Herbruikbare grote winkeltassen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Nu meer en meer supermarkten geen gratis plastic zakken meer aanbieden aan de kassa, is er al een hoop afval bespaard. Toch kan het nog veel beter. Heb je al eens stilgestaan bij de hoeveelheid kleine plastic  zakjes die je nog steeds in huis haalt via de groenten- en fruitafdeling? Wij hebben er nu volledig komaf mee gemaakt, door herbruikbare zakjes voor groenten en fruit aan te schaffen.

Hoe wij het deden

In een eerdere post legde ik ons wekelijkse afval al eens onder de loep. Hoewel ik dacht het al redelijk goed te doen op vlak van de wekelijkse boodschappen, viel dat toch nog tegen. We gebruikten dan wel meestal biologisch afbreekbare zakjes voor onze groenten en fruit, het blijft toch afval dat eigenlijk niet hoefde geproduceerd te worden. Wat we wel al hadden afgeleerd, was om voor elk ding een zakje te nemen. Grotere stukken kunnen echt los in de winkelkar!

Herbruikbare zakjes voor groenten en fruit: 3 versies

Ik kocht zakjes van twee verschillende merken: Re-Sack en Ah! Table. Ook kregen we voor onze deelname aan Dagen Zonder Vlees nog gratis zakjes aangeboden. En tenslotte heb ik nog een favoriet ontdekt: de zakjes van MadeSustained, Take5nets.

Re-Sack

Van Re-Sack zijn er verschillende soorten zakken te vinden. Ze hebben netjes, dus waar je je aankopen in ziet zitten, en gesloten voilezakken in verschillende formaten. De zakjes zijn allemaal van biologisch katoen (GOTS gecertificeerd). Ik kocht een setje met twee grote netjes (38×30 cm) en een gesloten zak (38×28 cm).

herbruikbare zakjes voor groenten en fruit re-sack

Omdat ze kunnen ademen, mag je je aankopen thuis gewoon bewaren in de zakjes. Je kan de zakjes wassen op 30 graden, ze kunnen dan wel een klein beetje krimpen.

De zakken van Re-Sack zijn echt sterk en heel mooi afgewerkt. De prijs is wat hoger, maar dat zie je dan ook terug in de kwaliteit.

re-sack herbruikbare zakjes voor groenten en fruit

Praktisch: Te koop bij Klein Spook in set van 2 voor 5,95€.

Ah! Table

Met drie zakjes hebben wij voor onze weekboodschappen niet genoeg. Omdat ons budget niet onbeperkt is, ging ik op zoek naar een voordelige optie om een voorraadje aan te leggen. Die vond ik op de webshop Big Green Smile. Van het merk Ecodis, gamma Ah! Table kocht ik twee sets van telkens vijf zakjes.

herbruikbare zakjes voor groenten en fruit ah table ecodis

De ene zijn wat groter en bedoeld voor groenten en fruit, het andere formaat is kleiner en bedoeld voor granen, noten en peulvruchten (al kan je er ook prima enkele kleinere stukken groenten of fruit in meenemen). De zakjes zijn gesloten zodat er niets kan doorvallen, en erg licht in gewicht (handig voor als je je verpakking moet meewegen met de inhoud).

herbruikbare zakjes voor groenten en fruit ah table ecodis

De zakjes zijn eveneens in biologisch katoen (GOTS gecertificeerd en Ecocert label). Je aankopen kunnen ook hier in bewaard worden.

Praktisch: Te koop bij Big Green Smile. De set van 5 grote zakjes (30×33 cm) kost 5,99 €, de set van 5 kleine zakjes (20 x 28 cm) kocht ik voor 5,79 €.

