Zoals ik al zei in de post over Dagen Zonder Vlees, ga ik in deze periode de uitdaging aan om een week zonder afval te proberen eten. Het is nog steeds een van mijn voornemens om in het algemeen te gaan leven met minder verpakkingen en wegwerpgedoe. Maar zo’n veranderingen moeten geleidelijk aan doorgevoerd worden om het haalbaar te houden. Ik ga dus starten met een afvalvrije eetweek. Om al in de sfeer te komen, heb ik eens bijgehouden hoeveel afval per week wij produceren.

Eten: boodschappen

Elke zaterdag maken we aan de ontbijttafel (met veel bloed, zweet en tranen, want wat gaan we nu weeral eten?) een menuplan voor de komende week. We checken wat we nog in huis hebben en maken een lijstje. Vervolgens doen we (meestal mijn man) de boodschappen bij de biowinkel. Op zich wordt er in zulke winkels vaak al wat extra rekening gehouden met verpakkingen. Maar het kan altijd nog beter. Wat mij meteen opvalt bij de analyse van onze boodschappen:

 • Losse groenten en fruit in zakjes: 6 stuks per week. Onze supermarkt biedt geen plastic zakjes aan de fruit- en groenteafdeling. In de plaats daarvan zijn biologisch afbreekbare zakjes voorzien. Dat is al een beter alternatief, maar optimaal zou het toch zijn om helemaal geen wegwerpzakjes nodig te hebben. Want ook bio-afbreekbare items moeten geproduceerd worden. De groenten die we per stuk kopen leggen we gewoon los in onze winkelkar. Maar vijftien appels die door de kar rollen en aan de kassa bij elkaar geraapt moeten worden, dat is niet zo handig.
 • Voeding in verpakking: Sommige groenten zitten in een folie (zoals spinazie of ijsbergsla). Aan de verstoog wordt alles verpakt in papier met een plastic folie binnenin. We kopen ook veel basisproducten zoals kokosmelk, olie of kikkererwten: die zitten in blik of glas. Brood zit in een papieren zak. Gedroogd fruit in plastic zakjes. Eieren in een karton. Yoghurt in een potje, boter in een folie. We kopen ook regelmatig diepvriesgroenten- en fruit en die zitten ook weer in plastic.
 • Thee: Per builtje zit er een papiertje rond, die zitten in een kartonnen doosje. Maar waarom moeten sommige merken er dan ook nog eens een plastic folie om doen?

Conclusie: eigenlijk is alles verpakt, behalve losse groenten en fruit per stuk. Dit is best confronterend, want ik dacht om één of andere reden dat het nog mee zou vallen. We gebruiken voor het transport van de boodschappen wel een herbruikbare diepvrieszak en plooibox. Maar voor de rest is er nog enorm veel ruimte voor verbetering. Ook buiten de wekelijkse boodschappen trouwens:

Eten: koken en bewaren

 • Maaltijden koken: Tijdens het bereiden van maaltijden valt me op hoeveel dingen ik uit een zakje of potje haal. Het zijn dan wel zuivere ingrediënten, maar toch is alles verpakt. Voor mijn ontbijt neem ik havermout uit een papieren zak. Ik doe er pitten en zaden bij, verpakt in plastic zakjes. Een mespuntje kokosbloesemsuiker uit een glazen pot. En de appel ligt nu wel los in de koelkast, maar zat oorspronkelijk in zo’n bio-afbreekbaar zakje. Ook bij het middag- en avondeten valt het me plots op hoe we verpakkingen normaal zijn gaan vinden. En hoe simpel het eigenlijk kan zijn om die te verminderen.
 • Tussendoor: De laatste tijd snack ik graag een lekkere verantwoorde notenreep. Telkens een wikkel weggooien: in afvalopzicht is dit geen goede evolutie. Smoothies drink ik met een rietje. En nee, dat zijn nog geen ecologische alternatieven. De zeeschildpad met rietje in haar neus staat nochtans voor eeuwig op mijn netvlies gebrand. Iets om eindelijk af te schaffen dus.
 • Bewaren: Als ik verder kijk dan de ingrediënten alleen, merk ik dat we in de keuken ook best wat wegwerpzaken gebruiken. We hebben bakpapier, aluminiumfolie en keukenrol in de kast staan – weliswaar ecologisch, maar toch. Een aangesneden stuk groenten bedek ik meestal met een stukje papier of ecologische folie.
 • Meenemen: Lunches worden gelukkig al in glazen bakjes bewaard. Mijn man gebruikt een hervulbare waterfles op zijn werk, top dus.

