Toen we onlangs door de winkelstraat van Leiden wandelden, viel mijn oog op een supertoffe winkel. De naam “Waar” kwam me bekend voor. Ik meende me vaag te herinneren dat hier fair trade spulletjes te vinden waren, dus namen we een kijkje. En oh, wat werd ik verliefd. Het concept van de duurzame winkel Waar is zo leuk: een winkel vol ecologische cadeaus met een verhaal. En laat ik nu net heel erg veel van eco-dingen houden. En nog meer van de verhalen erachter.

duurzame winkel Waar

Wat is Waar?

Waar is een duurzame cadeauwinkel. Het assortiment is heel breed: er zijn mode- en woonaccessoires te vinden, maar ook cosmetica, voeding en boeken. En heel veel leuke kaartjes!

Alle spullen hebben iets gemeen: ze zijn op één of andere manier duurzaam gemaakt. Dat wil zeggen dat ze fair trade, gerecycleerd, biologisch, ecologisch of gemaakt in sociale werkplaatsen kunnen zijn. Allemaal dingen waar ik voor tweehonderd procent achtersta, dus je kan begrijpen dat ik helemaal enthousiast door de winkel stuiterde.

Natuurlijk is het begrip cadeauwinkel ruim te interpreteren. Je kan ook prima een cadeautje voor jezelf kopen, toch? Dat heb ik in elk geval gedaan.

Dingen met een verhaal

Wat maakt dat ik echt van een product kan gaan houden, is het verhaal dat er achter zit. Als jij laatst ook zo blij werd van de thee met een boodschap, dan is deze shop iets voor jou. Overal in de winkel staan infobordjes bij de producten. Daarop kan je in een paar zinnen lezen wat er zo bijzonder is aan dit item. Met een handige checkbox wordt ook meteen duidelijk of het bio, fair trade of juist gerecycleerd is.

groene shop Waar

Ik heb echt heel veel leuke kaartjes gespot. Dit kaartje bijvoorbeeld is van Fdbck en zorgt voor schoolmaaltijden voor kinderen in Malawi. Om de prijs van 1.25 € moet je het in elk geval niet laten.

groene shop Waar

Of wat dacht je van een schriftje van olifantenpoep?

Nog toffe dingen die ik zag: herbruikbare boterhamzakjes, kweekbakjes voor kruiden, tassen van gerecycleerde brandweerslangen, handgemaakte zeepjes en schalen gemaakt van gerecycleerde kranten en tijdschriften. Oh, en heel mooie interieurspulletjes!

groene shop Waar

Mijn aankopen

Toen ik op een schap de soepjes van Kromkommer zag staan, moest ik daar een pakje van meenemen. Die wil ik al zo lang testen!

Wat ik ook superleuk vond was een rekje met houten kaartjes van Beavers Woodland. In de Scandinavische bossen worden om de zoveel tijd stukken hout van de bomen gehakt, om ze gezond te houden.  Van dat hout worden kaartjes gemaakt. De opdrukken worden speciaal gemaakt voor Waar. Daar werd ik blij van, en dus heb ik een kaartje gekocht voor 3.5 €. Ik ga het niet gebruiken als kaartje, maar ergens in ons interieur. Bekentenis: omdat het van hout is, heb ik al eens aan het kaartje gesnuffeld en het ruikt heerlijk. Haha.

groene shop Waar
Cadeautje voor mezelf!

Duurzaam winkelconcept

Bij het opzoekwerk voor dit blogje ontdekte ik nog iets dat zeker het vermelden waard is. Bij Waar is blijkbaar niet alleen de koopwaar duurzaam. Ook voor het inrichten van de winkels is gelet op het ecologische aspect. De muren zijn geverfd met milieuvriendelijke verf en er werd gebruik gemaakt van FSC-hout en spaarlampen. De communicatie gebeurt waar mogelijk digitaal om geen onnodig papier te verspillen. En de cadeautjes zouden niet helemaal duurzaam zijn als ze niet werden ingepakt met fair trade en gerecycleerd papier. Top!

groene shop Waar

Als ik nog eens een geschenkje moet kopen ga ik zeker denken aan deze prachtige winkel. Er zijn momenteel al 20 vestigingen in Nederland, en je kan ook online shoppen.

Hou jij ook zo van het verhaal achter een product?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

12 Comments

  1. Ja, super leuke winkel! Wat goed dat er al zoveel vestigingen zijn. Ik zal eens kijken of er bij mij in de buurt inmiddels ook een filiaal zit. Leuke spulletjes heb je gekocht 🙂

  2. Dit is inderdaad een fijne winkel waar ik ook graag even binnenspring als ik eens in Nederland ben. En zo’n tas van brandweerslangen heb ik! Wist niet dat ze die daar ook verkochten 🙂

  3. Wauw, dat klinkt echt als een hele toffe winkel! Wat is dat houten kaartje leuk! En goed dat ze ook hun inrichting en service hebben aangepast op hun duurzame concept 🙂

  4. Wiiieee ik werk bij WAAR (niet in Leiden), en het is absoluut een van de leukste bijbaantjes die je kan hebben 🙂 Ik word er elke keer weer gelukkig van als ik de winkel binnenstap, en natuurlijk ook als mensen complimentjes geven over ons assortiment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.