Dagen Zonder Vlees zit erop, maar jullie hadden van mij nog een laatste uitdaging te goed! Deze keer was het de beurt aan een week koken met seizoensgroenten. Eten volgens de seizoenen is het beste voor de natuur en voor je portemonnee. Voor mij is het ongetwijfeld een werkpunt. Meestal koken we waar we zin in hebben, in plaats van eerst het seizoensaanbod te checken. Dit was de moeilijkste challenge tot nu toe. Is het gelukt?

Zaterdag

Het opstellen van de boodschappenlijst is toch een heel stuk moeilijker als we enkel seizoensgroenten willen kopen. Een blik op de kalender van Velt leert me dat we in april kunnen kiezen uit:

 • Aardappelen
 • Andijvie
 • Asperges
 • Bloemkool
 • Groene selder
 • Paddenstoelen
 • Prei
 • Raap
 • Raapstelen
 • Radijs
 • Rode biet
 • Spinazie
 • Uien
 • Witloof

Een deel vermijden we omdat ik niet alle groenten kan verdragen. Een ander deel valt af omdat Jense sommige dingen écht niet lust. Ook toen we nog groentepakketten kochten, waren deze twee zaken voor ons de struggle. Het was ook de reden dat we uiteindelijk besloten om ons abonnement stop te zetten.

De uitdaging begint vandaag niet zo goed. Het is zaterdag en dat betekent spaghettidag! De saus is al klaargemaakt en zit in de diepvries. Handig, alleen zijn tomaten en paprika’s nu niet meteen seizoensgroenten van bij ons…

Zondag

Vandaag kiezen we echt voor groenten uit het lijstje. Op het menu staat simpele rauwkost: radijzen en geraspte wortels. Lekker en snel klaar! Bovendien passen van die frisse groenten goed bij de prachtige, warme dag die het is. Heerlijk die zon.

Maandag

Het aspergeseizoen is weer aangebroken. Vroeger aten we deze groente eigenlijk niet vaak, omdat ik er intolerant voor bleek te zijn. Af en toe maak ik nu graag een uitzondering. Tot mijn afgrijzen blijken de asperges die we kochten niet meer goed. Wat een enorme zonde, en een smet op mijn goede anti-voedselverspillings-karma. De intentie was goed, maar het menu valt in het water.

Om het een beetje goed te maken, redden we twee courgettes en een platte paprika die al net te lang lagen te wachten om opgegeten te worden.

Dinsdag

Vandaag eten we een oervlaams gerecht: selder met ballekes in tomatensaus. Althans, ik denk dat het oervlaams is. Het behoort in elk geval tot het vaste arsenaal van recepten van mijn moeder en grootmoeder. Kennen jullie het in Nederland ook?

Woensdag

De curry die we hier veel te vaak eten, maak ik deze keer met bloemkool in plaats van met courgette. Gaat ook prima, al is bloemkool niet mijn lievelingsgroente. Het kan niet altijd feest zijn, zullen we maar denken.

Per toeval ontdek ik dat geweekte kikkererwten eigenlijk nog gekookt moeten worden voor gebruik: dat verklaart wellicht onze niet zo heel lekkere falafel van vorige keer. Oeps.

Donderdag

Spinazie: nog zo eentje waar ik eigenlijk intolerant voor bleek te zijn. De laatste tijd eet ik het af en toe opnieuw, en ik verwerk ook wel eens spinazie in een smoothie. Het lijkt goed te gaan, maar overdrijven wil ik niet. Vandaag eten we het met ovenaardappeltjes en een vegetarische burger.

Vrijdag

Afsluiten doen we met een pasta waar ik champignons in verwerk. Heerlijk, maar ik krijg er soms buikpijn van. Het is nu eenmaal niet simpel om veel te variëren in groenten als je mij bent ;-).

Een week seizoensgroenten eten – conclusie:

Dagen Zonder Vlees: 5/7
Dagen met seizoensgroenten: 5/7

Net zoals toen met het groentepakket, stuiten we op dezelfde moeilijkheden: dingen niet lusten en dingen niet goed kunnen verdragen. Ik vrees dat het voor ons moeilijk is om echt altijd volgens het seizoen te eten. Wel wil ik er een voornemen van maken om er vanaf nu toch beter op te letten. Seizoensgroenten zijn vaak goedkoper en hun ecologische voetafdruk is veel kleiner. We hoeven misschien niet altijd te streng te zijn, maar enkele dagen per week kunnen al een heel verschil maken!

Dit was Dagen Zonder Vlees

2017 was de eerste editie waarbij ik meedeed met mijn blog. Hoewel ik het eerst spannend vond, ben ik nu blij dat ik heb meegedaan. Het was leuk om af en toe een kijkje te nemen naar jullie vorderingen, en te zien dat ik niet de enige ben die het soms moeilijk vond!

