Dagboek: Een week zonder voedselverspilling

Dagboek: Een week zonder voedselverspilling

In het kader van Dagen Zonder Vlees ga ik vier keer een extra uitdaging aan. Het makkelijkste leek mij om te beginnen met de week zonder voedselverspilling: volgens mij doen we het al best goed op dat vlak. Afgelopen week hield ik nauwkeurig bij wat ik weggooide. Benieuwd of ik geslaagd ben?

Mijn week zonder voedselverspilling

Maandag

Oh jee, Dagen Zonder Vlees begint niet zo goed deze week. Gisteren waren we op weekend (een weekend net zoals toen) en haalden eten uit. Glutenvrije vegetarische opties waren er niet. We kochten een braadkip en daar is nu nog een beetje van over. Ik wil geen voedsel weggooien, ook al betekent dat weer een dag met vlees.

Als lunch maak ik een maaltijdsalade met ijsbergsla, een halve paprika, het restje kip, augurken en zilveruitjes. Die avocado die al aan de plattere kant is kan er nog prima bij, net als een stuk rimpelige komkommer van vorige week.

’s Avonds eten we falafel met wortels en ovenaardappels. Er zijn twee stukjes falafel over: die gaan in een potje voor de volgende dag.

Dinsdag

Ik moet op doktersafspraak en Jense heeft dus een dag vrijaf. We besluiten om ’s middags al warm te eten: een curryschotel met kikkererwten. Er is nog een volle portie over en die wordt bewaard voor de volgende dag.

De verse soep die ik gisteren maakte zou dienen als avondeten. Helaas staan we uren in de file en eten we iets onderweg. Alweer vlees dus, en ook geen kans meer om de falafel van gisteren op te maken.

Woensdag

Na de zware dag gisteren ben ik blij dat er een heerlijk makkelijke lunch op me wacht in de koelkast. Twee vliegen in één klap. Dit is eindelijk nog eens een dag zonder vlees: back on track met veggieburgers!

zonder voedselverspilling

Donderdag

Het laatste stukje komkommer is intussen nog rimpeliger geworden. De halve ijsbergsla begint te verkleuren. Het onfrisse deel snij ik eraf en de rest was ik ineens allemaal. Een deel van de sla doe ik samen met reepjes slappe komkommer tussen mijn boterham. Ik neem me voor om de rest straks te verwerken in een smoothie.

Helaas, er is geen diepvriesfruit meer. Dan maar eindelijk chocoladepudding maken van de avocado’s. De aangesneden halve avocado van maandag ziet er niet meer appetijtelijk uit. Ik probeer nog om de buitenste laag er af te snijden maar helaas: ook de binnenkant en de geur maken duidelijk dat hij echt niet meer eetbaar is. Gelukkig is er nog een goed exemplaar. De sla mix ik erbij: niet zo fantastisch qua smaak, maar ik heb hem tenminste niet weggegooid. En ik heb weer een extra portie groenten binnen. Yes!

Vrijdag

Lunchen doe ik met de overschot van de wok van gisterenavond. Jense neemt het laatste restje soep mee naar zijn werk. De falafel gooi ik met pijn in het hart weg: na vijf dagen lijkt me dat het beste. ’s Avonds eten we zelfgemaakte pizza zonder salami, maar met vegan mozarella en veel groentjes. Lekker!

Zaterdag

In de koelkast vind ik nog pesto van vorige week. Helaas, volgens het potje is hij maar vier dagen houdbaar na opening. Ik neem liever geen risico’s met mijn al gevoelige stelsel.

Als lunch eet ik een restje pizza en een glutenvrije boterham. Later worden we verwacht voor het verjaardagsfeestje van ons nichtje. Aan tafel zijn er geen veggie opties: ik kies voor gerookte zalm. Dat is dan wel vis, maar telt niet als een dag zonder vlees.

