In het kader van de extra uitdagingen voor Dagen Zonder Vlees begin ik me stilaan te oriënteren op het eten van meer seizoensgroenten. Momenteel is het nog net winter. Als ik denk aan typische wintergroenten van bij ons, dan denk ik aan kolen. Een blik op de kalender van Velt leert me dat dit slechts deels klopt. Blijkbaar hebben we in onze contreien niet alleen in de wintermaanden, maar op elk moment van het jaar verschillende soorten kolen in de aanbieding. Er zijn dan ook veel recepten met kool te ontdekken. Broccoli, bloemkool en spruitjes zal vast iedereen kennen. Veel andere kolen lijken bij ons een beetje in de vergeetput te zijn geraakt. Zet jij wel eens koolrabi of savooi op het menu?

Hippe kool zoekt creatieve kok

Vorige week werd ik benaderd door Broederlijk Delen. Of ik misschien interesse had om iets op mijn blog te doen rondom Hippe Kool. In Burkina Faso, het land van de vastenactie dit jaar, is kool populair. Om kool bij ons van het suffe imago af te helpen, organiseert Broederlijk Delen een wedstrijd: “Hippe Kool Zoekt Creatieve Kok”. Het is de bedoeling om een zelfbedacht recept met kool in te sturen. De winnaar krijgt een waardebon van 100 euro voor het duurzame Gentse restaurant ‘De Superette’.

Uiteraard wil ik de missie van Broederlijk Delen graag steunen. Naast de strijd tegen armoede en ongelijkheid houden ze zich bezig met duurzaamheid. Foodwise bijvoorbeeld is opgezet om duurzame voedselinitiatieven in België bekender te maken.

Ik ben een fan van meer lokaal, seizoensgebonden en dus duurzamer eten. En hoe kan je dat beter doen dan met een typisch ingrediënt van eigen bodem zoals kool? Helaas, ik ben geen echte foodblogger. Buiten het occasionele supersimpele gerechtje uit mijn eigen dagelijkse keuken, zal je hier geen mega-originele recepten tegenkomen.

recepten met kool

Inspiratie voor recepten met kool bij andere bloggers

Zomaar eventjes een recept bedenken vind ik best moeilijk. Daarom had ik het idee om eens rond te neuzen bij andere bloggers uit mijn leeslijst. Deze leuke recepten met kool heb ik gespot!

Gele bloemkoolsoep met kurkuma en komijn van Ik ben Iris niet

Deze soep ziet er zo mooi uit! Ik word al vrolijk als ik er gewoon nog maar naar kijk. Volgens Iris past deze soep perfect bij een winterse dag. Met al de regen die we de laatste tijd krijgen lijkt het me dus een opkikkertje.

Sushibowl met rode kool van Blackbirds and cakes

Sushi intrigeert mij. Ik wil het al lang eens proeven, maar wil geen rauwe vis eten. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet: sushi kan ook vegetarisch of vegan zijn. Volgens mij komt bij het zelf sushi rollen heel wat werk kijken. Een sushibowl lost dat probleem alvast op!

Broccoli met citroen, kip en amandelen van de Gezonde Kok

Dit klinkt best lekker, toch? Ik gebruik eigenlijk nooit citroen in mijn eten. Terwijl dat toch iets is dat bij anderen regelmatig terug lijkt te komen. Misschien moet ik het eens uittesten met dit recept. Voor vegetariërs of vegans wordt een optie om de kip te vervangen genoemd.

Winterse blanquette met groene kool van Fiekefatjerietjes

De blog van dit naamgenootje volg ik nog niet lang, maar ik word blij van de no-nonsense recepten die ik al voorbij zag komen. Deze winterse blanquette ziet er uit als heerlijk smeuïg comfort food.

Salade met paarse spruitjes en peer van de Groene Meisjes

Ik wist serieus niet dat er ook paarse spruitjes bestaan. Blijkbaar wel, en tja, nu ben ik wel benieuwd. Zouden ze hetzelfde smaken als de groene variant? Nog een nieuwigheid voor me is dat je spruitjes rauw kan eten. Oh ja, er wordt ook boerenkool gebruikt in dit recept!

Couscoussalade met boerenkool van Het grote groene geluk

Boerenkool is een koolsoort die wij eigenlijk nooit op tafel zetten. Waarom? Geen idee. Wie weet kunnen we deze salade eens uitproberen. Ik zou hem dan wel met rijst of quinoa maken vanwege de gluten.