hoeveel afval per week

Badkamer

 • Cosmetica: We gebruiken allebei deels vaste zeep, maar er zijn ook genoeg flacons en potjes in onze badkamer te vinden. Het zou fijn zijn als onze lievelingsproducten in grotere formaten te verkrijgen waren.
 • Wegwerpspullen: Wattenschijfjes en wattenstaafjes, die werpen we weg. We gebruiken er niet zo heel veel (zeker niet dagelijks), maar toch wil ik ze graag vervangen: alle beetjes helpen. Ik denk dat de grootste afvalberg in de badkamer komt van maandverband (ja sorry, misschien TMI maar that’s life!). Ik heb al veel ervaringen gelezen met menstruatiecups en zag laatst ook wasbaar maandverband voorbij komen. Maar dat vind ik nog best een grote stap. Iets om naartoe te evolueren? Ik twijfel, eerlijk gezegd. Oh ja, we hebben ook nog wegwerpscheermesjes (doe ik wel lang mee) en tandenborstelkopjes.

Huis algemeen

 • Reclamefolders: Ik weet het, shame on us dat we nog steeds elke week hopen reclame in de brievenbus geduwd krijgen. Een stickertje op de bus kleven dat we die niet willen staat al een tijdje op mijn lijstje. Nu moet het er dringend van komen!
 • Schoonmaak: Veel van onze schoonmaakproducten kopen we in grote verpakkingen. Zo kunnen we kleinere flessen bijvullen. Toch zou het fijn zijn als al onze producten verkrijgbaar waren in grote formaten. Dat is vooralsnog niet bij alles het geval.
 • Tijdschriften: Een groot deel van ons papierafval bestaat uit tijdschriften, maar die heb ik allemaal tweedehands doorgekregen van anderen. Is het afval? Ja, maar ik heb het eerst wel een tweede leven gegeven.
 • Vuilniszakjes: In de vuilbakken in huis zitten plastic zakjes om het afval netjes in te verzamelen. Wanneer die vol zijn, worden ze geleegd in de grote vuilniszak in onze dienstgang.

Hoeveel afval per week is dat nu eigenlijk?

Hoewel deze opsomming momenteel al over de duizend woorden bevat, ben ik vast nog veel afval vergeten noemen. Het makkelijkst is om te kijken naar wat er nu eigenlijk in de vuilniszak belandt. Hoewel ik wil minderen met alle soorten afval, ga ik me eerst vooral focussen op het aanpakken van restafval. De rest blijven we zoals steeds heel nauwkeurig correct sorteren.

Elke week verdwijnen er zo’n één à twee zakjes restafval uit onze keuken naar de grote ophaalvuilniszak. Gemiddeld genomen betekent dit 30 liter afval per week dat niet gerecycleerd kan worden. Dat is een slordige 1600 liter per jaar.

Ik heb al heel wat ideetjes om ons afval te verminderen. Wat ik ervan kan waarmaken, afhankelijk van budget en haalbaarheid, lezen jullie binnenkort!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

19 Comments

 1. Wij hebben met ons huishouden van zes 30 liter per maand. Dat is nog altijd veel meer dan ik zou willen, maar ik doe mijn best 🙂

  In jouw overzicht zie ik al gelijk een heleboel dingen die wij inderdaad niet hebben, dus dat verschil in afval klopt dan wel.

  Succes met minderen! En als je tips wil hebben, dan roep je maar. Op mijn blog staan er een paar, maar wellicht kan ik ook nog eens schrijven over dingen die voor mij vanzelfsprekend zijn…

  1. Dat is heel wat beter dan wij met ons tweetjes! Knap! In een ideale wereld weet ik perfect hoe ik alles graag zou aanpakken maar niet alles is haalbaar qua financiën en energielevels hier thuis… Maar ik wil graag op zijn minst beginnen met wat we wél makkelijk kunnen aanpassen. Dankjewel 🙂

   1. Een paar tips dan die geen extra geld en energie vragen: eigen broodzak mee naar de bakker, eigen groentenzakjes mee naar de winkel, droge voeding in bulk inkopen en thuis laten bezorgen (daar bespaar je alleen maar geld en energie mee ;-))
    En de rest… stapje voor stapje, en jezelf daarin vooral niet overvragen. Succes!

 2. Jeetje, wat een confronterende post eigenlijk. Wat veel afval produceert een mens! En wij zijn heus niet beter! Eerlijk gezegd scheiden wij zelfs geen afval, omdat de glasbakken etc. te ver lopen voor ons zijn. Dat vinden we wel zonde. Ik ga eens kijken, wat ik kan verbeteren. Bedankt voor je gedetailleerde verhaal!

