Het is nu vier jaar geleden dat ik gifvrij begon te leven. Reguliere cosmetica en schoonmaakproducten werden vervangen door natuurlijke alternatieven. We schrapten e-nummers uit onze voeding en gingen geleidelijk aan meer bio kopen. Momenteel eten we zo goed als alles biologisch. Ik eet ook suikervrij, glutenvrij en sinds twee jaar zonder melkproducten. Initieel was mijn motivatie voor al deze wijzigingen mijn gezondheid. De vraag is: heeft deze verandering in levensstijl mij ook echt gezondheidsvoordeel opgeleverd?  

Behandeling voor Lyme

Of ik verbeterd ben door het aanpassen van wat ik eet, smeer en inhaleer (dan heb ik het over chemische geuren, ik heb nooit gerookt) is natuurlijk moeilijk te zeggen, omdat ik tegelijkertijd jarenlang behandeld ben voor Lyme en de gevolgen daarvan. Ik ben wel beter nu dan ik was voor de switch, maar waardoor dat precies komt: geen idee. Het meest aannemelijk is dat de verbetering door de behandeling is gekomen.

Om beter te proberen worden heb ik antibiotica en natuurlijke antibacteriële middelen geslikt, maar ook allerlei supplementen genomen om mijn immuunsysteem en ontgifting te ondersteunen en om ontstekingsreacties tegen te gaan. Die supplementen neem ik nu nog altijd. Over mijn behandeling heb ik regelmatig geschreven op mijn blog, kijk hier voor de berichten rondom dit onderwerp.

Is genezen door een andere levensstijl mogelijk?

Had ik door deze cleane manier van smeren en eten kunnen genezen? Nee, natuurlijk niet. De oorzaak van mijn gezondheidsproblemen ligt ergens anders. De ziekte van Lyme is een infectieziekte, in mijn geval overgedragen door een teek.

Ook de andere ziektebeelden die – al dan niet als gevolg van de infectie met de borreliabacterie – zijn ontstaan, zou ik nooit kunnen oplossen door slechts anders te gaan leven. Ik ben dus ook niet met deze levenswijze begonnen om te genezen, maar wel om mijn zieke lichaam te ontlasten.

Mijn lichaam ondersteunen waar mogelijk

Waar ik van overtuigd ben, is dat ik door deze levenswijze mijn lichaam in elk geval zo goed mogelijk ondersteund heb tijdens de zware behandelingen. Door mezelf niet nog meer te belasten met extra stoffen die een goede ontgifting bemoeilijken, heb ik het proces misschien wel een klein beetje vooruit geholpen. Als mijn lichaam zich moet bezighouden met de gifstoffen verwerken van én mijn ziekte, én van de chemische troep die er wordt opgenomen via mijn huid en mijn voeding, dan zal dat zeker niet helpen voor mijn gezondheid.

Is biologische voeding gezonder?

Toen ik vorig jaar een algemeen bloedonderzoek liet doen stonden de waarden van vitaminen, mineralen en wat nog allemaal perfect. Mijn huisarts vond dit toch merkwaardig, omdat zelfs gezonde mensen meestal wel ergens een tekort aan hebben. Maar bij mij was dit niet meer het geval, in tegenstelling tot vroeger. Komt dit door de biologisch voeding, vermits er wordt gezegd en geschreven dat die meer voedingsstoffen bevat dan niet-biologische? Misschien. Komt dit doordat ik in het algemeen gezond eet, bio of niet? Waarschijnlijk. Maar ik eet nu ook weer geen drie stukken fruit per dag, moet ik eerlijk toegeven.

