Ambitieuze plannen: waarom ik weer even ga studeren

Ambitieuze plannen: waarom ik weer even ga studeren

Jongens. Ik had nooit gedacht dat ik dit nog eens ging zeggen. Na het afronden van mijn bachelor thuisstudie aan de Open Universiteit had ik echt niet verwacht dat ik ooit nog een studieboek zou openslaan. Maar kijk, soms komen er onverwachte dingen op je pad. In mijn laatste jaar als twintiger ga ik nog even studeren! Waarom, vraag je je af?

Met producten betaal je geen rekeningen

Ik vertelde eerder al dat ik geen inkomen heb omwille van mijn gezondheid. Mijn man werkt voor twee en dankzij de hulp van mijn ouders hebben we het goed. Toch is een extraatje soms wel welkom.

De laatste tijd kan ik zoveel bezig zijn met mijn blog dat ik soms wel een echte job lijk te hebben. Ik zeg lijk, want het is natuurlijk gewoon mijn hobby, mijn tijdverdrijf, en ook wel een beetje mijn passie. Maar het feit is wel, dat ik erg veel tijd en werk besteed aan iets waar ik geen euro mee verdien. Sinds kort krijg ik af en toe dingen opgestuurd om te reviewen en dat is superfijn. Maar met producten betaal je natuurlijk geen rekeningen.

Uit mijn blog halen wat ik erin steek

Ik maak me geen illusies. Het is maar weinigen gegeven om echt een volwaardig inkomen met een blog te genereren. Daarvoor zou ik nog een heel groot stuk moeten groeien. Of mijn gezondheid dat zou trekken weet ik niet. Maar een zakcentje bijverdienen: dat is misschien wel haalbaar op termijn.

Mijn blog runnen kost geld. Als ik interessante dingen tegenkom waar ik over wil schrijven, dan moet ik die kopen. Een eigen site laten hosten en een domeinnaam hebben: dat is niet gratis. Ik zou al superblij zijn als ik de kosten voor mijn website er weer uit kan halen op één of andere manier.

Ambitie, maar niet voor een reclamekanaal

Door de vele uren die ik eraan besteed, zie ik mijn blog groeien. Dat is best een beetje verslavend. Het wakkert een bepaalde ambitie in mij aan, om te blijven evolueren. Aan de andere kant wil ik ook niet dat mijn blog uitgroeit tot iets dat alleen maar commercieel is. Ik hecht veel belang aan authenticiteit, eerlijkheid en mijn persoonlijke verhaal. Dat is wat ik zelf ook zoek als ik andere blogs lees: een oprecht persoon achter de letters.

Ik heb allerminst de ambitie om een online reclamekanaal te worden. Ik deel dingen waar ik oprecht blij van word en die in mijn ogen bijdragen aan een betere, groenere, meer natuurlijke wereld. Als ik samenwerk met een bedrijf, ben ik daar altijd transparant over. Ik wil niet dat jullie ooit twijfelen of ik een artikel wel echt uit eigen beweging heb geschreven. Als ik iets zelf heb gekocht, staat er niets bij. Als ik iets heb gekregen, dan wordt dat expliciet vermeld. Altijd. Bovendien: ook bij reviews van gekregen producten geef ik mijn eerlijke mening. Dat is een voorwaarde die ik stel aan het bedrijf, als ik een product krijg.

De oplossing: freelancer worden

Om te vermijden dat mijn blog alleen nog maar een commercieel platform wordt, wil ik mij dus niet enkel daarop richten met mijn ambities. Er is nog een andere manier waarop ik wat kan bijverdienen: als freelancer. De opdrachten die ik aanneem kan ik dan thuis, achter mijn eigen computer, uitvoeren. Ik kies zelf waar ik me toe in staat acht. Ik hoef niet naar kantoor. En als ik geen kracht heb om me deftig op te maken, ligt niemand daar van wakker. Gaat het fysiek niet goed? Dan neem ik een tijdje geen werk aan.

Op deze manier zorg ik dat ik wel iets kan bijverdienen met mijn blog, en er eventueel de kosten mee kan compenseren, maar dat dat niet het hoofddoel hoeft te worden. Zo houd ik genoeg ruimte over om altijd te blijven schrijven over wat ik wil, en niet omdat ik vooral geld moet verdienen. Dat kan ik dan doen met andere freelance opdrachten.

studeren attest bedrijfsbeheer

Een eigen onderneming

De laatste maanden ben ik dus regelmatig bezig geweest met allerlei zaken uit te zoeken. Wettelijk gezien kan je in België blijkbaar alleen geld verdienen met een blog als je geregistreerd bent als zelfstandige. En een freelancer is natuurlijk ook een zelfstandige. Als ik deze plannen wil uitvoeren, zal ik dus een eigen onderneming moeten opstarten.

