelijk het redden van afgekeurde groenten met het redden van afgekeurde mensen op de arbeidsmarkt. Werknemers die elders te oud of te onervaren worden bevonden, krijgen hier wel een kans. Hun bedrijfsmissie is om de perceptie van perfectie te veranderen, en laat ik daar net ook op mijn manier een artikel over hebben geschreven.

Momenteel werkt het team van Glorious Bastards samen met een tomatenteler. Dat betekent dat je bij hen tomatensoep of ketchup kan kopen. Die zijn vegetarisch (volgens mij ook vegan) en vrij van kunstmatige toevoegingen.

Verkooppunten: binnenkort via een webshop, nu nog via mail. Check de website hier!

Barstensvol

Barstensvol, dat zijn verschillende soorten soepen van geredde groenten. Groenten die afgekeurd werden omwille van hun grootte, kleur of vorm, maar ook overschotjes van bewerkingsprocessen. Deze soepen zijn qua ingrediënten niet voor iedereen geschikt: ze bevatten gluten, lactose en suiker. Jammer dat ik ze dus niet zal kunnen proeven!

Verkooppunten: Emté en MCD supermarkten, Nederland

Overlekker

Ook producten die wel in de supermarkt terechtkomen, worden veel te vaak verspild. Als ze te rijp worden voor verkoop, bijvoorbeeld. De soep van Overlekker wordt dus niet gemaakt van kromme groenten, maar van groenten die anders zouden worden weggegooid omdat ze niet meer verkocht geraken in de winkel. Het assortiment bestaat uit tomatensoep en tomatensaus. Beide zijn vegetarisch, glutenvrij en lactosevrij.

 Verkooppunten: Plus supermarkten, Nederland.

En ook nog…

Ok, het is geen soep. Maar het idee erachter is hetzelfde. Bij Instock maken ze Pieperbier: bier van geredde aardappels. En het Gentse Wonky (yayy, eindelijk ook iets in België gevonden!) redt groenten voor hun 100% plantaardige dips.

Bron afbeeldingen: Unsplash

Ken jij nog meer soortgelijke initiatieven? Ik hoor het graag!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

36 Comments

 1. Wat een ontzettend goed idee! Ik ga al deze initiatieven checken, en van wat ik van jou begrijp, zal het altijd wel mogelijk zijn om zo’n goede soep in huis te halen, desnoods online. Ik ben blij dat dit soort initiatieven bestaan; ik vind weggooien zo zonde, en bovendien beledigend voor mensen die honger lijden elders op de wereld.

  1. Ja, dat is inderdaad ook nog zo’n ding: elders zijn mensen aan het verhongeren (en zelfs in eigen land) terwijl er dan aan de andere kant zo’n voedsel verspild wordt om bizarre redenen. Leuk dat je de blog ook gedeeld hebt, dankjewel!!

 2. Zou dat nu kromme soep worden? In mijn tuintje groeit alles normaal. Krom, rond of zelfs aangevreten, maar niet zo raar glad en recht. En ik deel graag met een konijn of slak 😉 Erg leuk logje 🍊

  1. Haha, volgens mij smaken ze net zo lekker Marije. Zo leuk, als je zelf een moestuintje hebt dan weet je natuurlijk dat wat er in de winkel ligt niet de realiteit is. Haha, delen met slakken, dat is ook de natuur hé! Wij hebben in onze biobroccoli ook al eens een extra eter zitten.

    1. Dat is zo, net zoals ik veel biologische groenten vaak al smaakvoller vind: die uit eigen tuin zullen nog veel beter zijn. Wij hebben dat verschil ooit heel hard gemerkt toen we aardbeitjes op ons balkon lieten groeien. De zoetste die ik ooit proefde!

  2. Dat vind ik dus ook zie, delen met een konijn, slak of woelmuis is voor mij geen enkel probleem. Maar veel mensen vinden dat vies, ik werd zelfs onhygiënisch genoemd omdat ik een stukje zelfgekweekte pastinaak wegsneed omdat er een woelmuis aan gevreten had…

  1. Vreemd toch eigenlijk als je erover nadenkt, dat we daardoor zo’n vast idee hebben van hoe de gemiddelde paprika of peer er uit ziet. Terwijl het in de natuur misschien meer is zoals bij de mens: in alle vormen en maten.

 3. Ik vind het echt waanzin dat er zoveel regels zijn omdat mensen dat “mooi” vinden. Niets mis met groenten die er een beetje anders uitzien. Tof dat er steeds meer initiatieven komen! 🙂 Ik hoorde ook eens over een initiatief (ben alleen de naam kwijt) die maaltijden maakte van “vuilnisbaketen”. Supermarkten gooien ook veel producten weg die helemaal nog niet over de datum zijn. Heb mij hier ooit eens in verdiept voor een schoolproject. Echt bizar welke vormen voedselverspilling aanneemt.

  1. Volgens mij is het zelfs zo dat de regels een paar jaar geleden zijn afgeschaft, maar dat de supermarkten het toch blijven doen op die manier omdat de consument nog altijd grijpt naar die “perfecte” stukken groenten en fruit. Maar ja, als ze nooit iets anders aanbieden dan komt er ook nooit verandering natuurlijk.

   Volgens mij heb ik ook al eens gehoord van dat initiatief met weggegooid voedsel! Dat is ook echt een goed idee hé!

  1. Filmpje gezien. Superleuke actie! Zouden ze dat blijven aanbieden of is het eenmalig geweest, vraag ik me nu af. Eigenlijk zou het toch overal de standaard moeten zijn hè. Maar ja, we zijn zo gewend aan al die perfectie…

   1. Geen idee of het een blijvende actie was. Maar je merkt in het filmpje wel dat het een succes was, ik kan het alleen maar toejuichen! Ik ga een deze Wonky eens opspeuren zie 🙂

 4. Bij Albert Heyn verkopen ze ook ‘buitenbeentjes’, de volledige kromme groenten. Toch koop ik ze zelden, omdat ze namelijk in een plastic verpakking zitten. Zo lastig of ik dan moet kiezen voor kromme groenten of voor verpakkingsvrij!

 5. Dit vind ik allemaal zulke goede alternatieven he! Kromkommer kende ik al, maar de andere dingen die je benoemt niet. Ben reuze benieuwd, dus ga nu even op de links klikken hierboven. 😀

 6. Ik kende alleen Kromkommer, maar vind het geweldig dat er tegenwoordig steeds meer initiatieven worden genomen tegen voedselverspilling. Heb wel eens de buitenbeentjes van de appie gekocht, het soepje was heerlijk 🙂

 7. Wat leuk! Ik kende Kromkommer wel en ‘buitenbeentjes’ van de Appie. Die neem ik ook weleens mee. Gek eigenlijk dat we groenten niet graag eten als het niet ‘mooi’ is. Eigenlijk moeten die (zoals je al zei) ook voldoen aan een onbereikbaar schoonheidsideaal haha.

 8. Wat een geweldig initiatief, goed dat hier aandacht aan wordt besteed! Ik koop regelmatig groenten en fruit op de markt of in Duitsland waar gelukkig een minder groot schoonheidsideaal heerst onder de verse producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.