In het kader van Dagen Zonder Vlees ga ik enkele extra uitdagingen aan. Over mijn week zonder voedselverspilling konden jullie al lezen. Nu is de plantaardige week aan de beurt. Vaak eet ik al veganistische maaltijden zonder dat ik het doorheb, omdat ik geen kaas of melk kan verdragen. Toch denk ik dat ik maar zelden dagen heb die volledig vrij zijn van dierlijke producten. Naast kokosolie gebruik ik ook grasboter en regelmatig eet ik een ei. Ik gebruik ook honing als suikervervanger. En ik eet nog (biologisch) vlees, al eten we wel enkele dagen per week vegetarisch. Benieuwd hoe een vegan week, met alleen maar plantaardig voedsel, zal verlopen!

Maandag

Mijn ontbijt is sowieso al vegan. Ik eet standaard een kom havermout (zonder melk maar met water). Daarbij doe ik verschillende pitten en zaden en een appel. Zoeten doe ik met een klein beetje kokosbloesemsuiker. Helemaal plantaardig dus!

In plaats van grasboter en een eitje eet ik een boterham met hummus voor de lunch. Die heb ik dit weekend leren kennen door een vriendin. Lekker hoor!

’s Avonds eten we een ovenschotel met courgette, paprika, aardappelpuree, ui en linzen. Jense kookt, en gebruikt olijfolie voor een krokant korstje. Gaat perfect zo.

Dinsdag

De lunch is naar goede gewoonte een restje van gisteren. Als tussendoortje eet ik zonder nadenken een reep van Nakd. Gelukkig zijn die 100 % vegan, leert de verpakking me.

’s Avonds eten we in kokosolie gebakken aardappeltjes. Zonder nadenken doe ik een schep mayonaise op mijn bord. Oeps! Daar zit natuurlijk ei in. Ik had op voorhand al een pot veganaise van De Hobbit gekocht ter vervanging. Tijd om die te proeven dus. Ik moet toegeven dat ik het niet zo lekker vind. De vervangmayonaise smaakt een beetje zurig en niet zo vol als mijn normale mayo. Dat is even wennen! Voordeel is wel dat hier minder vetten en suikers inzitten.

Voor het eerst tempeh proeven

Woensdag

Ik heb een nieuw glutenvrij broodje om te testen, en het is gelukkig vegan. Het zijn ronde broodjes die je nog even moet afbakken of toasten. Ik beleg ze met avocado, tomaat, augurk én plakjes tempeh. Dat is een vleesvervanger op basis van gefermenteerde sojabonen. Het is de eerste keer dat ik dit proef, en het is voor herhaling vatbaar. Wat een heerlijke lunch!

We eten in de avond weer een curry met kokosmelk. Niet zo origineel, wel vegan.

Taart bij Emma’s Kitchen in Antwerpen

Donderdag

Lunchen doe ik met restjes: wat overgebleven kokoscurry en nog een broodje met de laatste plakjes tempeh. Mmm…

Daarna trek ik met mama naar de stad voor een snelle boodschap. We testen een nieuw adresje: Emma’s Kitchen. Jullie hebben nog een review te goed (update: lees hier!), maar ik kan je alvast vertellen dat de vegan taarten echt heerlijk zijn!

Bij het avondeten eet ik opnieuw van de veganaise. Ik moet zeggen dat ik er al aan begin te wennen.

Vrijdag

Ik heb een slechte dag en eet dus gewoon een broodje met confituur. Die bevat wel alleen de fruitsuikers, en is dus niet heel ongezond, maar ik geniet toch meer van iets gevarieerdere lunches.

’s Avonds wil ik bijna bellen naar Jense om pizza te halen. Maar dat is natuurlijk niet plantaardig: er zit kaas op. Mijn liefste neemt het koken over en maakt wok, met tofublokjes. Dankzij hem dus toch een geslaagde vegan dag! We eten als dessert chocoladepudding (alweer, het is een verslaving). In plaats van honing zoeten we met kokosbloesemsuiker. De smaak is toch niet helemaal hetzelfde, vind ik.

week plantaardig eten

Zaterdag

We hebben een drukke dag voor de boeg, maar door thuis te komen lunchen lukt het volledig plantaardig. Ik heb een vegan smeersel voorzien voor op mijn boterham. Er zit daslook in: nog nooit van gehoord. De smaak valt mee, maar is ook weer niet wauw. Door aan te vullen met groenten, wordt het geheel toch nog lekker.

