Sta jij wel eens stil bij de herkomst van je kleding? Of bij de vraag hoe het kan dat veel kledingstukken zo goedkoop te verkrijgen zijn? Ik wel. Maar ik heb er tot nu toe nog niets mee gedaan, om eerlijk te zijn. Het was één van mijn groene voornemens voor dit jaar, en toch lijkt het maar niet te lukken om mezelf hier echt op te richten. Gelukkig koop ik niet vaak kleding. Ik probeer er op te letten om alleen te winkelen als ik iets kan gebruiken, maar dan nog. Het kan beter. Wie weet heb ik nu een tool gevonden om de knop wat sneller om te zetten: Project Cece, een website die de aanschaf van duurzame kleding makkelijker maakt.

Project Cece: wie is het?

Project Cece ontstond toen drie Amsterdamse studentes aanliepen tegen hetzelfde probleem als ik: duurzaam shoppen is niet altijd even eenvoudig als gewoon even de dichtstbijzijnde keten binnenlopen. Het meeste eerlijke kledingaanbod is online te vinden, in een wirwar van diverse webshops. Het is ook niet altijd even duidelijk waarom iets precies eerlijk of bewust genoemd wordt. Marcella, Noor en Melissa wilden hier iets aan doen en zo de drempel voor duurzame kledingkeuzes verlagen.

Hoe het werkt

Project Cece is geen webshop. Het is eerder een portaal, een doorgeefluik. Op de website worden heel wat (en dan bedoel ik ook echt heel wat) eerlijke kledingmerken verzameld. De items van verschillende webshops staan in een grote databank. Jij kan dus op één centrale plek zoeken naar wat je nodig hebt.

Dat wordt extra makkelijk gemaakt door de verschillende filteropties. Eerst bepaal je wat voor item je kan gebruiken. Daarna kan je filteren op maat, merk, winkel en kleur. Maar de tofste mogelijkheid is wel dat je door middel van labels kan instellen of je kledingstuk diervriendelijk, ecologisch, eerlijk of lokaal moet zijn. Als je het belangrijk vindt dat je kleding een officieel keurmerk draagt, kan je dat ook aanvinken.

Het lijstje dat na de selectie overblijft, kan je tenslotte nog sorteren op volgorde van prijs of winkel. Gedetailleerde info van je favoriete kledingstuk kan je nog bij Project Cece bekijken, voor de aankoop klik je door naar de desbetreffende webshop. Handig, toch?

Is eerlijk shoppen met een kleiner budget mogelijk?

Wat mij vaak nog tegenhoudt om eerlijke kleding aan te kopen, is de kostprijs. Doordat Project Cece zoveel merken op één plek verzamelt kan je heel makkelijk kijken of er iets tussen zit in jouw budget. Ik deed de test en sorteerde enkele kledingstukken op prijs.

Jurken

Het goedkoopste jurkje is momenteel te koop voor 29.90 €. Dat is vergelijkbaar met of zelfs nog lager dan in sommige fast fashion winkels. Stel dat je budget onder de 100 euro ligt, dan heb je zo’n 225 jurkjes om uit te kiezen. Ik was hierdoor aangenaam verrast.

Jeansbroek

De laagst geprijsde jeansbroeken die ik momenteel kan vinden, zijn te koop met korting voor 54 euro. Door zo’n koopje kan je dus toch voor weinig geld een eerlijke broek aanschaffen. Niet-afgeprijsde jeans begint om en bij de 80 euro. Vind ik echt nog redelijk!

Trui

Momenteel kan ik wel een paar basic truitjes gebruiken. Een kijkje in de database leert me dat ik die zou kunnen aanschaffen vanaf zo’n 30 (in solden) à 40 euro.

makkelijk eerlijke kleding kopen met project cece

De prijs van eerlijke kleding

Wanneer je iets ziet dat je aanstaat, kan je met een simpele klik meer foto’s en info bekijken. Erg waardevol vind ik het extra tabblad met het verhaal achter een merk of achter een webshop. Het helpt mij om bewust stil te staan bij wat ik koop. Zeker als ik bedenk dat de verhalen achter mijn usual aankopen heel wat verdrietiger zijn. Soms mogen ook die oogkleppen wel eens afgezet worden.

