In het kader van Dagen Zonder Vlees ga ik enkele extra uitdagingen aan. Jullie konden eerder al lezen over mijn week zonder voedselverspilling, en mijn week met alleen plantaardig voedsel. Deze keer is het de beurt aan de derde uitdaging: een week verpakkingsvrij winkelen. In de supermarkten van vandaag zit het merendeel van het aanbod in een verpakking. Kan het ook zonder?

Zaterdag:

Voor we kunnen vertrekken naar de verpakkingsvrije winkel (binnenkort een review!), vraagt het even wat voorbereiding om al onze zakjes en potjes bij elkaar te sprokkelen. Ook ter plaatse moeten we onze draai zoeken, maar ik word superblij van het resultaat. De enige verpakkingen voor een week aan boodschappen zijn:

 • Een karton eieren: dat zouden we zelfs kunnen hergebruiken als we losse eieren zoeken.
 • Een kartonnen doosje met een vleesvervanger: het was kiezen tussen dit of een plastic verpakking.
 • Een glutenvrij brood in plastic: glutenvrij brood moet altijd goed verpakt zijn, vanwege het risico op kruisbesmetting. Dat is echt noodzakelijk voor mensen met een zware glutenallergie.

Zondag:

We deden de boodschappen bij een andere winkel dan normaal: veggieburgers waren er alleen verkrijgbaar in een plastic verpakking. Voor de maaltijd van vandaag kozen we daarom voor bitterballen van de Vegetarische Slager: wel verpakking, maar in (recycleerbaar) karton. We besluiten om later nog naar onze eigen biosupermarkt te gaan voor de rest van het ‘vlees’.

Maandag:

Ik heb al een paar dagen zin in pizza. Als Jense laat thuiskomt van het werk, besluiten we om toe te geven aan de goesting. De pizza zit in een kartonnen doos én in een plastic folie. Nu ik er zo op let, is dat eigenlijk absurd veel voor een simpel pizzaatje.

Dinsdag:

We gaan langs de Bioplanet voor wat burgers, gewapend met onze eigen plastic bakjes. Die geven we af aan de verstoog en zo hoeft er geen extra verpakking gebruikt te worden. Zo fijn dat verpakkingsvrij winkelen hier extra wordt aangemoedigd.

verpakkingsvrij winkelen

Woensdag:

Als avondeten wilden we boontjes klaarmaken, maar onze diepvries is bijna leeg. Oh ja, we hebben geen verpakkingen gekocht, en dus ook geen diepvriesgroenten. Gelukkig vinden we nog een zak spinazie die we al eerder in huis haalden.

Donderdag:

Bij het maken van mijn usual ontbijtje vind ik het aangenaam om niet meer alle ingrediënten uit verschillende zakjes te moeten halen. Havermout, lijnzaad en een zelf samengestelde mix van zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaad: ze zitten allemaal keurig in een glazen voorraadpot. Veel mooier en overzichtelijker!

Het valt me wel op dat ik bepaalde dingen nog wel uit glazen potten haal die we al in huis hadden: augurken bijvoorbeeld. Als die op zijn, zal ik toch opnieuw zo’n pot aanschaffen: zelf inmaken zie ik echt niet zitten.

Vrijdag:

Oeps, onbewust hebben we folie gebruikt om sommige restjes groenten in te pakken. Hij is wel ecologisch, en technisch gezien hadden we hem al in huis, maar dan nog is het afval. Ik heb deze foodhuggers alvast op mijn verlanglijstje gezet, lijkt me echt een prachtige oplossing!

Omdat onze kant-en-klare falafelmix onnodige verpakking met zich mee brengt, ga ik proberen om hem eens helemaal zelf te maken. We hebben gisterenavond droge kikkererwten in de week gezet, want blikjes hebben we niet gekocht.

Helaas, de zelfgemaakte falafel is eigenlijk niet zo lekker. We zullen nog wat moeten oefenen met de juiste kruiding. Zelf maken is verder echt niet moeilijk, maar het vergt natuurlijk wel wat meer tijd en energie.

verpakkingsvrij winkelen

Verpakkingsvrij winkelen: conclusie

Dagen Zonder Vlees: 5/7

Dagen winkelen zonder verpakking: 6/7

We hebben het deze week goed gedaan op vlak van afvalvrij winkelen! Toch weet ik nu al wat voor mij de struikelblokken zullen zijn – naast het toegeven aan de verleidingen van junkfood dan.

1. Zelf maken of energie sparen?

In principe kunnen bepaalde dingen die we nu in glazen potten of blikken kopen zelf gemaakt worden. Het ontbreekt mij echter vaak aan energie om alles from scratch te bereiden. Omwille van mijn gezondheid kan ik geen uren inde keuken staan. Ik probeer dus alles zo snel en efficiënt mogelijk te maken. En dan is het wel handig dat die pesto al kant-en-klaar staat te wachten.

