Een tijdje geleden maakten we een uitstapje naar Leiden. Als we ergens nieuw heengaan, zoek ik op voorhand altijd wat groene plekjes om uit te testen. Helaas had ik op het moment van ons bezoek niet de beste dag, dus we konden niet alles van het lijstje afgaan. Maar we hebben genoeg ontdekt om met jullie te delen!

Better Bagels

Eén van de criteria bij het op zoek gaan naar groene plekjes om te eten is voor mij dat er een glutenvrije optie is. Ik heb geen coeliakie, dus voor mij kunnen een paar kruimeltjes gluten geen kwaad. Maar voor mensen met een zware glutenallergie is dit wel heel belangrijk om te mijden. Helaas neemt men het hiermee in de horeca niet altijd zo nauw en dat kan problemen geven. Bij Better Bagels zou dit geen issue mogen zijn: alle producten met gluten worden hier zorgvuldig gescheiden van glutenvrije varianten.

Leiden Better Bagels

Better Bagels is een kleine maar fijne ambachtelijke bagelzaak. Bijna alles is biologisch en er worden geen kunstmatige toevoegingen gebruikt. Ik vond het iets minder uitnodigend om hier ter plaatse te eten, maar we waren sowieso toch al van plan om onze bagels mee te nemen voor onderweg.

Ik had nog nooit een bagel geproefd, maar ik was aangenaam verrast. De glutenvrije bagel vol zaadjes smaakte lekker af en was helemaal niet droog. Ik ben benieuwd naar meer.

Superfijn is het duurzame aspect van de bakkerij en de winkel. Zo zijn de ingrediënten en producten – waar mogelijk – afkomstig van eerlijke handel. De energiebronnen zijn duurzaam, er wordt schoongemaakt met ecologische poetsmiddelen en de verpakkingen worden beperkt of gerecycleerd.

Adres: Lange Mare 96

Waar

groene shop Waar

Waar is een supertoffe cadeauwinkel waar ik een beetje verliefd op werd. Alle producten bij Waar hebben een mooi verhaal en zijn Fair Trade of duurzaam. Er is ook gelet op het ecologische aspect bij de winkelinrichting. Wil je meer weten, check dan zeker de uitgebreide review die ik eerder schreef.

Adres: Haarlemmerstraat 53a

Lunchroom Logica

Logica is een biologische lunchroom/restaurant waar je ook gewoon iets kan drinken tussendoor. Ontbijten of lunchen kan elke dag, diner wordt geserveerd op donderdag, vrijdag en zaterdagavond. De keuken is voor het grootste deel vegetarisch. De enige uitzondering wordt gemaakt voor vis die biologisch is of het MSC-certificaat heeft.

Groene hotspots in Leiden Logica

Bij Logica wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van lokale seizoensproducten. Wat van verder weg komt, is van eerlijke handel. Wij waren hier niet met etenstijd, en dat was wel jammer, want de kaart zag er heerlijk uit.

groene hotspots in Leiden

We dronken iets om op te warmen en waren onder de indruk van het gezellige interieur en de supervriendelijke bediening. Het plekje aan het raam was ook tof, met uitzicht op het water. Echt een aanrader!

Adres: Stille Rijn 11

Biowinkel De Brandnetel

Wat zijn er veel natuurwinkels te vinden in Leiden! Wegens energiegebrek konden we niet het hele lijstje uittesten en kwamen we enkel toevallig voorbij De Brandnetel. Een piepklein winkeltje met een groot assortiment. Volgens mij kan je hier zowat alles vinden wat je nodig hebt. Het interieur was niet bijzonder, maar we kochten er wel lekkere glutenvrije en suikervrije koekjes en dat maakte veel goed ;-).

Adres: Vrouwensteeg 5

Waar we niet zijn geraakt

Nog meer biowinkels:

Om te eten:

Tweedehands shoppen:

Kennen jullie nog andere groene adresjes in Leiden? Ik ben benieuwd!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

20 Comments

 1. Wat een leuk overzicht! Volgens mij ben je vrij compleet! 😉 Logica is inderdaad een fijn restaurantje, vooral als je lekker aan het water kan zitten en de zon schijnt.

  Aanvulling: In de Breestraat (centrum) zit een vintagewinkel met de naam Hartedief. En op elke woensdag is er in het centrum een biologische markt.

 2. VNTG aan de Botermarkt is heerlijk als je van opvallende vintage kleding houdt. Bij De Gelaarse Kat aan de overkant hebben ze ook wat duurzame merken en het is een erg mooie zaak. Bij Eduard op de Hooglandsekerkgracht hebben ze veel eerlijke spullen voor interieur o.a.. Wel prijzig. En de naam van WOW duurzaam design asn de Breestraatn spreekt voor zich. Leuk stuk over Leiden, kom gezellig nog eens terug!

 3. Oehoee ik ken ze allemaal! Ik woon vlakbij Leiden, vandaar haha. Bij Better Bagels eten heb ik nog nooit gedaan, maar staat wel al een tijdje op mijn to do list. Heb vaker gehoord dat het niet uitnodigend is om daar te zitten ja… Maar goed, gelukkig was het wel lekker! 🙂

 4. Wat een leuke tips! Leiden is heel vlakbij voor mij, dus volgende keer zal ik eens kijken of ik ook bij deze leuke adresjes langs kan gaan:)

 5. Wat een goede tips! Vooral Logica lijkt mij wel een fijne hotspot! Leuk dat je Ekoplaza ook noemt. Die winkel moet ik in Utrecht ook snel eens opzoeken, want ik loop daar bijna elke week langs een filiaal. Hoog tijd om er toch eens naar binnen te gaan 🙂

 6. Wat een leuke tips! Ik ben vanaf waar ik woon zo in Leiden, dus ik kom er regelmatig. Maar nog niet lang niet alles wat je noemt, kende ik. Wat misschien nog een leuke aanvulling is, is de verpakkingsvrije winkel.

 7. Leuk verhaal over onze stad, Sofie!
  Misschien is het voor jouw lezers ook leuk om onze Leidse site & FB & Twitter te checken, alles onder de naam Duurzaamuiteten.
  Op onze site vind je nog meer duurzame adressen in de Leidse regio. Wij zijn een kleine vrijwilligersclub die samen de stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken hebben opgericht. Van gewone Leidenaars dus, geen commercieel belang.

 8. Oef zoveel adressen willen bezoeken op 1 dag? Dat moet toch onmogelijk zijn. Ik ben meestal van een broodje onderweg, zeker een stad als Leiden is te leuk om binnen te zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.