Ik kan altijd met bewondering kijken naar anderen die creatief omgaan met afval. Wattenschijfjes maken van oude kleding? Ik zou niet weten hoe eraan te beginnen. Hele meubels een nieuw likje verf geven? Deed ik wel eens als tiener, maar nu heb ik er de energie niet meer voor.  Zelf dingen in elkaar timmeren en solderen? Nee, dat is voor mij te hoog gegrepen. Maar soms komt er iets voorbij dat zo makkelijk is, dat zelfs ik het kan bedenken. Een paar oude fruitkisten werden omgetoverd tot bloembakken voor ons terras. Ik geef toe: de fysieke uitvoering van dit DIY-project was grotendeels voor mijn man. Maar kijk, daarom zijn we ook zo’n goed team ;-).

Wat voor een hippe term is upcycling nu weer?

Recycleren, dat doen wij al best goed. We sorteren ons afval voor de huisvuilophaling. We brengen waterfilters terug naar de winkel, bewaren kurk en hebben een doosje voor gebruikte batterijen. Van tijd tot tijd staat er een tripje naar het containerpark op de planning. Maar hoe goed we ook recycleren, het blijft natuurlijk weggooien. Hergebruiken is veel duurzamer. En het heeft ook een hele hippe naam: upcycling. Dat is wanneer je een product opwaardeert of er iets beter van maakt, in plaats van het te recycleren zodat het herleid wordt tot grondstoffen. Omdat het in dit laatste geval wordt omgevormd naar iets minder dan het was, spreekt men ook wel van downcycling.

bloembak van oude fruitkisten

Van fruitkist, naar huwelijksdecoratie, naar bloembak

Voor de aankleding van onze huwelijksceremonie, had ik een opstelling bedacht met oude fruitkisten. Tegenwoordig zie je dit soort kisten vaak opduiken in interieurzaken. Helaas zijn dat dan meestal geen originele (en dus hergebruikte) exemplaren, maar nieuw gefabriceerde. Gelukkig kon ik enkele authentieke kisten van de fruitveiling uit 1973 kopen. Waarom weer iets nieuws produceren als het al bestaat?

Een half jaar na ons trouwfeest kregen de fruitkisten eindelijk een nieuwe bestemming als bloembak. Ons terras is er weer een stukje vrolijker door geworden. En elke keer als ik de bloemetjes water geef, moet ik even terugdenken aan de mooiste dagen van ons leven.

diy bloembak van oude fruitkist

DIY: bloembak van oude fruitkist

Deze DIY is eigenlijk echt te simpel voor woorden. Maar ik geef toch graag de instructies mee om dat te bewijzen.

Wat heb je nodig?

 • Oude kist. Check tweedehandswebsites, rommelmarkten of de zolder van je oma.
 • Waterdoorlatend gronddoek. Dit kochten wij per lopende meter bij een tuincenter. Eigenlijk had ik nog liever een ecologische variant gehad (zoals dit herbruikbare en recycleerbare exemplaar) maar ik was niet goed voorbereid. Dat vind ik achteraf gezien dus wel heel jammer!
 • Schaar
 • Hamer en nagels
 • Eventueel een nietmachine
 • Potgrond
 • Plantjes naar keuze

Hoe maak je het?

1. Oude kisten hebben veel spleten en gaten en het is niet zo handig dat bij de eerste regenbui alle grond uit je bloembak stroomt. Het is dus de bedoeling om een soort zak in de kist te vormen waardoor het water wel weg kan stromen, maar de potgrond blijft zitten. Leg het gronddoek dus zo in de kist zodat de bodem en alle wanden bedekt zijn.

2. Nagel het doek vast op de vier hoeken van de kist (bij ons zat daar een dikkere lat zodat de nagel er niet aan de andere kant weer doorheen kwam).

3. Knip bovenaan het overtollig gronddoek weg. Ik heb geknipt tot net onder de bovenrand van de kist, zodat het doek niet zichtbaar is van buitenaf.

4. Niet het doek bij elkaar waar nodig, zodat je gronddoek strakker staat en een mooie zak vormt in de kist.

5. Omdat straks de gevulde kist redelijk zwaar is, kan je ze best nu al een plekje geven.

6. Vul het gronddoek op met potgrond.

7. Planten maar!

Ik ben erg benieuwd, doen jullie wel eens aan upcycling?

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

20 Comments

 1. Dat ziet er vrolijk uit! Wij schilderden enkele jaren geleden een houten oude ladder blauw en gebruikten deze als plantjeshouder voor in de tuin. Helaas vergaten we te vernissen, en werd de ladder rot. Ik ben nu op zoek naar een nieuwe oude ladder, want een eyecatcher was het wel!

 2. Wat een onwijs leuk idee om de kisten op deze manier te hergebruiken. Het ziet er heel erg leuk uit! Ik ben (nog) niet zo handig met upcycling, maar probeer wel steeds vaker op internet ideeën op te doen voor wat ik ermee zou kunnen doen.

 3. Ontzettend leuk gedaan! En lief dat je man jouw idee uit wilde werken. 😉 Zelf ben ik beslist niet handig, maar mijn schoonmoeder is een ‘upgrader’ puur sang. Zij kan alles maken van oude planken, zet bloemen in een oude po en maakt een tuinbank van gebruikte palets. Ik sta er altijd vol bewondering naar te kijken. 🙂

  1. Zo tof van je schoonmoeder! En ja, die mannen zijn toch handig. We vulden elkaar mooi aan. Hij het zwaardere werk, ik het fijne in de vorm van knippen en nieten 😄

 4. Wat ziet dat er super leuk uit joh! Ik word er helemaal vrolijk van 🙂 ik gebruikt een paar jaar geleden op mijn balkon fruitkistjes om bloempotjes in te zetten, maar hier had ik nog niet aan gedacht!

 5. Die kistjes zijn op zich al heel leuk, en dan nu met de bloemetjes erin, da’s genieten telkens als je op je terras komt of ernaar kijkt.

 6. Heel mooi, ik hou echt van bloemetjes 🙂 Hier is mijn man vooral de creatieveling, hij maakte al een lampion en lampenkap van gebruikte blikken en een hangmat van vlaggen. Hij vind veel inspiratie op de website ‘Instructables’ misschien een tip voor nog meer ideetjes?

 7. Mooi! Hier worden het wellicht tweedehandsbloempotten op ons (splinternieuwe) terras. Naar zo’n kistje ben ik wel nog op zoek, want ik wil er graag ééntje schilderen en er wieltjes onder zetten, om er zo een boekenwagentje voor onze kleine meid van te maken. Ken je het boek Art d’Eco van Kelly Eeckhaut al (of haar blog, Ma vie en vert)? Boordevol re- en upcyclingideetjes!

  1. Oh ja, ook een tof idee! Bij ons waren er sporen van houtworm (denken we) dus toch maar buiten gebruikt… maar als je het schildert is dat al anders hè! Haar blog volg ik wel af en toe, het boek kende ik niet! Leuke tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.