Zondag

Jense eet de overschot van het rozijnenbrood dat we meekregen op het feestje gisteren. In de koelkast liggen nog een paar champignons en wortels. Die gaan in de spaghettisaus straks. Het stronkje witloof waar ik de afgelopen week nog niet aan toekwam, gaat morgen in de soep.

vegetarische curry met kikkererwten

De curry van dinsdag, binnenkort het recept!

Conclusie:

Dagen zonder vlees: 4/7
Dagen zonder voedselverspilling: 4/7

Oei, ik gooide toch drie keer iets weg deze week: een halve rotte avocado, twee stukjes falafel en een rest pesto. Al bij al valt dit nog goed mee qua hoeveelheid, vind ik. Maar toch: liever gebruik ik alles op! Wat vinden jullie van dit resultaat?

Mijn valkuilen voor voedselverspilling:

Onverwachte wijzigingen in de planning

Ik plan meestal mijn lunch op basis van restjes van de vorige dag. Als ik uiteindelijk niet thuis ben, dan blijven ze liggen. Dit zou in theorie opgelost kunnen worden door lunches in te vriezen en pas uit de vriezer te halen wanneer ik ze nodig heb. Wij hebben echter geen microgolf dus ontdooien kan niet à la minute.

Dingen opeten voor ze slecht worden

De halve avocado werd rot en de falafel en de pesto bleven te lang onaangeroerd: als ik wat vaker mijn neus in de koelkast zou steken was dat misschien niet gebeurd. Het feit dat we een vaste menuplanning hebben kan soms ook in ons nadeel werken, want zo is er minder ruimte om spontaan iets te maken met wat er nog op moet.

Op boodschappendag checken we wel wat we nog in huis hebben als we maaltijden plannen: zo wordt er niet overdreven veel gekocht. Het is misschien een idee om ook eens maaltijden te bedenken aan de hand van wat er nog in de kast staat in plaats van andersom.

Mijn favoriete manieren om restjes op te maken

 • Ze opeten als lunch
 • Een omelet opleuken met groenten/aardappeltjes/kruiden
 • Smoothies maken en ongemerkt veel groenten binnenkrijgen
 • Verwerken in spaghettisaus of soep

Bewaren

Deel:

32 Reacties

  • Sofie
   Auteur
   13 maart 2017 / 13:22

   Doe ik zeker 🙂 Heb net de beloofde witloofsoep op, heerlijk!

 1. Katrien
  13 maart 2017 / 14:47

  Ik denk dat jullie in vergelijking met vele huishoudens super goed bezig zijn. Ik herken ook een aantal zaken, zoals een restjesmaaltijd voorzien maar dan onverwacht toch buitenshuis eten of andere plannen hebben en dan blijft die maaltijd onaangeroerd en meestal is hij nadien dan niet meer eetbaar. Ik vind dat altijd zo zonde en kan mij daar dan zo rot over voelen. Ik probeer er ook heel bewust mee bezig te zijn.
  Originele chocomousse by the way ;-)!!

  • Sofie
   Auteur
   13 maart 2017 / 19:13

   Ik kan me ook echt rot voelen als ik iets moet weggooien!

 2. 13 maart 2017 / 16:35

  Dat valt toch best nog mee en je best heb je alleszinds gedaan: sla door avocadochocomousse draaien om ze op te krijgen, dat getuigt van moed 😉

  • Sofie
   Auteur
   13 maart 2017 / 19:13

   Haha, ik sta er al niet meer zo bij stil dat zoiets best raar is 😆

 3. Mel
  13 maart 2017 / 19:02

  Jullie zijn toch goed bezig hoor! Tip voor pesto: na gebruik een klein laagje (olijf)olie over gieten (zorg dat alles bedekt is en de wanden van je bokaal zo proper mogelijk zijn). Bij volgend gebruik gewoon onderdoor mengen. Dat doe ik met zelfgemaakte pesto ook en blijft wekenlang goed zo!