Als je de prijzen een beetje in het oog houdt, hoef je voor eerlijke kleding blijkbaar geen onmogelijke bedragen uit te geven. Akkoord, het is niet zoals snel nog een paar shirtjes van 10 euro scoren. Je betaalt wat meer, maar daardoor hoeven andere mensen in lageloonlanden – en het milieu – die prijs niet te betalen in jouw plek. En eigenlijk zou dat niet meer dan logisch mogen zijn.

Afbeeldingen geplaatst met toestemming van Project Cece

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

21 Comments

 1. Ik ga hier toch eens kijken. Als je zo bewust mogelijk wilt leven kom je tot de ontdekking dat er bijna niets overblijft om aan te trekken. Kunststof vezels vergroten de plastic soup, maar de nauurlijke wol komt van mishandelde schapen in Australië. Voor het naaien van dat al werken er arme kinderen veel te hard in slechte fabrieken…
  Je voelt je gewoon misdadig als je je aankleedt.
  Dank voor het delen!

  1. Haha Linda, jij maakt er meteen werk van! Nee ik heb nog niets besteld, het enige dat me nog een beetje tegenhoudt is dat ik bij bestellingen het eerst niet eens kan passen. Intussen stel ik de koopjes weer wat uit, ook niet erg qua minimalisme 😉

   1. Groot gelijk hoor 🙂 Dat niet kunnen passen zorgt er ook voor dat ik nog niks online heb besteld. In de winkel hang ik toch ook echt veel meer terug dan dat ik koop, dus dan vind ik het risico best groot. Misschien dat ik straks eerst begin met eerlijke sokken en panty’s 😉
    Intussen ontdek ik steeds meer (en leukere) tweedehands winkeltjes, dus dan richt ik mijn pijlen nu daar maar even op. En koopjes uitstellen inderdaad 😀

 2. Leuk stuk heb je hier van gemaakt, ik vind Project Cece echt een mooie, uitgebreide en toch overzichtelijke website. Een ware aanwinst. Ik hoop dat de drempel om voor fair te gaan weer wat lager is geworden. Voor iedereen die worstelt met budget (ik ook) blijf ik erbij dat (eem combinatie met) tweedehands de oplossing is. Is je aanbod opeens veel groter en kun je je af en toe bezondigen aan een minder doordachte uitspatting.

  1. Dankjewel! En inderdaad, tweedehands, ik moet het ook eens proberen. Voor mij zijn die winkels minder bereikbaar maar ik wil wel weten of het iets voor me is!

 3. Wat een leuk initiatief, dat kende ik nog niet!
  Fair fashion is echt wel mijn dada, zelfs voor een gezin van 6 weet ik het nog betaalbaar te houden. Ik vind het juist makkelijk dat er maar een beperkt aanbod is aan merken, dat houdt het overzichtelijk 🙂
  Zo’n site als cece is echt wel een fijn hulpmiddel zijn denk ik, ik ben benieuwd naar je eerste aankoop!

  1. Ja, zo kan je het natuurlijk ook wel bekijken! Knap dat je je hele gezin fair weet te kleden! Ik wil ook nog steeds eens tweedehands proberen, dan zullen de prijzen heel wat lager zijn.

 4. Wat een goed initiatief! Daar ga ik zeker eens kijken. Inderdaad zou ik in een gewone winkelstraat niet zo goed weten waar waar​ ik moest zijn voor duurzame kleding, maar zo is het makkelijk. Bedankt voor de tip!

  1. Dat is waar. Ik wil het ook wel eens uitzoeken bij gewone fysieke winkels, want kunnen passen vind ik ook altijd wel fijn. Maar volgens mij is online kleding shoppen bij jullie al veel meer dagelijkse kost dan bij ons. België loopt echt nog wat achter wat betreft online shoppen.

 5. Wat een mooie blogpost, eerlijke kleding is ook voor ons nog een werkpuntje maar zoals je het zelf zo goed zegt betalen anderen de prijs voor onze goedkope kleding. Ik koop momenteel zo weinig mogelijk kleding en zo vaak mogelijk tweedehands maar voor nieuwe kleding ga ik toch ook eens eerlijke kleding proberen.

 6. Ik kwam deze website ook al elders tegen. Ik heb dringend een broek en een kleedje nodig, dus ik denk dat ik nu eindelijk eens de stap ga zetten om een ‘eerlijk’ kledingstuk te kopen ipv gemakkelijkheidshalve naar de Promod of de WE te spurten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.