Als we moe thuiskomen staat er gelukkig nog een portie spaghettisaus van vorige week op ons te wachten. Die was al gemaakt zonder vlees of boter, hoera!

Veganaise en plantaardige bitterballen!

Zondag

We eten ovenaardappeltjes met rauwkost. Normaal zouden we hier een stukje kip bij eten. In de plaats daarvan kiezen we voor bitterballen van De Vegetarische Slager. Wauw, wat een goede beslissing! Ze zijn superlekker, en ik eet héél graag bitterballen. Jense noemt het ook de beste bitterballen die hij ooit at. En dat wil wat zeggen, want hij is toch iemand die zijn stuk vlees niet graag laat liggen. Of bitterballen überhaupt wel bestaan uit echt vlees, daar valt natuurlijk over te discussiëren. Dit voelt in elk geval een stuk gezonder! Intussen eet ik de veganaise al met meer smaak op, maar ik denk toch niet dat ik een nieuwe pot aanschaf als deze leeg is.

Tegen de avond heb ik veel zin om een eitje te bakken. Maar ik hou vol. Ik open het soepje van Kromkommer en smeer op mijn boterham wat olijfolie en knoflookpoeder. Met wat fantasie eet ik nu een heerlijk vettig lookbroodje ;-).

Conclusie

Dagen Zonder Vlees: 7/7

Plantaardige dagen: 7/7

Yesss, het is gelukt. Ik vond het een interessante week: op sommige momenten had ik echt zin om mijn normale eetpatroon terug op te pikken. Op andere momenten merkte ik dan weer helemaal niet dat ik een volledig plantaardige maaltijd at. Het voelt wel een beetje stom dat ik al moeite moest doen om het een week vol te houden. Zeker toen er een vreselijk filmpje in het nieuws kwam over wantoestanden in een varkensslachterij. Ben ik nu een slappeling? Een onethisch persoon? Dat zijn weer vragen voor een volgende keer, lijkt me. Om af te sluiten met een positieve noot:  ik heb deze week erg gezond gegeten, bespaarde nog wat extra op mijn ecologische voetafdruk én heb nieuwe dingen leren kennen die ik zeker nog eens ga kopen. Dat vind ik fijn!

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

20 Comments

 1. Interessant zo’n week! Ik eet gemiddeld 2 tot 3 keer per week vlees, vis of kip. Maar nuttig wel veel kaas, lactosevrije yoghurt, en eieren en ghee en zo. Ook al eet ik alles bio, ik ben ook door alle berichtgeving toch in een soort spagaat geraakt,kunnen we ons eetpatroon wel verdedigen, ook als we t zo bewust mogelijk doen.Ik ben nu als proef gestart met Vegan before 6. Dit wil ik een maand proberen. En kijken hoe dat is. Vrijdag schrijf ik er een stukje over.

  1. Ik ben benieuwd naar je blog erover! Wij eten ongeveer hetzelfde, zo’n drie keer per week vis/vlees/kip. Ik eet geen kaas meer en yoghurt is van soja. Maar boter en eieren, die heb ik wel gemist, eerlijk gezegd!

 2. Oh super dat het gelukt is!
  Eten is ook voor een groot deel gewoonte, dus het is logisch dat je daar over na moet denken. Een patroon verander je niet zomaar, maar nu je weer nieuwe dingen hebt leren kennen neem je daar misschien toch iets van over.
  En veganaise vind ik ook niet zo lekker, inderdaad te zuur. Gelukkig is het heel makkelijk zelf te maken!