Dat standaard bloedwaarden goed staan, zegt trouwens niets over onderliggende gezondheidsproblemen. Daar zijn gespecialiseerde onderzoeken voor nodig. Gelukkig gaan ook die bij mij nog steeds in de goede richting.

natuurcosmetica en biologisch eten gezond

Beter aanvoelen wat goed is voor mijn gezondheid

Wat me opvalt is dat ik nu veel beter doorheb wat normaal en natuurlijk is voor ons lichaam en wat niet. Zo ben ik nog beter gaan aanvoelen dat chemische luchtjes uit parfum, deodorant, geurkaarsen, luchtverfrissers of uitlaatgassen NIET gezond zijn. Mijn lichaam reageert daar heel sterk op en ik krijg er bijna instant hoofdpijn van.

En wat meer is: omdat mijn lief deze synthetische geuren ook niet meer gebruikt (en het in ons huis geen normaal voorkomende stoffen meer zijn), merkt hij ook hoe chemisch en naar al die luchtjes zijn. Het ligt dus niet per se aan mijn gezondheid, maar aan het feit dat we ons lichaam weer hebben aangeleerd wat natuurlijk is.

Ook als we een keer ongezond eten, door bijvoorbeeld frietjes en snacks te halen bij de frituur, of door zoetigheden te eten bij familie, voelen we heel duidelijk aan: we doen ons lichaam hier echt geen plezier mee. Na het eten van die ongezonde gerechten hebben we allebei een slapeloze nacht. Jense krijgt last van allerlei kwalen en ook ik heb het moeilijk met buikklachten en hartkloppingen.

Gezondheidsvoordelen? Ja. Genezen? Nee

Als jij nog wel gewoon geniet van koekjes en je favoriete luchtje uit de parfumwinkel hoef je je niet schuldig te voelen. Het is niet zo dat je daarom minder goed voor jezelf zorgt of er niet alles aan doet om beter te proberen worden. Dit is mijn persoonlijke ervaring. Ik voel me goed bij deze levensstijl en daarom zal ik die ook blijven volhouden.

Voor mij is het dus duidelijk: ja, ik ondervind gezondheidsvoordelen door mezelf niet meer bloot te stellen aan allerlei chemische toevoegingen in mijn cosmetica, schoonmaakmiddelen of voeding. Ik voel me ook slechter als ik deze producten toch gebruik. Maar nee, genezen doe ik er niet van.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

16 Comments

 1. Het is in ieder geval fijn dat deze veranderingen je veel goeds hebben gebracht. Ik vind het een enorm herkenbaar stukje. Ook qua smaak veranderd er veel, vond ik eerst een sinaasappel zuur, smaakt ie nu ik suikerbewust eet ineens veel zoeter! En wanneer ik een keer een cupcake eet met suiker voel ik me vervolgens moe en misselijk. Ik voel nu pas wat al die jaren van “slecht” eten met mij hebben gedaan.

  1. Qua smaak is het inderdaad ook een openbaring! Als ik nu gesuikerde dingen eet vind ik ze écht niet meer lekker, bah, veel te zoet! En andere mensen hoor ik dan zeggen “oh, deze smaakt niet zo zoet, dat zal vast minder gesuikerd zijn”. Als ik dan proef dan vind ik het niet te eten van de suiker 🙂
   Herkenbaar ook dat je zo goed het verschil voelt als je dan toch nog eens iets met suiker eet.

 2. Wat een heldere en nuchtere kijk op de zaak! Ik vind het jammer dat je door zo’n gezonde levensstijl niet geneest (was het maar zo), maar het is ook goed om geen valse hoop te hebben. En wat heerlijk om eens iets nuchters te lezen in plaats van ronkende beloften van de nieuwste voedingshype. 😉

  Overigens herken ik wel een deel van je verhaal: biologisch eten heeft bij ons bijvoorbeeld ook voor betere waarden bij bloedafname gezorgd, tot grote verbazing van de specialisten. En door regelmatige metingen konden we het echt goed vergelijken.
  Met zo min mogelijk suiker voel ik me ook het meest fit (om het nog maar niet te hebben over -inderdaad- slapeloze nachten na feestjes met frituur).