Bloemkoolpizza van The sea is my cup of tea

Ooit probeerde ik al eens bloemkoolpizza te maken. Het was op zich wel lekker, maar ik gaf toch de voorkeur aan een pizzabodem van deeg. Het voordeel van een bloemkoolpizza is wel dat het én glutenvrij is, én dat je ongemerkt een extra portie groenten binnenkrijgt. Junk food, maar dan gezonder!

Gado Gado met spitskool van Omdat ik dat wil

Nog nooit gehoord van Gado Gado, maar het klinkt exotisch! Pindasaus maakt me benieuwd, want ik heb het nog nooit gegeten. Ik denk dat dit bij onze Noorderburen heel raar in de oren zal klinken. Is dat niet iets typisch Nederlands?

Ook een kooltje koken?

Deelnemen aan de wedstrijd van Broederlijk Delen kan nog tot 15 april. Je kan hier je recept insturen. Momenteel zijn bloemkool, koolraap, rode kool, savooikool, spruiten en witte kool volop te verkrijgen. Keuze genoeg aan seizoenskooltjes dus!

PS: voor meer koolinspiratie: vorig jaar kwam het kookboek Kooltje van Mathijs Kok en Pascale Bonnier uit. Ik heb het net gekocht voor de verjaardag van mijn mama. Wist je dat er zelfs een recept in staat om ijsjes van bloemkool te maken? Hoeveel hipper kan kool nog worden?

Bron foto’s: Unsplash

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

18 Comments

 1. Paarse spruitjes, dat is iets speciaals! Dankje voor het samenbrengen van de koolinspiratie. Ik vind kool persoonlijk keilekker, maar vaak kom ik er niet verder meer dan een koolsla, savooi met pickels of kool in witte saus (mijn mama maakt de beste kool in witte saus die er bestaat). Tijd om die kool eens een andere bestemming te geven!

 2. Wat een goed idee, wij proberen ook altijd seizoensgroenten te eten! De enige kool die er bij ons niet in komt is boerenkool – we vinden de geur en smaak echt niet lekker.

  Mijn favoriete nieuwe koolrecept is een salade van rauwe geraspte rode kool met wortel, rozijnen, pecannoten en wat vlierbloesemazijn. Heel fris en gezond! Ik stuur het alleen niet in, want ik heb het niet zelf verzonnen. 😉

  1. Super dat jullie seizoensgroenten eten! Ik ben wel fan en probeer het soms, maar veeeeeel te vaak eten wij niet volgens het seizoen (of misschien wel volgens het seizoen maar niet lokaal, dat bedoel ik). Ik denk dus dat die week voor mij wel een uitdaging wordt!
   Mmm, ik eet ook graag koolsla. Met rozijnen inderdaad 🙂 Vlierbloesemazijn heb ik nog nooit geprobeerd, klinkt bijzonder!

 3. Kolen zijn wereldwijd een belangrijke groente heb ik geleerd tijdens mijn onderzoek naar bacterieziekten bij de teelt van kolen, maar wij eten ze ook niet zo vaak. Sinds we een groentenpakket nemen bij voedselteams eten we wel meer seizoensgebonden en daar zit al eens iets raar tussen zoals boerenkool, of een rode kool deze week nog!

 4. Wat een superleuke en inspirerende actie van Broederlijk Delen. Ik ken koolrabi en savooi trouwens allebei wel maar vind ze niet echt lekker. Deze hippe koolrecepten klinken wel heel leuk. Jammer dat mijn man niet van creatief koken houdtt en ik niet zelfstandig kan koken.

 5. Bloemkoolijsjes, echt?! 🙂
  Hier ook grote fan van seizoensgroenten, en kool staat vaak op het menu hier (al eten wij liever bloemkool en broccoli dan bladkolen, hoewel rodekool toch wel een topper is).
  Bedankt voor het vermelden van mijn recept!

 6. hee wat grappig!

  Ik had dit bericht helemaal niet gezien!
  Een oud recept van mij, ik at toen nog eieren! Toch eens tijd voor een update;)

  Ik moet wel zeggen dat ik de laatste tijd heeeeel veel kool eet, ik vind het zo lekker knapperig als het vers is (rode kool, witte kool!) moet er eigenlijk eens een nieuw receptje over plaatsen:)

  Bedankt voor de inspiratie!

  Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.