Als bloggroepje van Tussen dromen en leven bespaarden we in totaal meer dan 4300 m² op onze ecologische voetafdruk. Dat is het equivalent van bijna 5000 baden of 5000 kilometer autorijden. High five, iedereen!

Ik heb dankzij de extra uitdagingen mijn grenzen op het vlak van duurzaamheid weer wat verlegd. Tijdens het winkelen gaan we vanaf nu zeker minder verpakkingen kopen, en we gaan door met onze goede gewoonten tegen voedselverspilling. Helemaal plantaardig of vegetarisch eten zal ik niet blijven doen, maar we willen wel weer wat meer veggiedagen invoeren. En die seizoensgroenten? We doen ons best…

Bron foto 2: Unsplash

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

17 Comments

 1. Een mooi resultaat van jullie ‘Dagen Zonder Vlees’ groepje! En ik weet zeker dat je ook door erover te vertellen op je blog mensen geinspireerd hebt.

  Hmm..lastig dat je veel groenten niet verdraagt. Dat maakt seizoensgroenten eten inderdaad een stuk lastiger.

  Ik koop graag groenten in de aanbieding; want meestal zijn dat seizoensgroenten…dacht ik. Dus ik kocht een zak spinazie bij een niet nader te noemen supermarkt, bleek de herkomst Senegal te zijn. Oeps! Zelfs seizoensgroenten komen blijkbaar niet altijd van eigen bodem. Daar ging mijn voetafdruk gelijk naar reuzenformaat.

  P.S. Selder met ballekes in tomatensaus? Dat ken ik niet!

  1. Dat is inderdaad nog zo’n dingetje hé, dat lokaal of niet lokaal…
   Haha, dus toch iets typisch Vlaams dan? Het zijn gehaktballetjes met selder en tomatensaus, meestal gegeten met aardappelpuree.

 2. Als je al telkens kijkt welke groenten er op dat moment van het seizoen beschikbaar zijn en er rekening mee houdt, dan kom je volgens mij al een heel eind. Toch sterk gedaan deze week!

  1. Hihi, dankjewel Saar! Nu is het sowieso wel zo dat in onze biowinkel nooit echt dingen liggen die helemaaaal uit het seizoen zijn, maar er liggen wel dingen die bijvoorbeeld in andere landen in het seizoen zijn, dus dat is dan weer niet lokaal.

   1. Dat zijn afwegingen die een mens moet maken. Wanneer noem je iets lokaal in een geglobaliseerde wereld? Ik weet nog dat we bij de jeugddienst waar ik werkte de 1000 km regel hanteerden. Lokaal was een product dat van niet verder dan 1000 km komt omdat de milieuimpact dan minimaal blijft. Dus kiwi’s uit Frankrijk kon, maar niet deze van Nieuw-Zeeland. Uiteindelijk valt daar ook wel over te discussiëren…

 3. Lijkt me zoooveel lastiger als je veel groenten niet kan eten. Dan is het voor jou eeuwig winter qua keuzemogelijkheden…

  Maar ik zie dat het steeds beter gaat! Met kleine stapjes vooruit werkt misschien nog wel beter dan met grote sprongen onderuit gaan 😉

  1. Ja, ik vrees dat dit dus iets is dat wij hier in ons huishouden nooit helemaal zullen kunnen waarmaken. Maar goed, dat maken we weer goed op andere vlakken 🙂

 4. Wauw wat een toffe uitdaging! Het lijkt me ook best moeilijk om alleen seizoensproducten te eten. Wat een luxe is het ook eigenlijk dat we zoveel kunnen kiezen. Het Vlaamse gerecht ken ik inderdaad niet haha.

 5. Nee, die selder met ballekes had ik nog nooit van gehoord. Grappig! Wat stoer dat je ook deze uitdaging bent aangegaan en met een heel mooi resultaat! Zo goed bezig! Ik probeer hier qua fruit wel op te letten, maar qua groente gaan wij toch vaak voor diepvriesgroente. Hmm, nu ik nog thuis woon, valt daar weinig aan te doen. Maar als ik op mezelf woon, wil ik daar toch ook iets meer op gaan letten.

 6. Ik vond het fijn om mee te doen aan DZV. Ik ben er mij meer van bewust geworden dat ik eigenlijk heel makkelijk met minder vlees door het leven kan. Een trend die ik dus graag verder zet. Nu nog mijn partner hiervan overtuigen ;-).
  Bedankt dat ik mede dankzij jou tot dit inzicht ben gekomen.
  Ik vond ook alle bijkomende uitdagingen die je hebt ondernomen heel erg knap en interessant om te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.