Vorige week werd ik besmet door Sofie van Natuurlijk Sofie. Voor jullie de wenkbrauwen fronsen: ze besmette me niet met een enge ziekte, maar met geluk. Sofie’s man, Thijs, is namelijk bezig met het ontwikkelen van een app die mij zo leuk lijkt dat ik hem graag even in the picture zet: de Gelukszaaiers. Geluk is besmettelijk, en daarbij hoort ook een blogchallenge. Ik beantwoord dus op mijn beurt enkele vragen die een kijkje geven op mijn visie op geluk.

App in ontwikkeling: de Gelukszaaiers

De Gelukszaaiers, dat is een app die meer geluk wil zaaien en oogsten in Antwerpen.

“De Gelukszaaiers brengt mensen die een portie geluk willen delen samen met anderen die, als het ware, even in iemands ogen willen kijken om dat kleine geluksgevoel te ervaren. Je kiest zelf wat voor geluk je wil bieden, wanneer het voor je uitkomt en zaait het geluk op de kaart. De ander kan op elk moment op de kaart zien waar in de buurt een portie geluk te vinden is. Heb je heel wat geluk gezaaid dan belonen wij je met een geluksvoordeel: een geluksbrenger die met zijn bandje een nummer komt spelen in je huiskamer, een persoonlijk gedicht, een reep chocolade.”

 

Toevallig ken ik wel wat mensen die dit soort geluk in de vorm van concrete hulp kunnen gebruiken. Die gebaat zouden zijn bij iemand die even het gras komt afrijden, of die met hen een tasje koffie gaat drinken. En er zijn vast heel veel mensen die graag iets voor een onbekende doen, maar niet weten wat. Extra maaltijd koken? De hond uitlaten? Iemand de stad leren kennen?

Mij lijkt het echt een fantastische app. Nu nog wachten tot hij klaar is!

Blogchallenge: geluk is besmettelijk

Intussen is er al de bijbehorende blogchallenge (kijk hier voor meer info). Door mee te doen geef je de Gelukszaaiers alvast wat bekendheid en extra inspiratie! Dit zijn mijn antwoorden, doe je ook mee?

Ben je zelf soms eens op zoek naar wat meer geluk? 

Alles begint bij gezondheid. Als je die niet mee hebt, is het heel moeilijk om bepaalde dingen waar te maken. Er hangt zo veel af van je fysieke capaciteit om mee te draaien en om jezelf te kunnen ontplooien. En laat ik op dat vlak nu net een slechte kaart getrokken hebben. Toch voel ik mij niet ongelukkig. Ik schreef eerder al eens over chronisch ziek zijn en toch gelukkig. Uiteraard heb ik moeilijke momenten en denk ik ook wel eens na over hoe anders mijn leven er zou kunnen uitzien als ik gezond was geweest. Maar ik heb een fantastische man, en wat mij betreft is dat eigenlijk al het geluk dat ik nodig heb. Aan de andere kant is onze situatie niet altijd gemakkelijk, en wat meer geluk op gezondheidsvlak zouden we dus zeker kunnen gebruiken.

Wat maakt jou gelukkig? 

Dat de mensen waarvan ik hou gezond en gelukkig zijn, is het eerste wat in me opkomt, maar dat is ook nogal abstract. Als ik kijk naar de concrete dingen die steevast een lach op mijn gezicht toveren zijn dat: de zon die schijnt als ik opsta, leuke reacties op mijn blog, in ons tuintje kunnen zitten, een wandeling maken, een kat voorbij zien trippelen, mijn ouders die zoveel concrete hulp bieden, foto’s van vroeger terugzien, thee drinken met een vriendin, een bezoekje aan oma en opa,… Ik kan nog wel even doorgaan!

Maak jij anderen al eens gelukkig en op welke manier doe je dat dan?

Ik doe vaak mijn best om het anderen naar de zin te maken. Op dat vlak moet ik soms leren kiezen voor mezelf. Of leren dat je niet iedereen gelukkig kan maken. Wat wel kan, is kleine dingen doen voor een ander. Zoals een kaartje sturen of eens vragen hoe het gaat met iemand die je al lang niet meer hoorde. Op het eerste gezicht onbenullige dingen, kunnen toch veel betekenen. Ik maak het bijvoorbeeld gezellig thuis voor Jense en probeer hem huishoudelijke klusjes uit handen te nemen als het me lukt.

Wat ga jij doen om jezelf/anderen gelukkiger te maken?