 4. 13 maart 2017 / 20:17

  Wat goed dat je dit doet!! De vegan challenge komt er bijna aan en ik heb me ingeschreven maar het gaat me sowieso niet lukken. Maar dat je je hiervan bewust bent is al super goed <3

  • Sofie
   Auteur
   15 maart 2017 / 10:50

   De vegan challenge ken ik eigenlijk nog niet! Ik ga binnenkort wel een week vegan eten voor Dagen Zonder Vlees (een actie in België), maar langer lijkt me echt heel moeilijk. Maar zoals je zegt, het proberen is al heel wat!

 5. 14 maart 2017 / 07:47

  Wat een mooie uitdaging om eens aan te gaan! Ik vind dat je het echt supergoed hebt gedaan met maar 3 dingen weggooien. Mijn moeder is ook altijd anti-weggooien, maar kookt nog weleens te veel. Zo zonde eigenlijk!

  • Sofie
   Auteur
   15 maart 2017 / 10:49

   Het is ook wel moeilijk inschatten soms. Maar juist fijn dat er dan manieren zijn om toch nog creatief met die restjes om te gaan!

 6. 14 maart 2017 / 08:19

  Wauw wat heb je dat goed gedaan! Je kan trots op jezelf zijn hoor! Ik denk ook dat je er veel van leert. Gek eigenlijk dat het zo lastig is om voedsel niet te verspillen. Ik moet deze challenge ook maar eens doen!

  • Sofie
   Auteur
   15 maart 2017 / 10:48

   Het is inderdaad altijd toch nog leerrijk om er eens zo bewust naar te kijken: ik denk vaak dat ik het al redelijk goed doe (en dat is ook wel zo), maar perfectie is moeilijk 😉

 7. 14 maart 2017 / 08:43

  Ik vind dat je het heel goed doet! Bij ons is een gewijzigde planning ook echt het grootste struikelblok. Gelukkig gooien we bijna niets weg; al denk ik dat het voor ons makkelijker is omdat we alles kunnen eten – en mijn man heeft altijd wel trek, haha. Ook zijn we niet zo precies met houdbaarheidsdata (behalve bij vis en vlees). We hebben gemerkt dat veel zaken nog wel ietsje langer houdbaar zijn. De pesto zou ik bijvoorbeeld nog wel hebben gebruikt, maar de falafel na zo veel dagen niet meer.

  • Sofie
   Auteur
   15 maart 2017 / 10:47

   Sommige dingen eten wij (of dan voornamelijk mijn man, haha) ook nog op erna, maar ik ben daar toch voorzichtiger in. Ik had ooit een voedselvergiftiging van iets pesto-achtigs en durf dat nu dus niet meer, haha.

 8. 14 maart 2017 / 12:26

  Wat goed dat je hiermee bezig bent! Ik snap wel dat het niet altijd lukt om je voornemens door te zetten. Je bent ermee bezig dus dat is goed! Wel jammer om te lezen dat het bij jou in de buurt zo lastig is om buiten de deur geen vlees te eten! Dat kan zo verschillen per plaats! Hoe dan ook ben je goed bezig!

  • Sofie
   Auteur
   15 maart 2017 / 10:45

   Elke stap is er eentje hé 🙂 En dingen proberen is alvast beter dan niets proberen doen.

 9. 14 maart 2017 / 12:55

  Niet eenvoudig om niets weg te gooien hè… Ik heb het zelf ook al gemerkt. Een keer om de twee weken ga ik door de frigo en ontdek telkens van die dingen die overtijd blijken te zijn (vnl. sauzen enzo). Ik vind het dan altijd weer erg van mezelf…
  Toch, jullie hebben dat niet zo heel slecht gedaan!

  • Sofie
   Auteur
   15 maart 2017 / 10:45

   Ja, herkenbaar dat “schuldgevoel”. En ik kan me voorstellen dat het nog moeilijker wordt eens je kinderen hebt!