2. Diepvriesproducten

Eigenlijk omwille van dezelfde reden – snel koken met een zwakke gezondheid – gebruiken we regelmatig diepvriesgroenten zoals boontjes, erwten of spinazie. Ook voor smoothies haal ik wel eens diepvriesfruit in huis. In theorie zou ik alles los kunnen kopen en zelf invriezen in herbruikbare bakjes. Maar dat is praktisch niet haalbaar. Onze vriezer is niet zo groot en bakjes nemen nu eenmaal meer plek in dan een zak. Zelf fruit invriezen maakt ook dat het vaak in grote brokken aan elkaar hangt en daar weet mijn blender geen raad mee.

3. Minder verpakking of minder voedselverspilling?

Bij het kopen van bijvoorbeeld yoghurt in grote potten moeten we regelmatig iets weggooien omdat het niet op tijd verbruikt wordt. Kopen we kleine porties, dan verspillen we niks. Alleen hebben we zo wel meer verpakking verbruikt. Wat is dan het beste?

Ik denk dat volledig verpakkingsvrij leven voor ons niet helemaal zal lukken. Het wordt weer afwegen tussen wat we in een ideale wereld zouden willen doen en wat praktisch haalbaar is in onze situatie. Wel hebben we nu twee grote stappen gezet die alvast een heel pak afval zullen besparen: herbruikbare zakjes en bakjes en af en toe voorraad inslaan bij de verpakkingsvrije winkel. Ik ben benieuwd hoe we hierin nog gaan evolueren!

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

18 Comments

 1. Erg leuk om te lezen en herkenbare struggles. Ik merk dat ik weer een beetje terugval in het vermijden van plastic en ik kijk erg uit naar mijn ruimere huis met meer plek voor voorraad én een eigen vriezer. Ik heb gemerkt dat voorruit denken en werken (voorbereiden in grotere hoeveelheden) echt helpt voor mij. En deze week gaat de verpakkingsvrije winkel hier weer open, perfecte timing!

 2. Heel erg interessant! Ik ben mij hier nu ook meer in aan het verdiepen. Wat een grappige recyclebare tassen in je winkelwagen! Het liefst zou ik boodschappen doen op de markt, maar onze markt wordt het met jaar kleiner en is op maandagmiddag (ik moet dan gewoon werken..)

 3. Leuk om te lezen. En het is enorm herkenbaar helaas. Het wordt ons enorm moeilijk gemaakt om verpakkingsvrij te leven. Je moet echt overal bij nadenken.

 4. Wat stoer dat je dit soort uitdagingen aangaat! En 6 van de 7 dagen verpakkingsvrij vind ik een mooie score! Het lijkt mij ook best lastig. Ik denk dat ik veel van je struggles ook zou hebben. Zelf worstel ik vooral met de verpakkingen van knutselspullen die ik voor mijn scrapbookwerk vaak koop. Het kan allemaal zoveel milieuvriendelijker verpakt worden, maar scrapbookspullen vinden zonder verpakking of in een betere verpakking is helaas niet echt mogelijk 🙁

 5. Heel inspirerend! Ik snap je dilemma tussen je persoonlijke belastbaarheid en helemaal verpakkingsvrij leven. Maar ik vind dat je het wel heel goed doet! En die zakjes peulvruchten en glazen potten muesli staan ook nog eens leuk!

 6. Zelde dilemma’s hier maar elk beetje helpt dus we zijn goed bezig! Ik heb trouwens nog een goed falafelrecept dat vrij eenvoudig is, zal het eens delen op mijn blog 🙂

 7. Leuk dat je er zo mee bezig bent (geweest)! Hoe meer je er op let, hoe meer je inziet hoeveel verpakkingen er overal worden gebruikt. Het kost echt wel tijd en energie en afwegingen voor je daar je eigen weg in hebt gevonden.

 8. Wat een leuk artikel! Ik ben hier zelf ook erg mee bezig en ik herken veel van de struggles van jou en de mensen en de lezers. Ik denk dat als alle mensen zo zouden leven als jij de wereld er veel vrediger en schoner uit zou zijn! Door dingen zelf te maken kan het natuurlijk altijd nog beter, maar je kunt je afvragen of dat ook echt wel beter is? Want die mooie merken van vleesvervangers die je bijvoorbeeld koopt, die willen we allemaal af en toe steunen nietwaar? Ik merk dat ik nu ik al wat jaartjes geen vlees meer eet, ik minder behoefte heb om een vervanger te eten. Maar als ik in een supermarkt ben, wil ik toch stiekem aan andere shoppers laten zien : ‘Kijk ik kies voor vegan’. Een soort milde sluikreclame haha. Dat geldt ook voor sommige cosmeticaproducten. Ik maak sommige dingen zelf , maar ik wil ook bepaalde merken blijven steunen. Die hebben het al zo moeilijk tegen al die valse grote bedrijven die nog wel op dieren testen en die geen natuurlijke producten gebruiken. Ik kies dan vaak voor glazen flesjes zodat ik die weer gebruik om de dingen die ik zelf maak in te bewaren. Groetjes

  1. Dat is weer een heel andere kijk op de zaak die eigenlijk ook wel mooi is! Als je producten koopt, steun je inderdaad de bedrijven erachter. Zo had ik het nog niet bekeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.