Dit vind ik een moeilijke vraag. Ik denk dat ik voor mezelf vaker wil kiezen om mijn eigen ding te doen, en bepaalde verwachtingen van anderen los wil laten. En dat geldt ook voor verwachtingen die ik van mezelf heb. Ik wil me elke dag kunnen afvragen waarvan ik nu blij zou worden, en als dat betekent dat ik de afwas laat staan om naar buiten te kunnen, dan is dat zo.

Voor anderen zou ik het sturen van dat kaartje weer wat vaker in de praktijk willen brengen. Ik wil ook mijn geduldige, verdraagzame zelf blijven. Ik schrik soms van het ongeduld en de commentaar die mensen kunnen hebben tegenover en op elkaar. Daar wil ik graag ver weg van blijven.

Als je รฉรฉn boek of film over geluk zou mogen aanraden aan de Gelukszaaiers, welke zou dat dan zijn? 

Oei, ik heb hier echt gรฉรฉn idee van. Dit is een filmpje dat mij gelukkig maakt, vanwege de fijne herinneringen. Maar dat is niet helemaal van toepassing hier, denk ik ;-).

Op welke drie blogs zou je graag wat geluk zaaien? 

Omdat de app van de Gelukszaaiers voorlopig eerst uitkomt in Antwerpen, wil ik enkele superfijne Antwerpse bloggers ermee kennis laten maken: Gerhilde van Gerhilde maakt en Geertrui van Geertruurzaam!

Bovendien, omdat geen enkel blog zoveel geluk uitstraalt als die van Romy, zaai ik graag nog wat meer ervan op Vaker Vrolijk.

Zouden jullie van deze app gebruik maken als hij af is?

Bron afbeeldingen: de Gelukszaaiers

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

19 Comments

 1. Wauw, wat een mooi compliment op het einde en zo leuk dat je mij ook ‘besmet met geluk’ ๐Ÿ™‚ Ik ga de vragen binnenkort invullen. Heel mooi om jouw antwoorden erop te lezen! Leren kiezen voor jezelf is ook iets wat ik soms nog moet leren. Juist door jezelf gelukkig te maken, maak je vaak vervolgens anderen gelukkig. Mooie geluksmomenten noem je ook trouwens! Veel daarvan zijn heel herkenbaar!

 2. Hihi leuk filmpje, je kan goed acteren. Mooi ook om jouw visie op geluk te delen. Het is vaak als er iets essentieels ontbreekt, zoals een goede gezondheid, dat dat zijn invloed heeft op ons geluk maar de grootste impact is denk ik toch hoe we zelf in het leven staan en dat lees ik ook hier.

 3. Dat klinkt als een mooie app zeg! In Nederland is er een deels vergelijkbaar alternatief met de naam ‘Buuv’ (volkse afkorting van Buurvrouw). Dit online netwerk is bedoeld om mensen met kleine klusjes te helpen, als is het wel vaak meer dan รฉรฉnmalig. Bijvoorbeeld elke week je oude buurtbewoner helpen met de computer.

  Ik vind ‘gelukszaaiers’ een hele mooie naam en ook als app in ieder geval voor de jongere generaties erg toegankelijk. Mooi inititatief!

 4. Wat een superleuke app lijkt dit mij. Ook een gave blogchallenge die erbij hoort. Misschien ga ik de vragen overnemen en ook de app een beetje promoten, ook al om ik uit Nederland. Ik heb immers ook wel een paar Belgische lezers. Je geeft me trouwens gelijk motivatie om weer eens een post met lichtpuntjes te schrijven. ๐Ÿ™‚

  1. Oh ja Astrid, neem hem gerust over als je wil! Hij kan volgens mij nog wel wat extra bekendheid gebruiken ๐Ÿ˜„. En die lichtpuntjes: doen ๐Ÿ˜Š

  2. Dankjewel, extra aandacht en/of Facebook likes kunnen zeker geen kwaad ๐Ÿ™‚ Soms wordt geluk ook wat afgemeten aan sociale media.

   Al maken al de reacties hier me toch wel heel gelukkig en dan doet het aantal duimpjes er niet toe ๐Ÿ™‚

 5. Lieve Sofie,
  Dankjewel voor je verhaal en mijn vernoeming. Ik neem de vragen graag van je over, al zijn ze wel heel persoonlijk. Leuk is dat er tegelijk met jouw mailtje een bericht in mijn inbox zat over een gelukskamp waar ik mijn oudste voor heb ingeschreven + positief antwoord op mijn aanvraag voor nestkastjes van het ecohuis. De tag komt dus precies op het juiste moment – samen met nog wat korreltjes geluk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.