 10. 14 maart 2017 / 13:47

  Wij hebben een ‘urgentieplank’ in de koelkast – dat staat er letterlijk op geplakt. Elke avond zet ik daar de dingen die de volgende dag écht op moeten. Is ongeveer een halve minuut werk, en scheelt een heleboel weggooien 🙂

  • Sofie
   Auteur
   15 maart 2017 / 10:44

   Wat een supergoed idee! Zo zie je meteen wat je best eerst pakt en staat het niet verstopt in een hoekje!

 11. 14 maart 2017 / 20:59

  Dat gaat prima, lijkt me! Gek he, dat het zo een opgave is om niets weg te gooien. Ik plan hier meestal een restjesdag in op dinsdagavond, en moet soms vooraf zeggen: “We moeten daar morgen ook nog wel van eten he” 😉 Ik vind het zelf heel moeilijk om precies genoeg te koken. Vanavond dacht ik bijvoorbeeld dat het nipt ging worden met de aardappels die we nog in huis hadden, wel we hebben nog een portie voor anderhalve man over… Ik hou de restjes ook graag voor de lunch, kan ik er mijn collega’s jaloers mee maken die voor grootkeuken moeten kiezen 🙂 Groentjes gaan hier vaak in de wok of in een curry. Soms google ik gewoon ook een recept met de overschotjes in huis. Zo typte ik gisteren “spinazie” en “zure room” en kwam er een simpele pasta uit de zoekmachine gerold 🙂 Veel succes nog!

  • Sofie
   Auteur
   15 maart 2017 / 10:43

   Hoeveelheden inschatten lijkt me nog veel moeilijker als je ook kinderen enzo hebt. Voor ons tweetjes gaat het nog voorlopig :-). Goed idee om een restjesdag in te voeren! Maar als je dan niet genoeg over hebt heb je natuurlijk een karig maal, haha!

 12. 25 maart 2017 / 07:37

  Inspirerend! Ik ga dit ook eens proberen. En ik denk ook, alles dat je niet weggooit is mooi meegenomen. Voor m’n gevoel gooien we weinig weg maar of dat ook zo is als ik het ga bijhouden.. Ben benieuwd! Echt een leuke blog! Kwam hier dankzij de linkparty 😊

  • Sofie
   Auteur
   25 maart 2017 / 09:40

   Dankjewel! Ik dacht ook dat het meeviel (en dat was ook wel zo) maar toch was het nog leerrijk om het eens bij te houden!

 13. Mariska van Heel
  25 maart 2017 / 08:07

  Super hoor! Bij mij is vaak het probleem dat manlief (door zijn werk) ineens niet thuis komt eten. Hierdoor blijft er veel over wat uiteindelijk niet meer goed is. Goed idee om de groenten klein te snijden en in te vriezen, stom dat ik daar nooit zelf ben opgekomen. Ik ben namelijk gek op soep, dus goede reden om vaker als lunch te eten 😉

  • Sofie
   Auteur
   25 maart 2017 / 09:39

   Het zijn vaak zo’n onverwachte wijzigingen in de planning, bij ons ook!

 14. Pingback: Lees mee 22: mijn favorieten van afgelopen week - Lotus Writings
 15. 25 maart 2017 / 09:01

  Heel goed om hier stil bij te staan! Zo zonde om eten weg te gooien. Wij proberen ook vaak restjes in andere maaltijden te verwerken of in te vriezen, maar soms moet het toch echt de prullenbak in en dat is dan echt balen!

  • Sofie
   Auteur
   25 maart 2017 / 09:38

   Ja, ik kan me daar ook rot om voelen, zo zonde!

 16. 30 maart 2017 / 20:58

  Goed bezig lijkt me! Ik kan mij hier soms wat ergeren aan al het eten dat de kindjes morsen en laten liggen. Soms eet ik het zelf op maar vaak heb ik zelf al genoeg gegeten en dan belandt het bij de kip…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?