Over de manier waarop zal ik het later nog wel eens hebben. De conclusie is voorlopig dat ik start als zelfstandige in bijberoep, ook al heb ik geen hoofdberoep. Maar om mij te mogen aanmelden als zelfstandige ondernemer, mis ik nog een heel belangrijk iets: een attest bedrijfsbeheer.

Studeren voor het attest bedrijfsbeheer

En zo komt het dus dat ik nu, in mijn laatste jaar als twintiger, opnieuw het plan heb om te studeren. Ik ga me storten op een syllabus bedrijfsbeheer die online ter beschikking is gesteld door de Vlaamse overheid. Geen dure en uitputtende lessen voor mij: ik probeer het weer op mijn eigen manier.

Kwestie van het voor mezelf nog combineerbaar te houden, ga ik de komende periode even over op twee artikels per week schrijven in de plaats van drie. Het wordt een spannende tijd die ik uiteraard met jullie zal delen: lukt het studeren me eigenlijk nog? Wanneer kan ik examen afleggen? Blijft mijn gezondheid meewerken? En slaag ik er in om mijn eigen bedrijfje te starten?

Bewaren

Deel:

42 Reacties

 1. 10 april 2017 / 07:48

  Leuke plannen! Ik ben ook in bijberoep, maar gebruik het nog niet echt voor mijn blog. Ik heb er momenteel ook gewoon geen tijd voor, maar ik kijk wel uit naar het moment dat ik er serieus mee bezig kan zijn, al zal dat vooral voor mijn juwelen zijn. Dat zal voor na de verbouwingen zijn. Ik was wel blij dat ik dat attest bedrijfsbeheer niet meer moest halen, want dat leek me echt niet interessant. Succes met je studie en eigen onderneming!

  • Sofie
   Auteur
   10 april 2017 / 11:06

   Wat leuk dat je ook bijberoep hebt! Ik ga je eens mailen.
   Ik vind het inderdaad ook wel minder dat ik eerst nog dat attest moet halen ;-). Maar ja, het kan niet anders!

 2. Ermelinda
  10 april 2017 / 08:27

  beste Sofie,
  Het raakt me te lezen, ik citeer ‘… dat ik geen inkomen heb omwille van mijn gezondheid. Mijn man werkt voor twee …’, dat is hier ook het geval (al meer dan 17 jaren).
  Ondertussen ben ik 52 en studeren zit er niet meer in (financieel niet en ook wat mijn geheugen betreft … werkt niet meer vlot omwille van de Lyme);
  mag ik zeggen, lieve Sofie “wat heb je toch geluk met zo’n lieve/welstellende ouders”, besef je dat?
  Het treft me wel, het treft me in die zin dat ik pijn voel omdat ik dat niet gekend heb … nu ja, zo hebben we allemaal ons eigen levenspad te bewandelen en ik vind het bewonderenswaardig hoe vindingrijk jij bent en hoe ondernemingsgezind je in het leven staat. Mooi!!!

  • Sofie
   Auteur
   10 april 2017 / 11:08

   Hoi Ermelinda,
   wat jammer om te lezen dat jij in dezelfde situatie zit. Ik besef zeker heel goed hoeveel geluk ik heb met mijn ouderlijke thuis en mijn man. Ze hebben mij altijd zo goed mogelijk verzorgd en gesteund, zonder hen zou ik niet staan waar ik nu sta. Ik ben er elke dag dankbaar voor.
   Heel erg vind ik het dat niet iedereen die kansen krijgt van zijn omgeving.
   Dankje voor de lieve reactie!

  • Sofie
   Auteur
   10 april 2017 / 11:09

   Dankjewel! Ik ben inderdaad van plan om het rustig aan te pakken, stap voor stap wat leren, en niet als een malle zoals vroeger ๐Ÿ˜‰

 3. 10 april 2017 / 10:41

  Super knap dat je weer een zelfstudie gaat doen. Ik hoop dat je gezondheid is en blijft ๐Ÿ˜˜

 4. 10 april 2017 / 10:48

  Wat een geweldig plan! Ik herken heel veel in wat je schrijft. Blijf je volgen. Ennn…ik had geen moment de indruk dat jij een reclamezuil zou worden. Hoe jij schrijft, zo puur en eerlijk, dat voel ik als lezer. Succes! Xx

  • Sofie
   Auteur
   10 april 2017 / 11:10

   Wat een prachtige reactie, dankjewel, dat raakt me!

 5. 10 april 2017 / 11:41

  Wat leuk voor je! Ik vind het zo mooi om te zien dat je niet bij de pakken neer gaat zitten en doet wat je wรฉl kan doen. En gelukkig blijven er dan nog dingen over waar je blij van wordt ook ๐Ÿ™‚

  Zet hem op en blijf genieten!

 6. 10 april 2017 / 13:49

  Knap dat je ondanks je beperkte gezondheid toch zoveel onderneemt!

 7. 10 april 2017 / 14:06

  Wat goed dat je er vol voor gaat! Heel veel succes en als je vragen hebt over het ondernemerschap: ik help je graag!