  1. Ja, ik schrok toch ook wel. Zelfs in de biowinkel is bijna alles eigenlijk verpakt hé. Bij ons is afval scheiden verplicht (denk ik toch? Het is alleszins al een gewoonte van kleins af bij mij). Het is ook wel makkelijk dat het meeste thuis wordt opgehaald in onze gemeente. De dingen die naar het containerpark kunnen sparen we een tijdje op en dan is het met de auto naar daar.

   1. Ja, bij ons hebben de ‘luxere wijken’ huisvuil dat wordt opgehaald. In de volkswijken moet je zelf verder lopen en dat lukt niet iedereen, helaas.

    Bij jullie klinkt het goed geregeld!

 3. Wat een inspirerend artikel, Sofie! Wat heerlijk om het zo neer te zetten. Misschien moet ik dat ook eens doen. Ik vind al die extra verpakkingen ook onzin, maar helaas is het lastig om die te omzeilen. Er komen wel steeds meer biosupermarkten zonder verpakking en waar je je weckpotten zelf mag vullen. Dat lijkt mij ideaal, maar in mijn dorp (of in de buurt) zit zoiets niet eens.. Misschien moet ik ook eens iets met dit artikel bedoel. Thanks Sofie! ♥

  1. Dankjewel Inge! Zo’n supermarkt wil ik inderdaad gaan uitproberen maar ook bij ons niet in het dorp… Zou heerlijk zijn als die gewoon op fietsafstand zou zijn!

 4. Wat een goed voornemen! Ik heb twee jaar geleden op vraag van het magazine Koppen een maand zonder afval uitgeprobeerd. Dat was me nogal een beproeving! Er zijn wel wat dingen van blijven hangen, en met ons gezin van soms 5 en soms 3, valt het hier qua afval heel goed mee ondertussen. Al is dat niet zonder slag of stoot gegaan, en merk ik dat er opnieuw meer afval binnensluipt als het wat drukker wordt. Mijn favoriete plek om te gaan winkelen is de markt, daar kan je echt afvalarm winkelen als je wil. Niemand die je vreemd aankijkt als je je eigen tassen bij hebt. Belangrijkste tip: begin stapje voor stapje. Eerst bijvoorbeeld plastic zakjes schrappen, en zo stilaan verder gaan. Veel succes!

  1. Oh wat tof! Kan je dat nog ergens terugzien? Ik kan me voorstellen dat je sommige dingen makkelijk als gewoonte aanneemt maar dat bij andere zaken die verpakkingen er toch terug insluipen. Zeker als je een gezin hebt! Wij hebben jammer genoeg niet echt een markt in ons dorp, anders zou ik daar misschien ook wel eens langs gaan. Hoewel we toch liefst alles op één plek kopen en de glutenvrije dingen zijn niet zo dik gezaaid overal 🙂 Ik denk inderdaad dat het stap voor stap moet!

   1. Ik zie net dat de link naar de reportage niet meer werkt. Ik vrees dat hij dus niet meer beschikbaar is online. Jammer! Het is inderdaad een stuk makkelijker als je in de stad woont. Ik geraak ook niet zo vaak bij Content in Leuven als ik zou willen hoor. En in de zomer is de markt ook aanlokkelijker dan in de regen 🙂

 5. Ik ben hier zelf ook veel mee bezig. Sommige dingen zijn zo lastig.. Ik heb de afgelopen tijd met een paar simpele aanpassingen ons restafval tot een minimum laten gaan maar we hebben nog steeds veel plastic afval. Gelukkig geeft het enorm veel voldoening om hier mee bezig te zijn!

  1. Bij ons zit een deel plastic ook bij het restafval. De flacons en flessen worden wel apart gesorteerd maar ander plastic zoals zakjes en folies en …. zit allemaal bij het restafval. Het geeft inderdaad veel voldoening!

 6. Zelf zette ik 2 jaar geleden de stap naar wasbaar maandverband en sinds 4 maand gebruik ik een cup. Echte aanrader! Ga er binnenkort een blogje over te schrijven 🙂 Wattenstaafjes kan je vervangen door een oorlepel (€1,3 bij de apotheek), ipv wattenschijfjes gebruik ik een waslap (maar je kan ook wasbare wattenschijfjes kopen). Eigenlijk zijn de enige wegwerpartikelen in de badkamer nog onze tandenborstels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.