Groene shop: verpakkingsvrij winkelen bij Robuust

Groene shop: verpakkingsvrij winkelen bij Robuust

Boodschappen doen zonder afval, hoe doe je dat? Drie vierde van ons wekelijkse winkelmandje ligt vol plastic, karton, blik of glas. Gelukkig wonen we niet ver van Antwerpen, en daar ligt de oplossing voor ons probleem. Verpakkingsvrij winkelen, dat kan namelijk bij Robuust. Hoe wij het zero waste shoppen hebben ervaren? Dat lees je hier!

Een verpakkingsvrije winkel, wat is dat?

Het idee van een verpakkingsvrije winkel is dat je met je eigen verpakkingen boodschappen komt doen. De winkel is meestal ingericht met heel veel dispensers, schepbakken of tapkranen vol bulkvoeding. Je kan dan je eigen potjes of zakjes vullen met de hoeveelheid die je nodig hebt. Zo koop je afvalvrij, en je betaalt alleen de inhoud.

verpakkingsvrij winkelen

Robuust, the zero waste shop

Robuust werd enkele jaren geleden geopend in Antwerpen. Het assortiment bestaat uit heel veel soorten droge voeding, maar ook voor bijvoorbeeld olie, schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten kan je hier terecht. Verder spotte ik onder andere mayonaise, olijven, vegan americain broodbeleg, Antwerpse stadshoning, groenten en fruit, agavesiroop en pindakaas. Ik was aangenaam verrast door de diversiteit aan producten die hier op een redelijk beperkte ruimte te verkrijgen zijn. Een grote plus voor mij is dat alles ook biologisch is.

Bedoeling is om eerst je verpakking te wegen en daarna te vullen met wat je maar wil. Als je twee soorten voeding in een pot wil steken (zoals verschillende soorten noten), dan zijn er kommetjes beschikbaar om eerst afzonderlijk te wegen: ook aan zo’n kleine praktische zaken is gedacht.

Wanneer je al je aankopen verzameld hebt, laat je ze wegen en afrekenen aan de kassa. Het gewicht van de verpakking wordt niet meegerekend. Je betaalt dus alleen voor de inhoud.

verpakkingsvrij winkelen

Verpakkingsvrij winkelen: praktisch

Om verpakkingsvrij te winkelen is een klein beetje voorbereiding thuis wel nodig. Op voorhand verzamelde ik genoeg herbruikbare zakjes voor groenten, fruit, noten en andere droge producten. Voor de aankoop van kruiden en heel kleine dingen zoals zaden kwamen de diverse kleine potjes die ik ooit had bewaard van bestellingen bij Pit&Pit dan weer van pas. Ook wat kleine glazen bokalen die je anders toch zou weggooien, kunnen handig zijn voor natte producten zoals olijven of honing.

In het begin lijkt het misschien wat gedoe om met al die verpakkingen naar de winkel te trekken, maar dat went heel snel. Het is eigenlijk slechts een kwestie van de grote boodschappentas die je toch al meenam, nu op voorhand te vullen met je herbruikbare zakjes en potjes.

Wij hebben ervoor gekozen om thuis de aankopen over te gieten in onze glazen voorraadpotten. In principe zou je ook rechtstreeks met je glazen potten naar de winkel kunnen gaan, maar dat leek mij iets minder praktisch. Doordat we vooral gebruik maakten van linnen zakjes, was onze boodschappentas minder zwaar. Bovendien zijn de zakjes makkelijk op te plooien als je ze uiteindelijk toch niet nodig hebt.

Ben je je verpakkingen uiteindelijk toch vergeten? Geen probleem, ze zijn ook te koop in de winkel.

Verpakkingsvrij winkelen, wat vonden wij ervan?

Nieuwsgierig trokken mijn man en ik naar Robuust. Toen we binnenstapten, kregen we de vraag of we al vertrouwd waren met het concept. Omdat we nieuwe klanten waren, werd kort verduidelijkt wat de bedoeling was, en verder mochten we onze gang gaan.

Nadat we onze draai hadden gevonden ging het als vanzelf. Het makkelijkst was om onze winkeltas op een tafeltje te zetten en de gevulde zakjes en potjes daarin te verzamelen alvorens naar de kassa te lopen. De ervaring was eigenlijk echt tof. Maar vooral het resultaat thuis was een geweldige kers op de taart. Geen tientallen plastic zakjes die in de vuilbak zouden verdwijnen, maar een uitnodigende tafel vol eerlijke, no-nonsense producten. Vergelijk dat maar eens met deze afvalberg die we normaal hadden!

verpakkingsvrij winkelen

Bij het nakijken van de rekening bleek dat de meeste producten goedkoper waren dan bij andere biologische winkels die wij bezochten. Ook op dat vlak loont kopen zonder verpakking dus voor ons.

