Afgelopen vrijdag zette ik mijn 200ste blogartikel online. Als je weet dat mijn blog al bestaat sinds 2010 is dat nog niet bijzonder veel, om niet te zeggen weinig. Momenteel verschijnt er hier drie keer per week een artikel. Dat zijn er potentieel 156 per jaar. Als ik dit tempo had aangehouden sinds het begin, dan stonden er momenteel al zo’n 1000 schrijfsels online.

Het begin

Maar dat is niet zo. Mijn blog begon ooit om meer begrip te scheppen voor een misbegrepen ziekte, en om herkenning te bieden aan lotgenoten. Niet alleen had ik het tempo van drie blogs per week toen niet volgehouden, er was nu eenmaal ook minder stof om geïnspireerd over te schrijven.

Toen ik mijn passie voor groener leven ontdekte en mijn blog breder werd qua onderwerpen, ontbrak het me nog steeds aan de energie om alle ideeën in mijn hoofd uit te werken. Sinds een paar maanden kan ik meer tijd spenderen aan de computer en heb ik een aardig blogritme gevonden.

Wat mijn blog voor mij betekent

In bloggen gaat heel wat tijd en energie zitten. Naast het schrijven op zich komt er nog veel meer bij kijken: foto’s maken en verkleinen, alles uploaden en ordenen, netwerken, reacties beheren, promoten, sociale media bijhouden, mails van lezers en bedrijven verwerken, plannen en een website onderhouden. Maar ik doe dit allemaal met liefde. Want mijn blog brengt me zoveel goeds! Wat dan? Ik lijst het even op:

1. Ik voel me nuttiger

Toegegeven: misschien ben ik ergens wel een typetje wereldverbeteraar. Ik kan niet tegen onrecht. Ik trek het me aan dat er mensen zijn die het veel slechter hebben. Van vooroordelen gaan mijn haren recht omhoog staan. Ik neem het op voor de underdog. En het klimaat baart me zorgen.

Niet dat ik belerend ben of wil zijn. Ik hoop dat ik ook nooit zo overkom als diegene met het wijzende vingertje. Van mij mag iedereen doen wat hij of zij denkt dat het beste is. Ik deel hier graag mijn eigen ervaringen op een luchtige manier, en wie weet wordt iemand daar weer door geïnspireerd. Maar ik ga je niet scheef bekijken als jij er anders over denkt.

De motivatie voor mijn blog is van in het begin geweest dat ik iets wilde bijdragen. Eerst meer info over een ziekte. Nu ook praktische tips voor een groener leven. Twee thema’s die me nauw aan het hart liggen, en die toch ook wel kunnen helpen bouwen aan een betere, positievere wereld. Dit is mijn manier om mijn steentje bij te dragen. Al is het maar een minidruppeltje op een hele hete plaat: ik sta er achter en het maakt dat ik me nuttiger voel.

2. Mijn dagen zijn gevuld en hebben een doel

Sinds ik meer met mijn blog bezig kan zijn, hoef ik niet meer na te denken wat ik zal aanvangen met weer een nieuwe lege dag zonder opties. Mijn dagen als chronisch zieke thuiszittende vliegen nu voorbij. Waar ik vroeger de uren aftelde tot mijn man ’s avonds thuiskwam, gaat de dag nu zo snel dat ik zelfs niet alles kan doen wat ik graag zou willen doen.

3. Het levert fijne contacten op

Bloggers en andere bloggers, het is iets bijzonders. Er ontstaan online vaak hele netwerkjes van gelijkgestemden. Mensen die elkaar helpen bij technische vragen en elke dag enthousiast elkaars artikelen gaan lezen. Ik heb door de jaren al heel wat fijne bloggers en ook lezers “ontmoet”. Het blijft allemaal wel virtueel, hoewel er ook bloggers zijn die onderling in real life afspreken.

Ik vind het mooi om te zien dat er uit bloggen ook echt vriendschappen kunnen ontstaan. Door iemands verhaal week na week te volgen, leer je de persoon achter de letters ook een beetje kennen. Ik leef oprecht mee met de meisjes, vrouwen of de occasionele man (sorry jongens, er zijn gewoon veel minder mannelijke bloggers!) die ik volg. Met alle social media kanalen zijn er tegenwoordig ook blikken achter de schermen te werpen, en dat toont alleen maar meer welke fijne mensen er aan de andere kant zitten.

4. Ik leer veel bij

Het feit dat ik zoveel met mijn blog en alles wat daarbij komt kijken bezig ben, maakt dat ik enorm veel bijleer op verschillende vlakken. Elke dag stoot ik wel op een artikel dat ik opzij zet voor later, omdat het een onderwerp betreft waar ik nog niet genoeg over weet. Zowel inhoudelijk als over de praktische kant van het runnen van een blog kan ik nog zoveel leren. Ik kom al van ver, maar ik evolueer nog elke dag. Mijn blog en de interesses die ik erdoor krijg, zorgen dat ik groei, in persoonlijk en zelfs in zakelijk opzicht.