  1. Was het maar zo, inderdaad :-). Zo interessant dat bij jullie die bloedwaarden ook goed stonden! Misschien is het dan toch echt zo… Los daarvan ben ik sowieso overtuigd van bio eten voor het milieu en om zelf geen of minder pesticiden etc binnen te krijgen, maar als er echt meer voedingsstoffen inzitten maakt dat het plaatje wel compleet.
   Opvallend dat mensen die hun eetpatroon aanpassen het ook echt voelen als ze dan toch nog eens “zondigen”. Je leert echt aanvoelen wat je lichaam geen goed doet.

 3. Fijn dat het je zoveel goeds heeft gebracht.
  Ik heb je verhaal over de tekenbeet gelezen en eerlijk gezegd word ik daar echt wel bang van… Ik let met de kinderen steeds zó goed op, we hebben in de zomer altijd een tekenpincet op zak, maar het ongeluk zit in dit geval echt in een minuscuul klein hoekje. Brrr!

  1. Begrijpelijk, ik durf sinds de diagnose niet meer op mijn blote voeten in het gras lopen en dat vind ik zo erg.
   Ze zitten ook echt in de tuin en niet alleen in het bos bijvoorbeeld. Huisdieren nemen ze mee, … er is nog zoveel dat mensen niet weten. Checken is inderdaad de boodschap maar ik ben daar zelf ook niet goed in.

 4. Ik heb zelf ook wel een heel verschil gemerkt toen ik overschakelde op andere voeding. Ik heb dan wel voornamelijk geleerd om minder pakjes en zakjes te gebruiken en minder snel naar koekjes en andere zoetigheden te grijpen (biologisch enzo is hier nog niet echt ingeburgerd), toch merk ik het verschil ook echt wel!
  Qua gezondheid heeft het bij mij wel een voordeel gehad, maar ik spreek dan ook over pds, wat al meer met spijsvertering en voeding gelinkt is. Alleen al voldoende water drinken en geen suikerrijke dranken maakt wat mij betreft zo’n groot verschil!

 5. Heel interessant om te lezen. Ik voel ook heel erg duidelijk aan wat goed is voor mijn lichaam en wat niet. Suiker en andere ongezonde toestanden hebben meteen een weerslag op hoe ik mij voel. Soms heb ik zo veel zin in iets ongezond en dan ga ik ervoor maar achteraf betaal ik de prijs. Zo stom. Maar anderzijds ook weer niet want dan wordt het nog maar eens heel duidelijk dat mijn lichaam gevoelig is en ik me maar beter aan mijn dieet houd.
  Ik klikte even door naar je blogje over hoe je lyme hebt gekregen. Wat heftig zeg. Stiekem zou ik het ook wel “fijn” vinden om zo een aanknopingspunt te vinden want ik ga er ook van uit dat ik lyme heb gekregen zonder ooit bewust in aanraking geweest te zijn met een teek.

  1. Herkenbaar van nog eens herinnerd worden aan hoe slecht je je kan voelen met zulk voedsel 😉. Altijd spijt achteraf! Ja, hoe ik die tekenbeet jaren later weer ontdekte is heel bijzonder hè.

 6. Wat goed om te horen dat je echt voordelen hebt bij je gezondere levensstijl en dat dat zelfs in je bloed te merken is. Lyme genezen zal het natuurlijk niet doen, maar het is al zo fijn als je je lichaam op deze manier een beetje goed kunt verzorgen 🙂

 7. He wat leuk om te lezen dat natuurlijke etenswaren en producten zo’n effect op je kunnen helpen. Je bent natuurlijk niet genezen maar zo te horen voel je je wel een stuk beter. Ik herken wel veel dingen over wat je zegt hoor! Ik gebruik steeds vaker natuurlijkere cosmetica en vooral qua zeep merk ik dat heel erg. Als ik dan ineens een showerfoam gebruik in plaats van een blok zeep voelt mijn huid ineens heel trekkerig en droog. Gek dat je dat eerst niet door hebt omdat je het zo bent gewend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.