Ik drink thee. Elke dag. Ok, meerdere keren per dag dan. Thuis, en ook daarbuiten. In vele horecazaken zijn enkel de standaard theesoorten beschikbaar. Die drink ik dan wel, maar echt genieten is dat niet. Vaak valt de smaak me een beetje tegen. En afwisseling mis ik ook: de zoveelste keuze tussen zwarte thee, munt of rozenbottel begint na een tijdje echt te vervelen. Gelukkig zijn er ook plaatsen waar ze wat meer aandacht schenken aan het aanbod. De favoriete taverne van mijn moeder en mij – die helaas gaat sluiten, boehoe! – is er zo eentje. De thee die ik daar ontdekte, Peeze Communitea, is zo leuk dat ik hem gewoon moet delen.

Wie is Peeze?

Peeze is eigenlijk een Nederlandse koffiebranderij die heel erg bezig is met duurzaamheid. Zo is hun koffieproductie volledig klimaatneutraal door verschillende acties, gaande van het hergebruiken van restwarmte tot verpakkingen zonder aluminium. Zo goed als alle producten van Peeze zijn bovendien fair trade gecertificeerd. Dat betekent dat de boeren in het land van oorsprong een eerlijke prijs krijgen voor de grondstoffen die Peeze aankoopt. Via de Peeze Foundation, die zorgt voor betere leefomstandigheden in bijvoorbeeld Ethiopië en Sri Lanka, hangt er ook een sociaal engagement aan de producten. Like, like en like!

Peeze communitea

Peeze Communitea: thee met een boodschap

Communitea is thee met een boodschap. Dat kan je zowel figuurlijk als letterlijk opvatten. Figuurlijk, want: duurzaam en fair trade. Letterlijk, want: er zit écht een boodschap bij.

Peeze wil graag een verbinding leggen tussen de theedrinker hier en de medewerkers in het land van oorsprong. De beelden op de doosjes en zakjes thee zijn samengesteld door de lokale gemeenschap in Sri Lanka. Hiervoor werden hun eigen tekeningen, persoonlijke spullen of andere objecten gebruikt. De vormgeving is dus al heel tof en origineel.

Peeze communitea

Waar ik echter helemaal blij van word, is dat er aan elke theesoort een persoonlijk verhaal hangt. Dat kan je lezen op twee verschillende manieren: op de achterkant van het theezakje of op een echt bijgevoegd briefje. Het idee van de envelopjes gevuld met thee en een briefje is echt zo leuk. Het voelt voor mij een beetje als het openmaken van een cadeautje. En cadeautjes met thee zijn altijd goed! De verhalen van de medewerkers op de theeplantage doen je dan weer even stilstaan bij waar je kopje thee eigenlijk vandaan komt. En dat vind ik heel mooi en belangrijk.

Ook eens proeven?

Ik dacht voorheen dat Communitea enkel verkrijgbaar was via horecazaken. Hoewel een deel van het concept daarop gericht is, kan je ook gewoon als particulier bestellen: leuke ontdekking!

Communitea is beschikbaar in zakjes (Kandy), envelopjes (Colombo) of als losse thee. Met elk kopje thee draag je bij aan de Peeze Foundation. Zes van de twaalf beschikbare smaken zijn biologisch, en ze zijn allemaal fair trade gecertificeerd. Je kan kiezen uit zwarte, groene en kruidenthee, gecombineerd met verschillende aroma’s of echte stukjes fruit. Alle toevoegingen zijn natuurlijk.

De prijzen variëren. Voor 20 zakjes thee (Kandy) betaal je 3.25 €. Honderd gram losse thee kost 7.25 € en 20 envelopjes luxethee heb je voor 7.70 €. Bestellen kan hier.

Peeze communitea

Ik hou van echte post, en van thee. Een briefje uit Sri Lanka bij mijn dampend kopje is dan natuurlijk op mijn lijf geschreven. Wat vind jij: leuk concept?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

14 Comments

  1. Wat een mooi verhaal en goed concept! Ik vind thee altijd een beetje lastig, omdat ik thee met een smaakje vaak niet lekker vind. Als ik thee drink is dat meestal uit een zakje.. Vind het altijd heel jammer dat ik niet zo’n theeleut ben, haha 🙂

    1. Misschien heb je je smaakje nog niet gevonden, of is het gewoon je ding niet! Ik ken wel meer mensen die niet zo heel graag thee drinken. Mijn man heb ik wel bekeerd intussen 😄

  2. Wat een geweldig concept! Ik ben een echte theeleut en hou ervan om veel verschillende soorten te proberen (behalve van die merken met chemische fruitsmaken enzo).
    Het lijkt me heel leuk om eens bij Communitea te bestellen. Ik vind het fantastisch hoe ze samenwerken met de locale bevolking. Bedankt voor de tip!

  3. Ik hou enorm van thee en dan vooral NIET van de standaard zakjes uit de supermarkt. Ik vind het een super leuk concept. Fijne tip! Ik ga hier zeker eens bestellen, wanneer mijn voorraad een beetje geslinkt is ;-).

  4. Zo fijn als een product een mooi verhaal heeft (: Ik drink niet vaak thee maar áls ik thee drink dan wil ik ook lekkere thee. Dus niet de zakjes uit de supermarkt. Peeze Communitea klinkt echt als een fijne warme drank (:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.