5. Bloggen geeft me voldoening

Schrijven en schaven aan een artikel. Het moment dat je trots op het knopje “publiceren” kan drukken. Leuke reacties krijgen. Je statistieken elke maand zien stijgen. Elke dag weer nieuwe geweldige blogs ontdekken. Mensen blij kunnen maken met wat je over of voor hen hebt geschreven. Herkenning bieden. Onverwachte complimenten in de mail. Het maakt me allemaal zo dankbaar en gelukkig.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

32 Comments

 1. Ja, wat fijn allemaal voor je zeg <3 Ik merk ook dat ik dankzij het bloggen al zoveel heb geleerd en vooral jezelf nuttig voelen en gelijkgestemden tegenkomen is echt zo fijn! Ik kan me goed voorstellen dat bloggen zin aan het leven geeft en ik ben heel blij dat ik je virtueel heb leren kennen 🙂

  1. Ja, die gelijkgestemden, inderdaad superleuk! Ik ben ook blij dat ik jou heb leren kennen! Ik volgde je blog al wel langer maar nog niet zo intensief als de laatste tijd, alleen maar een leuke evolutie vind ik het, haha! Liefs!

 2. Ja zo is het helemaal. Ik zou me,onder blog echt mnder prettig voelen. Wat je zegt, t geeft doel en zin. Ik heb er ook zoveel fijne Lieven interessante mensen door leren kennen.
  Fijn dat het jou nu lukt om met een blogritme wat meer gedaan te krijgen.

 3. Heel herkenbaar! Ik ben het met al je punten eens. Ook fijn dat bloggen je meer ritme/daginvulling heeft gegeven en dat je er leuke contacten aan overhoudt. Bloggen is zo bijzonder eigenlijk (:

  1. Ja hé? Ik ben zo blij dat ik er indertijd mee begon. En dat ik mijn blog altijd heb behouden ook al was ik niet altijd actief erop. En nog een leuke: dat je op den duur weet wie er achter die terugkerende reacties zit, zoals jij! Dat is fijn 🙂

 4. Fijn en herkenbaar om te lezen.
  Hoewel mijn dagen juist voller zijn dan ik zou willen, neemt bloggen een steeds grotere plaats in. blij ervan genieten Sofie, en hopelijk blijft het je zoveel voldoening geven!

 5. Gefeliciteerd met je mijlpaal! Ik vind 200 posts een behoorlijke prestatie!

  Ik snap je pluspunten van het bloggen helemaal! Vooral punt 1 t/m 3 klinken behoorlijk herkenbaar. De rest ook hoor, maar de eerste 3 zijn toch wel levensveranderend. 🙂 Sinds ik begonnen ben met bloggen zijn mijn dagen ook niet meer saai en nutteloos. Ik heb veel inspiratie en lees veel voor mijn blog. Dat is toch wel beter dan weten welke programma’s er overdag op televisie zijn… 😛

  Ga zo door met bloggen en ik hoop dat je er nog heel lang plezier van mag hebben!

  1. Zooo herkenbaar toch! Ik heb door het bloggen nu ook geen tijd meer om tv te kijken overdag en dat vind ik zooooo leuk! Mensen beseffen soms niet hoe saai dat kan zijn, als tv het enige is wat je kan doen!

 6. Wat mooi voor je! En herkenbaar ook weer. Dat ik zoveel gelijkgestemden zou tegenkomen, had ik totaal niet verwacht toen ik begon met bloggen, maar dat maakt het wel zó ontzettend veel leuker. Geniet ervan, dan genieten wij van jouw verhalen! 🙂

 7. Gefeliciteerd! Toch al 200 artikelen en dat voor iemand die niet altijd evenveel energie heeft. Mag je best trots op zijn! Ik hoop dat je er nog heerlijk lang van genieten zult en samen maken we de wereld toch een heel klein beetje beter, nietwaar? Liefs!

 8. Bloggen is een ontdekkingstocht en dat bewijs jij ook maar weer eens. Misschien is 200 niet zoveel, het is al best een mooie basis en je hebt er al veel uitgehaald. Ik herken ook veel in je post. Bloggen is soms het beste wat een mens kan overkomen.
  Ik ben ook heel blij om jou in mijn blogcirkel te hebben trouwens. En volgens mij is het voor ons zelfs haalbaar om eens irl af te spreken als je dat leuk zou vinden 🙂

  1. Ik dacht inderdaad onder andere aan jou als van die mensen waar je heel erg mee meeleeft 🙂 Ik ben zo benieuwd hoe het je vergaat met de baby! Afspreken is leuk, ik weet alleen niet of dat al haalbaar is voor mij intussen. We houden het in beraad voor als ik nog een stukje beter ben!

 9. Ik kan me ook in al je puntjes vinden! Ben echt zooo blij dat ik er mee begonnen ben. Kan me nu al niet meer voorstellen dat ik het ooit niet meer zou doen.

 10. Het is ook echt zo lekker om ergens je verhaal kwijt te kunnen. Ik vind het belachelijk op facebook maar om de een of andere reden is mijn blog gewoon mijn eigen plekje. Mensen hoeven het niet te lezen .. maar het mag natuurlijk altijd.

  1. Dat snap ik helemaal! Als je het op je blog zet verplicht je niemand om naar je verhaal te luisteren. Wie het interessant vindt komt een kijkje nemen en de rest hoef je er niet mee lastig te vallen. Zoiets 🙂

 11. Wauw, wat een mooi artikel en zo mooi om te lezen wat bloggen allemaal met je doet in positieve zin! Ik kan me voorstellen dat het fijn is om op deze manier iets bij te dragen en jezelf te ontwikkelen en steeds iets meer te leren. Zo ervaar ik het bloggen zelf ook. Beginnen met bloggen is echt een van mijn allerbeste beslissingen geweest 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.