Reguliere zonnecrèmes staan regelmatig ter discussie. Net als andere cosmetica bevatten ze heel wat synthetische ingrediënten die niet lief zijn voor de huid. Toen ik overstapte naar natuurlijke verzorgingsproducten verliep dat bij de meeste cosmetica heel makkelijk. Bij natuurlijke zonnebrandproducten liggen de zaken iets ingewikkelder. In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen reguliere en natuurlijke zonnebescherming. Hoewel er ook nadelen aan verbonden zijn, lijkt het er op dat minerale zonnecrème beter scoort wat betreft gezondheid en milieu.

Chemische versus minerale zonnefilters

Standaard zonneproducten werken met chemische filters die de straling van de zon absorberen en omzetten. Zulke chemische zonnefilters zouden allergieën kunnen opwekken of zelfs hormonen beïnvloeden. Reguliere zonnecrème bevat bepaalde stoffen die ervoor zorgen dat de zonnefilters goed in de huid worden opgenomen. Als gevolg daarvan zijn de synthetische ingrediënten van zonnecrèmes al teruggevonden in bloed, urine en moedermelk, aldus EWG.

Natuurlijke zonneproducten gebruiken geen chemische filters, maar minerale. Minerale filters werken fysisch. Ze liggen op de huid en reflecteren daar de UVA/UVB-stralen als een spiegel. Daardoor beschermen ze meteen na het smeren. Je hoeft dus niet een half uurtje wachten alvorens de zon in te gaan, zoals wel het geval is bij chemische filters.

Het nadeel van de minerale filters die op de huid blijven liggen, is dat ze vaak een witte waas achterlaten. Om ze minder zichtbaar te maken, worden de minerale deeltjes verkleind. Helaas komt met het verkleinen tot deze nanodeeltjes, ook weer het probleem dat de huid deze superkleine deeltjes mogelijk toch kan opnemen. Maar vooral wat betreft inademing (als je een spray gebruikt) is voorkomen beter dan genezen. Het is dus eigenlijk toch het beste om te kiezen voor een minerale zonnecrème zonder nanodeeltjes, ook al ziet die er wat witter uit.

Overige ingrediënten in zonnecrèmes

Naast de zonnefilters op zich, bestaat zonnecrème voor het grootste deel uit andere ingrediënten. Reguliere producten bevatten veel synthetische stoffen zoals parfum, siliconen of parabenen, waarvan de veiligheid in vraag gesteld wordt. Omdat je dit soort crèmes gedurende de dag regelmatig opnieuw moet aanbrengen om hun zonnebescherming te behouden, neem je heel wat van deze stoffen op.

Bij natuurlijke zonnecrèmes worden de minerale filters aangevuld met natuurlijke (soms biologische) stoffen die de huid vaak ook verzorgen. In principe hoef je deze zonneproducten maar één keer aan te brengen, omdat de zonnefilters erg stabiel zijn. Omdat de bescherming op je huid ligt, kan het wel zijn dat het laagje verminderd door wrijving of na het zwemmen. Het is bij intensieve blootstelling aan de zon dus wel een goed idee om voor de zekerheid opnieuw in te smeren.

minerale zonnecrème

Synthetische en minerale zonnecrème in het milieu

Als je bedenkt hoeveel mensen er met zonnecrème de zee in gaan, dan kan het niet anders dan dat er heel veel chemische stoffen in achterblijven. Ik vroeg me af hoe het zat met de milieu-impact. Blijkt dat het massale gebruik van zonnebrandproducten een duidelijk gevaar vormt voor koraalriffen.

Vooral de synthetische zonneproducten zijn verantwoordelijk voor het beschadigen van koraal, zowel door de zonnefilters als via de overige onnatuurlijke ingrediënten. Minerale filters zouden niet schadelijk zijn voor de koraalriffen, hoewel zelfs dat hier en daar als twijfelachtig bestempeld wordt. Nanodeeltjes zouden toch ook een nadeel kunnen vormen voor plankton en ander zeeleven.