Voor de wekelijkse verse boodschappen blijven we bij onze normale routine, maar vanaf nu gaan we regelmatig een afvalvrije voorraad inslaan bij Robuust!

Adres Robuust: Reyndersstraat 2/1, 2000 Antwerpen

Deel:

19 Reacties

 1. 20 april 2017 / 07:48

  Leuke winkel, he! Ik ging al een paar keer, al is het intussen zeker een jaar geleden. Ik moet dringend nog eens afzakken naar Robuust.

 2. 20 april 2017 / 09:29

  Wat leuk! Fijn om te zien dat het eigenlijk heel makkelijk winkelen was! Dat geeft de burger moed.

  Vlakbij ons is vorige week ook een verpakkingsvrije winkel geopend, dus nu kan ik het ook zelf uit gaan proberen. Goed voor het milieu, maar natuurlijk hoop ik ook dat het ietsje betaalbaarder wordt om biologische producten te kopen.

  • Sofie
   Auteur
   21 april 2017 / 11:36

   Echt? Wat fijn dat er steeds meer zulke winkels komen! Je moet eventjes de handigste manier vinden maar daarna wordt het volgens mij gewoon routine zoals iemand hier ook al zei in de comments!

 3. 20 april 2017 / 09:33

  Fijn dat het goed is bevallen!
  Ik ben er trouwe klant, want er gaat nogal wat eten doorheen in ons gezin… 😀

  • 20 april 2017 / 09:35

   Vond het in het begin trouwens best een organisatie en administratie om bij te houden wat in welk potje en hoeveel… maar hoe meer het een routine is geworden hoe makkelijk het is!

   • Sofie
    Auteur
    21 april 2017 / 11:35

    Ik kan me voorstellen dat het met een groot gezin veeeeeeel meer georganiseer is dan bij ons, haha!

 4. 20 april 2017 / 13:27

  Ik had ook al van deze winkel gehoord, maar ben er zelf nog niet geweest. Moesten ze zoiets in de buurt hebben, dan zou ik daar zeker eens langs willen gaan 😊 klinkt alvast als een leuk en ecologisch concept!

  • Sofie
   Auteur
   21 april 2017 / 11:34

   Ik vind het ook echt een tof concept! De stad is voor ons ook niet zo handig voor echt wekelijkse boodschappen maar voor een voorraadje is het wel leuk!

 5. Mel
  20 april 2017 / 18:32

  Wauw, wat een mooie winkel! Ik krijg al zin om speciaal hiervoor naar Antwerpen af te zakken 🙂 Ik ben al enkele keren bij Ohne in Gent geweest, maar ik vond dat een teleurstelling. Niet gezellig, beperkt aanbod, slecht gelegen voor ons om er heen te gaan, niet alles is bio, en over ’t algemeen ook vrij duur. Jammer, dus nu probeer ik met mijn zakjes en bakjes in de reguliere winkels mijn plan te trekken, met wisselend succes.

  • Sofie
   Auteur
   21 april 2017 / 11:33

   Dat niet alles bio is zou ik ook wel jammer vinden. Ik ben ook wel benieuwd om de andere verpakkingsvrije winkels van België eens te ontdekken! Content in Leuven is een stuk groter volgens mij.

 6. 20 april 2017 / 20:16

  Wat mooi dat zulke winkels bestaan tegenwoordig en dat het nog betaalbaarder is dan een andere biologische winkel ook! Ik ben zulke winkels in mijn omgeving nog niet tegengekomen. Misschien toch eens in Amsterdam naar zo’n concept op zoek gaan. Dat bestaat daar vast!

  • Sofie
   Auteur
   21 april 2017 / 11:27

   Ja, ik zou het ook wel gewoon hier in het dorp willen haha! Helaas voorlopig alleen nog in grote steden!

 7. 21 april 2017 / 11:52

  Toffe plek, he. Ik vind het spijtig dat ik er niet meer in de buurt woon. Misschien moet ik een carrière switch overwegen en gewoon zelf een verpakkingsvrije winkel in ons dorp openen! 😄

  • Sofie
   Auteur
   21 april 2017 / 11:59

   Haha, daar heb ik ook al over gedroomd 😄

 8. 24 april 2017 / 09:53

  Ik ben er nog nooit geweest maar wil er al wel een tijdje naartoe. Ik ga er dit weekend eens werk van maken denk ik 🙂

 9. 24 april 2017 / 20:01

  Wauw, wat een gaaf concept. Heel milieu vriendelijk. Ik heb geen idee of wij ook zoiets in de buurt hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?