  • Sofie
   Auteur
   10 april 2017 / 14:44

   Hee Kim, dankjewel! En dat is lief, ik denk alleen dat het misschien wat anders in elkaar zit in Belgiรซ. Maar wie weet voor moral support, haha!

 8. 10 april 2017 / 16:06

  Spannend hoor! Dat met bedrijfsbeheer ken ik niet hier in Nederland. Maar als ik het goed heb opgezocht betekent het dus dat je een getuigschrift moet halen om aan te tonen dat je een onderneming kan runnen? Ga je als tekstschrijver beginnen voor jezelf?

  • Sofie
   Auteur
   11 april 2017 / 14:30

   Klopt! Ik heb momenteel een opdracht in mijn hoofd, of ik echt ook teksten ga schrijven weet ik niet!

 9. 10 april 2017 / 17:35

  Spannend. Ik heb er eerlijk gezegd ook al aan gedacht te starten als zelfstandige in bijberoep. Als dat kan door te bloggen zou dat fantastisch zijn. Veel succes.

  • Sofie
   Auteur
   11 april 2017 / 14:29

   Ja spannend inderdaad! Wie weet kan je ook de stap wagen…

 10. 11 april 2017 / 07:55

  Wauw, wat ontzettend stoer en mooi dat je dit gaat doen! Je dromen waarmaken en daar hard voor werken, dat kan ik alleen maar mooi vinden ๐Ÿ™‚ Ik vind het ook heel stoer dat je je door je gezondheid niet laat tegenhouden om zoiets te ondernemen.

 11. 11 april 2017 / 08:52

  Wat een goed plan! Ik hoop dat het je gaat lukken en ik volg het graag!

 12. 11 april 2017 / 14:24

  Wooow fantastisch om dit te horen ๐Ÿ˜ zoveel ambitie en dromen dat je hebt! Dit moet je doorzetten ๐Ÿ˜Š ze zijn zo mooi! En je kunt toch geld verdienen met bloggen als je het bij de belastingen aangeeft als inkomen onder hobby?

  • Sofie
   Auteur
   11 april 2017 / 14:28

   Dankjewel! Ik dacht dat eerst ook, maar ik heb het nagevraagd bij Unizo en dat zou alleen kunnen bij toevallige, occasionele inkomsten; een blog zou daar niet onder vallen.

    • Sofie
     Auteur
     13 april 2017 / 14:09

     Dat is in elk geval wat mij verteld is geweest door professionele organisaties… Misschien best even informeren als je twijfelt!

 13. 11 april 2017 / 15:07

  Oh, waar en hoe heb je dit aangevraagd?
  Ik zit namelijk met precies hetzelfde! Geen eigen inkomen, maar wel een bijberoep willen beginnen zonder hoofdberoep.

  • Sofie
   Auteur
   11 april 2017 / 16:48

   Ik heb je een mailtje gestuurd ๐Ÿ˜‰

   • 8 maart 2018 / 23:11

    Dat interesseert me ook wel! Ik dacht dat je niet als bijberoep kon starten als je geen hoofdberoep in loondienst voor minstens 50% hebt.

    • Sofie
     Auteur
     9 maart 2018 / 10:27

     Dan komt het heel goed uit dat ik daar toevallig van de week een blogje over ben beginnen schrijven, binnenkort online ๐Ÿ™‚

     • 9 maart 2018 / 11:11

      Super! Ik kijk er naar uit ๐Ÿ˜‰

 14. 12 april 2017 / 17:24

  Dit vind ik echt super knap van je.
  Een inkomen van mijn blog genereren is hier geen doel, want ik denk dat er dat een beetje ‘moeten’ bij gaat komen en dat wil ik net niet voor die hobby.
  Maar een zakcentje is meegenomen, uiteraard.
  Heel veel succes!

  • Sofie
   Auteur
   13 april 2017 / 14:11

   Dat begrijp ik, vandaar dat ik het ook niet helemaal rond mijn blog wil opbouwen… Dankje!

 15. 12 april 2017 / 19:27

  Wauw supertof idee! ๐Ÿ™‚ ik heb vorig jaar in avondschool zo’n cursus gevolgd (en m’n attest behaald!) omdat ik toch ook ooit de ambitie heb om op mezelf te beginnen. Heb de cursus van de overheid toen ook bekeken maar het leek me wel handiger om les te gaan volgen. Mocht je vragen hebben ofzo, je mag mij altijd mailen! ๐Ÿ™‚

  • Sofie
   Auteur
   13 april 2017 / 14:10

   Wat leuk! Ga je iets doen met je prachtige tekentalent? ๐Ÿ˜‰
   Dankjewel alvast, ik ga het onthouden!

 16. 21 april 2017 / 11:57

  Sterk plan! Ik wist niet dat er een cursus bedrijfsbeheer zo werd aangeboden. Hoera voor de flexibiliteit! Ik duim dat het blokken vlotjes gaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?