Feit is dat er bijvoorbeeld in Hawaï vanaf 2018 een algemeen verbod geldt voor het gebruik van chemische zonnefilters. Alleen minerale zonneproducten zijn dan nog toegelaten, om het koraalrif te beschermen. Mijn persoonlijke voorkeur voor natuurlijke zonnecrèmes (zonder nanodeeltjes) is bij deze nog eens bevestigd.

De zonnecrème die ik momenteel gebruik is deze van Lovea. Ik schreef er een uitgebreid review over, lees hem hier!

Bron kopafbeelding: Unsplash

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

19 Comments

 1. Wat interessant om te lezen! Ik had er eigenlijk nooit echt bij stil gestaan hoe een grote impact dit heeft. Ik heb een nieuwe zonnebrand gekregen en ga vanavond gelijk even de ingrediënten checken.

 2. Dit stond ook al op mijn verlangslijstje om uit te zoeken! Fijn dat jij er vast ingedoken bent 🙂

  Ik ben het liefst elk vakantie in de buurt van koralen te vinden en had dan ook al eens gehoord dat reguliere zonnebrand schadelijk zou zijn. Dat willen we natuurlijk niet! Goed om te weten hoe het zit met mineralen versus de stoffen die in reguliere zonnebrand is. Ben wel benieuwd watvoor ‘chemische’ stoffen dat dan precies zijn.

  Let trouwens wel op met woorden als chemisch en natuurlijk. Zinkoxide en zelfs water zijn net zo goed chemisch en genoeg ‘natuurlijke’ (wat dat ook mag betekenen) stoffen zijn hartstikke dodelijk. Synthetisch hoeft ook niet altijd schadelijk te zijn, maar dat dat voor die stoffen is reguliere zonnebrand wel geldt is een belangrijke boodschap die het waard is om verspreid te worden 🙂

  1. Hoi Linda! Ik wilde er niet te veel moeilijke namen ingooien, maar het gaat bijvoorbeeld om oxybenzone, oxtinoxate, … De minerale filters zijn zinkoxide en titaniumdioxide.
   Ik probeer inderdaad niet het woordje “chemisch” te gebruiken als het gaat om niet natuurlijk, want uiteraard is alles chemisch. Maar bij zonnecrèmes spreekt men wel van het onderscheid tussen chemische filters en fysische minerale filters (gaat niet per se om de ingrediënten van de zonnecrème maar echt om de filters tegen de zon die gebruikt worden).

   Voor de gemakkelijkheid en toegankelijkheid maak ik op mijn blog wel vaak een onderscheid tussen natuurlijk als ik het heb over natuurcosmetica en synthetisch als ik het heb over de standaard producten :-). Misschien moet ik dat ook eens nuanceren in een apart topic.

 3. Goh, van al deze informatie was ik me eigenlijk helemaal niet bewust. Tijdens mijn bezoek aan Nieuw-Zeeland vorig jaar weet ik dat mij een hele goede natuurlijke creme is aangeraden, maar ik weet niet meer welk merk dat was. Er is ook zo veel om rekening mee te houden!
  Stiekem vind ik het makkelijker om me gewoon bedekt en luchtig te kleden; veel koeler en geen gedoe met smeren.

  Uiteraard ben ik wel benieuwd welk product jij gaat aanraden! 🙂

 4. Dat is inderdaad een punt om bij stil te staan, dat al die crème ook in zee terecht komt! Ik heb toevallig maandag een soortgelijk artikel ingepland staan. Mag ik naar je linken?

 5. De kinderen smeer ik zo min mogelijk in maar laat hen tijdens het spelen bij water UV-truitjes/pakjes/hoedjes dragen. Niet alleen beter voor hun gevoelige huid, maar inderdaad ook voor het milieu. Die uv-stof is uiteraard wel synthetisch, maar ik was ze nauwelijks en ze worden altijd tweedehands aangeschaft. Je moet toch iets…

 6. Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ook ik was me hier nog totaal niet van bewust, maar er zit zeker wat in dat de zonnebrandcrème die in de zee achterblijft zo zijn schade achterlaat. Ik ben erg benieuwd naar het product dat jij aanraadt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.