Dagen Zonder Vlees

Om de deelnemers van Dagen Zonder Vlees te motiveren om minder verpakkingen te gebruiken, stelde de organisatie gratis herbruikbare zakjes ter beschikking. Ze zijn gemaakt van biologisch katoen en je kan ze ook wassen. Net zoals de andere zakjes dus!

herbruikbare zakjes voor groenten en fruit dagen zonder vlees

Take5Nets van MadeSustained

Deze zakjes zijn samen met de Re-Sacks mijn favoriet. Toen ik ze ontdekte was ik aangenaam verrast door de stevigheid. Handig vind ik het dat ze niet alleen sluiten via een trekkoordje, maar ook een “slotje” hebben. De zakjes zijn gemaakt van een netstof zodat je de inhoud ziet (handig aan de kassa!), maar toch dicht genoeg zodat bijvoorbeeld noten er niet door vallen. Een zakje van Take5Nets weegt 18 gram en meet 28 op 37 centimeter.

Praktisch: Te koop bij Klein Spook als set van 5 voor 9,95 €

Meer dan groenten en fruit

Ik heb het nu wel de hele tijd over zakjes voor groenten en fruit, maar eigenlijk ben ik van plan om ze voor veel meer te gebruiken. We gaan met deze zakjes vaker losse aankopen van droge producten in bulk doen. En ook gesneden brood gaat vanaf nu in een herbruikbare zak. Met onze voorraad, die nu bestaat uit 21 voile zakken en 2 netzakjes, moet dat goed komen!

We zijn afgelopen weekend voor het eerst gaan winkelen met de zakjes, en ik vond het superfijn om op deze manier de afvalberg weer wat te verkleinen. Binnenkort krijgen jullie een uitgebreid verslag in mijn dagboek van een afvalvrije week!

Bewaren

Bewaren

BewarenBewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

19 Comments

 1. Bedankt voor de tips, die wil ik ook gaan aanschaffen. Eigenlijk spreken beide soorten me aan. Ik denk ook dat ze makkelijker te hanteren zijn dan dat plastic gefriemel in de supermarkt. 😉

  Worden met name die dichte zakjes niet te nat in de koelkast?

  1. Haha ja, ik heb ook vaak moeite met dat gefriemel! Wij hebben naar gewoonte eigenlijk onze aankopen eruit gehaald, behalve mijn krop sla. Die liet ik erin zitten en het zakje was inderdaad nat. Maar mijn sla is nog nooit zo lang vers geweest, raar maar waar. Misschien omdat het vocht van de sla in het zakje kroop en niet meer op de sla zat?

 2. Wat goed dat jullie dit hebben gedaan! Ik heb wel boterhamzakjes om eten mee te nemen, maar voor het boodschappen nog niet. Moet ik toch eens aan gaan schaffen, want dat scheelt inderdaad wel een hele hoop afval!

 3. Wat super dat er zo’n dingen bestaan. Lijkt me echt heel handig om zoiets te gebruiken! En ik vind zelfs die duurdere van prijs ook nog heel goed meevallen. Ik zou dit ook doen. Ik gebruik nu vaak zo’n stoffen tasje. Dat prop ik in m’n handtas en als ik dan ergens iets koop dan stop ik het daar in zodat ik geen plastic tasje hoef.

  1. Die gratis actie kwam eigenlijk net nadat ik ze besteld had, anders hadden wij er ook nooit zoveel gehad 😉 Maar we hebben ze toch voor een groot deel gebruikt bij de verpakkingsvrije winkel.

 4. Wat handig! Ik wil nog van die zakjes aanschaffen maar ik hoop eigenlijk binnenkort een DIY te doen. Ik vind ze namelijk vrij prijzig als arme student haha.

 5. Hoi, zijn de zakjes van Ah Table doorzichtig? Kwestie van in de supermarkt dat ze aan de kassa weten wat je koopt 🙂

  1. Hoi Barbara, nee, ze zijn wel dun, maar niet echt doorzichtig. Ze moeten ze dus even openmaken, maar dat is in mijn ervaring niet zo’n probleem, al hangt het wellicht van de winkel af of er moeilijk over wordt gedaan ;-).

 6. Ik ben ook al even aan het twijfelen over de zakjes van ah table, maar ik twijfel wat over de stevigheid. Wat is jou ervaring hiermee? Krijgen ze makkelijk litsen of scheuren ze als je ze goed vol steekt? Ik heb er vroeger ook al eens besteld in (helaas) dun polyester en daar was ik echt niet tevreden over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.