 3. Hoi,

  fijn om te lezen dat je het zo “makkelijk” hebt kunnen volhouden. Ook leuk om op die manier nieuwe dingen uit te proberen.
  Ik vraag me af waar je de bitterballen hebt kunnen kopen. Ik vind het aanbod van de vegetarische slager super lekker, maar ben de bitterballen nog nooit tegengekomen. Lijkt me de ideale manier om het lief nog meer over de streep te halen.

  groet,
  Hannah

  1. Hoi Hannah,
   Ik heb ze gekocht bij Het Natuurhuis in Antwerpen. Daar hadden ze best wat keuze van dit merk! Ik ben benieuwd om de rest ook uit te proberen… Mijn lief proefde geen verschil met ‘echte’ bitterballen, we waren onder de indruk 🙂

 4. Er zijn dus gewoon vegetarische bitterballen, omg, waar koop je die?? Knap dat je het volgehouden hebt. Remia schijnt trouwens tegenwoordig ook volledig plantaardige mayo te hebben, die schijnt wel lekker te zijn.

 5. Wat goed dat je het een volledige week hebt volgehouden! Ik denk dat het altijd wel wennen is al je je voedingspatroon om gaat gooien, dan heb je ineens trek ik alles wat niet ‘mag’. Toch tof dat je de hele week uitgezeten hebt. Twee van mijn maaltijden zijn al volledig vegan, en het lijkt mij leuk om ook eens zo’n week in te plannen!

  1. Ik ben ook blij dat ik de week heb kunnen volhouden! Maar toch voelt het zo slapjes – dat komt natuurlijk omdat ik door het volgen van veel groene blogs bijna standaard vegans aan het woord zie, haha. Wat dat betreft ben ik soms een groen buitenbeentje. Maar ik doe mijn best!

 6. Interessant om te lezen! Ik moet zeggen, dat helemaal vegan me niet zo aanspreekt. Krijg je zo wel genoeg eiwitten en calorieën binnen? Door het anders functioneren van mijn spieren heb ik van beide vrij veel nodig. Is dat echt op te vangen met soja en bonen? Volgens mij zou ik de hele dag aan het eten zijn, haha. 😉

  1. Dat weet ik dus ook niet zo goed, voor mezelf. Ik moet zeggen dat ik tijdens deze Dagen Zonder Vlees soms lijk te voelen dat ik iets tekort heb… Ik weet niet of dat misschien ligt aan het feit dat we al een zwakkere gezondheid hebben en dus gevoeliger zijn? Ik denk wel dat het heel belangrijk is om inderdaad echt voldoende vervangers te eten en niet alleen het vlees en de dierlijke producten weg te laten.
   Honger heb ik deze week zeker niet gehad, dat helemaal niet!

  1. Hoi Sytse! Bij mij komen die producten niet in aanmerking, ik eet bio en zonder suikers, gluten of e-nummers…. maakt het iets moeilijker 🙂 maar wie weet hebben anderen iets aan je tips, dankjewel! De challenge sla ik over, wordt wat veel met de andere uitdagingen waar ik al mee bezig ben. Maar ik ben wel benieuwd!

 7. Tempeh ziet er echt super raar uit. Haha. Ik zat naar dat fotootje te kijken van what the hell is dat?! :p Maar ben blij dat het lekker is. En hummus heb ik een paar weken geleden ook ontdekt. SUPERLEKKER! Heb er al weer zin in :p

 8. Ik vind het alleen al heel knap dat je deze uitdaging een week bent aangegaan! Dat zullen niet veel mensen je nadoen. Het lijkt mij ook best lastig, veganistisch eten, ook al ben ik vegetariër. Humus is wel echt een aanrader inderdaad! Daar geniet ik ook zo van 🙂

 9. Prachtig dat het jullie gelukt is! Ik heb het eens een hele maand geprobeerd, amai, dat was de moeite! Sjiek dat je die week kon uitdoen!
  Enneuh, dat dilemma met dierenleed ken ik heel goed hoor!

 10. Het is denk ik al heel goed dat je onder “gewone omstandigheden” al vrij weinig dierlijke producten eet. Petje af om het de hele week zonder dierlijke producten te doen. Ik ben niet zo’n vleeseter, maar ik vind het altijd lastig om alleen maar plantaardige dingen op brood te doen. Curry met kokosmelk klinkt wel lekker, ik moet eens een recept opzoeken 😀

 11. Ik heb zelf ook een tijdje quasi vegan gegeten en het is inderdaad wel wennen. Van alles dat je koopt ingrediënten lezen en eigenlijk kan je de helft van de supermarkt gewoon overslaan 🙂 Knappe prestatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.